Дехидратирането или сушенето на плодове е начин за тяхното запазване за дълъг период от време. С Vegan Milker сме ги използвали като ароматизатори за натурални растителни млека, но никога не бяхме опитвали да направим сок от тях и истината е, че резултатът ни изненада !
Ето и рецептата:
СЪСТАВКИ:
- 100 гр. сушени боровинки
- 40 гр. сушен ананас
- 1 л. вода
- щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Сложете един литър вода в съда на Vegan Milker и поставете филтъра.
- Сложете всички сушени плодове във филтъра и изчакайте 5 минути, докато леко се хидратират.
- Добавете солта и пасирайте в продължение на 2 минути.
- Преди да пресовате пулпата с буталото, разбъркайте с дървена лъжица. В зависимост от плодовете, които използваме, процесът на филтриране може да отнеме до 5 минути.
- Накрая поставете буталото и натиснете пулпата, за да филтрирате и последните капки сок.
- Съхранявайте в хладилника.
- Можем да консумираме пулпата, смесена с кисело мляко, или с бисквити като сладко.
СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:
Гроздовият, портокаловият, ананасовият и сокът от краставици преминават лесно през филтъра и не е необходимо да се разбъркват с лъжица преди филтриране с буталото. При някои плодове обаче, като къпини, нар, авокадо…, можем да отделим почти 5 минути за разбъркване с дървена лъжица, преди да използваме буталото. Подобно на семената, всеки плод също е различен сам по себе си!
Във всеки случай ви насърчаваме да изпробвате нещата и да експериментирате сами.
До следващия път!