За да приготвите зелен или “детокс” сок, съставките трябва да включват един от следните зеленчуци: спанак, маруля, манголд, броколи, целина, магданоз, коприва… Всички те имат високо съдържание на хлорофил, който ни дава антиоксидантите, необходими за неутрализиране на действието на свободните радикали в организма, т.е. ще ни помогне да премахнем токсините, натрупани в тялото ни. Зеленчуците с антиоксиданти също така помагат за предотвратяване и забавяне на дегенеративните заболявания и ще ни позволят да останем силни и млади още дълги години.
Подходящо време за прием на сок за детоксикация е сутрин на гладно, около 30 минути преди закуска. Сокът е напитка, пълна с хранителни вещества, но няма фибри (защото всички остават в пулпата), така че няма да отнеме апетита ни.
Как се прави зелен детокс сок с Vegan Milker?

Много е лесно! Общото правило за приготвяне на зелен сок за детоксикация с Vegan Milker се състои основно в използването на зеленолистен антиоксидантен зеленчук, сочен плод или суров зеленчук и чаша вода. Достатъчно е да използвате по една съставка от всяка група:
Антиоксидантни зеленчуци: манголд, маруля, спанак, коприва, целина, пшенична трева…
Сурови зеленчуци: моркови, краставици…
Сочни плодове: ябълка, круша, ананас…
Няколко капки лимонов сок (по желание)
Чаша вода
Най-добре е да включите сред съставките много сочен плод или зеленчук, като например краставица, ябълка, ананас или круша, и да го поставите във филтъра, т.е. той трябва да е първата изстискана съставка, за да е по-лесно смесването на съставките, без моторът на ръчния миксер да страда прекалено много, и за да ни служи вечно!
Като пример, ето рецептата за зелен сок, приготвен от манголд, ябълка и лимон, тъй като това е, което получихме от зеленчуковата ни градина тази сутрин.
Но както виждате, комбинациите са безкрайни!

СЪСТАВКИ:
- 3 листа манголд (листно цвекло)
- 1 ябълка
- 1 чаша вода
- няколко капки лимонов сок (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Поставете всички съставки във филтъра на Vegan Milker (най-сочната съставка в горната част на филтърa).
- Поставете филтъра в каната и добавете чаша вода.
- Пасирайте сместа, докато всички съставки се разредят добре, БЕЗ ДА НАСИЛВАТЕ ръчния пасатор. По-добре е да действаме бавно, като се съобразяваме със скоростта на извличане на ръчния пасатор, защото ако го насилваме, можем да изгорим мотора.
- Повдигнете филтъра и изстискайте зеленчуковата каша с помощта на буталото, докато получите и последната капка сок.
- Изпийте сока, а пулпата запазете в хладилника, за да я използвате по-късно.

Как да използваме пулпата
Важно е да се консумира останалата от сока целулоза, тъй като тя съдържа фибри и част от хранителните вещества в храната. Съществуват много начини за това, например:
- Смесете я с кисело мляко.
- Използвайте я като топинг за торта.
- Направете зелен млечен шейк, като смесите пулпата с домашно приготвено растително мляко
А сега да се залавяме за работа!