Хорчата

Хорчата млечен шейк от пъпеш

Резен пъпеш със семена в купа до смути Vegan Milker върху синя и бяла кърпа.
BAtidodemelon 3

Едно от най-вкусните растителни млека за приготвяне през лятото е тигровата хорчата, особено в Средиземноморието. Както тигровото, така и бадемовото мляко са обичани напитки от векове в цяла Валенсия, Каталуния, Балеарските острови и Южна Италия.

Хорчатата не издържа на високи температури и затова ферментира много бързо. Това е причината, поради която традиционно се съхранява в коркови съдове, заобиколени с лед. Тъй като обикновено се пие студена, хорчатата е доста освежаваща напитка, както и доста питателна, поради високото си съдържание на минерали, ненаситени мастни киселини, фибри, витамини и аминокиселини.

Традиционно хорчатата се консумира заедно с някакъв вид кифличка, известна като „фартон“. Това е възхитителна комбинация, която любителите на сладко, със сигурност ще оценят!

Може би се чудите какво общо има пъпешът с всичко това.

sandia mango pin%CC%83a 2

Както знаете, присъствието на Vegan Milker  неизменно ще стимулира творческия ви потенциал и ще ви накара да опитате различни вкусови комбинации, които са не само вкусни, но и питателни. През летния сезон наоколо има много пресни и сочни продукти, които изкушават да експериментираме с плодовете, за да създадем най-вкусните шейкове. Хорчатата, приготвена със сезонни плодове, е не само вкусна, но и супер лесна за приготвяне!

Една от любимите ни летни рецепти, която ще споделим още сега:

ХОРЧАТА ШЕЙК ОТ ПЪПЕШ С НОТКА НА БАНАН

  • 250 грама тигрова хорчатаBatido melon 2
  • 100 грама пъпеш
  • Половин банан

Инструкции

  1. Започнете с приготвянето на домашна хорхата. Много от вас вече знаят рецептата, но тези, които все още не са я опитали, могат да я намерят тук: Homemade tigernut horchata.
  2. Важно е да оставите хорчатата да се охлади в хладилника поне за един ден, тъй като това ще придаде на аромата следващо ниво и ще направи шейка много по-вкусен.
  3. Отрежете парче пъпеш с тегло 150 грама, обелете го и го нарежете. След като се обели, трябва да е около 100 грама, но количеството е ориентировъчно, така че можете да използвате малко повече или по-малко.
  4. Разрежете банана наполовина и обелете само частта, която използвате (това помага за намаляване на отпадъците). Важно е да използвате зрял банан, за да подсладите естествено шейка си.
  5. Поставете филтъра на Vegan Milker в каната и добавете съставките в следния ред: банан, хорчата и пъпеш.
  6. Пасирайте до хомогенна смес.
  7. Премахнете филтъра и притиснете сместа с буталото, за да прецедите останалият шейк.
  8. Ще видите, че на дъното на филтъра има малко остатъчно пюре. Тук имате две възможности: да го изядете с лъжица или да го добавите към млечния шейк за допълнителни фибри. Този втори вариант е наистина приятен, като не се забелязва съществена разлика в текстурата.
  9. Сервирайте студено и се наслаждавайте!

Опитвали ли сте да приготвяте млечни шейкове с растителни млека и плодове? Коя е любимата ви комбинация? Моля, споделете ни!