Едно от най-вкусните растителни млека за приготвяне през лятото е тигровата хорчата, особено в Средиземноморието. Както тигровото, така и бадемовото мляко са обичани напитки от векове в цяла Валенсия, Каталуния, Балеарските острови и Южна Италия.
Хорчатата не издържа на високи температури и затова ферментира много бързо. Това е причината, поради която традиционно се съхранява в коркови съдове, заобиколени с лед. Тъй като обикновено се пие студена, хорчатата е доста освежаваща напитка, както и доста питателна, поради високото си съдържание на минерали, ненаситени мастни киселини, фибри, витамини и аминокиселини.
Традиционно хорчатата се консумира заедно с някакъв вид кифличка, известна като “фартон”. Това е възхитителна комбинация, която любителите на сладко, със сигурност ще оценят!
Може би се чудите какво общо има пъпешът с всичко това.
Както знаете, присъствието на Vegan Milker неизменно ще стимулира творческия ви потенциал и ще ви накара да опитате различни вкусови комбинации, които са не само вкусни, но и питателни. През летния сезон наоколо има много пресни и сочни продукти, които изкушават да експериментираме с плодовете, за да създадем най-вкусните шейкове. Хорчатата, приготвена със сезонни плодове, е не само вкусна, но и супер лесна за приготвяне!
Една от любимите ни летни рецепти, която ще споделим още сега:
ХОРЧАТА ШЕЙК ОТ ПЪПЕШ С НОТКА НА БАНАН
- 250 грама тигрова хорчата
- 100 грама пъпеш
- Половин банан
Инструкции
- Започнете с приготвянето на домашна хорхата. Много от вас вече знаят рецептата, но тези, които все още не са я опитали, могат да я намерят тук: Homemade tigernut horchata.
- Важно е да оставите хорчатата да се охлади в хладилника поне за един ден, тъй като това ще придаде на аромата следващо ниво и ще направи шейка много по-вкусен.
- Отрежете парче пъпеш с тегло 150 грама, обелете го и го нарежете. След като се обели, трябва да е около 100 грама, но количеството е ориентировъчно, така че можете да използвате малко повече или по-малко.
- Разрежете банана наполовина и обелете само частта, която използвате (това помага за намаляване на отпадъците). Важно е да използвате зрял банан, за да подсладите естествено шейка си.
- Поставете филтъра на Vegan Milker в каната и добавете съставките в следния ред: банан, хорчата и пъпеш.
- Пасирайте до хомогенна смес.
- Премахнете филтъра и притиснете сместа с буталото, за да прецедите останалият шейк.
- Ще видите, че на дъното на филтъра има малко остатъчно пюре. Тук имате две възможности: да го изядете с лъжица или да го добавите към млечния шейк за допълнителни фибри. Този втори вариант е наистина приятен, като не се забелязва съществена разлика в текстурата.
- Сервирайте студено и се наслаждавайте!
Опитвали ли сте да приготвяте млечни шейкове с растителни млека и плодове? Коя е любимата ви комбинация? Моля, споделете ни!