Какво да не обичаме в цвеклото? Наситеният му червен цвят, землистият му вкус и многобройните му лечебни свойства правят цвеклото фантастичен зеленчук, който да добавите към диетата си. Освен това е много евтино!
Този красив червен цвят се образува от естествени пигменти като бетанин и флавоноиди, които помагат за предотвратяване и борба с размножаването на раковите клетки. Да не забравяме и всички тези антиоксиданти и хранителни вещества, съдържащи се в цвеклото: те са толкова полезни, когато става въпрос за предотвратяване на сърдечни заболявания, контролиране на нивата на холестерола в кръвта, детоксикация на черния дроб и т.н… Цвеклото съдържа и метионин – незаменима аминокиселина, която подпомага здравето на косата, ноктите и кожата. Освен това те са и чудесна храна при ниски нива на желязо, което е интересно за тези, които страдат от анемия или са в риск. Не на последно място, количеството силиций помага за поддържането на всички кости, артерии и кожа в отлично здраве.
Сега, когато и цвеклото, и ягодите са в сезон, е време да опитате този прекрасен сок!
СЪСТАВКИ:
- 1 средно червено цвекло
- 2 портокала
- 4 узрели ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1.Поставете продуктите във филтъра на Vegan Milker: първо добавете обеленото цвекло, нарязано на кубчета, и след това двата портокала, обелени и нарязани на по-малки парчета.
2.Поставете филтъра в каната и пасирайте, докато плодовете станат на пюре.
3.Повдигнете филтъра и пресовайте пулпата с помощта на буталото. Това ще отнеме около минута, докато се изстиска целият сок.
4.Сега имаме готов страхотен сок от портокал и цвекло.
5.Без да използвате филтъра, е време да добавите ягодите директно в каната и да пасирате отново.
6.Вашият сок е готов!
СЪВЕТИ:
- ВАЖНО е да измиете ФИЛТЪРА и БУТАЛОТОведнага след приготвянето на сока, за да избегнете трайно оцветяване.
- Ако предпочитате по-гладък сок без бучки, добавете ягодите във филтъра, заедно с цвеклото и портокала.
Какво да правим с пулпата?
Това е толкова универсална пулпа, която не само е красива, благодарение на яркия си червен цвят, но и е наистина здравословна добавка към много различни рецепти. Ето някои от любимите ни идеи!
1- Такос от портокалово цвекло (за 4 тортили):
- 100 гр. от останалата пулпа
- 70 грама брашно
- 1 чаена лъжичка семена кимион
Смесете семената кимион с пулпата. След това направете купчинка от брашното, издълбайте дупка в центъра и поставете в нея сместа от кашата. Омесете добре, докато всички съставки се смесят напълно. Попринцип това е лепкава смес, но ако имате затруднения при месенето, можете да добавите още малко брашно. Тестото ще е готово, когато спре да лепне по ръцете ви. Оставете го да почине на стайна температура в продължение на 4 часа. Сега разделете тестото на 4 части и ги сплескайте с точилка колкото се може по-тънко. Изпечете ги в тиган без масло, като ги обръщате, за да се изпекат добре и от двете страни.
Можете да използвате тортилите топли или да ги нарежете на парчета, за да направите тортила чипс и да ги използвате за потапяне в хумус, гуакамоле или зеленчукови пастети.
2-Пастет от портокалово цвекло:
- 100 гр. от останалата пулпа
- сок от ¼ лимон
- 1 чаена лъжичка семена кимион
- 1 голяма супена лъжица тахан
Добавете малко лимонов сок (не повече от ¼ лимон) и кимион към пулпата и разбъркайте, за да се смесят. За да добавите повече хранителни вещества като калций, протеини и много минерали, а също и за да направите по-кремообразен пастет, добавете малко тахан (други масла от семена също работят добре, например слънчогледови). Можете да поднесете пастета с малко семена и билки отгоре (например: маково семе, риган, сусам и др.). Това е толкова бърза и лесна рецепта, която можете лесно да персонализирате, като добавите повече тахан, билки и т.н.
Кои други комбинации бихте опитали?
Други възможности:
Можете също така да смесите останалата пулпа с малко растително мляко, за да направите фантастичен млечен шейк!
Пулпата е чудесна и за печене на торти и мъфини (има няколко рецепти в този блог!).
Независимо от това кой път ще изберете: винаги ще получите здравословен, полезен и вкусен резултат. Bon Appétit!