Хапването на нар или пиенето на сок от него през зимата е много здравословно. Нарът е известен като плод, богат на минерални соли, вода и витамини (А, В и К и др.). Те имат и много антиоксидантни свойства, като по този начин намаляват действието на свободните радикали. Искате ли да научите повече? Те са богати и на желязо, калций, калий, фосфор, магнезий и малко манган и цинк.
Благодарение на филтъра на Vegan Milker е изключително лесно да си направите собствен плодов сок. Ако изберете сочни плодове (като портокал, грейпфрут, круша или грозде), няма да е необходимо да използвате допълнителна вода. Искате да опитате с по-месести плодове? Може би ябълки, банани, нар или къпини? Тогава е по-добре да добавите малко вода, за да е по-лесно да филтрирате сместа и да получите повече сок!
А сега… какво ще стане, ако използвате ензимна вода (Rejuvelac) вместо обикновена минерална вода? Ще получите сок с пробиотични свойства! Колко страхотно е това?
Това е една от идеите на kitchenculture, която решихме да изпробваме, използвайки прекрасни зимни плодове! Тя е фен на смесването на ензимна вода (наричана още “rejuvelac”) с плодове, чай или дори кафе, като начин за приготвяне на естествени пробиотични напитки. Това е и чудесен начин за пиене на ензимната вода (която всички знаем, че не е много вкусна, изпита сама по себе си, нали?). Лично ние бяхме влюбени в пробиотичната портокалова напитка, която направихме. Да, използването на ензимна вода намали доста вкуса на портокала, но въпреки това вкусът беше невероятен и беше толкова забавен начин да добавим допълнителни протеини + витамини към напитката!
Ето как да си направите един невероятен пробиотичен сок от нар:
СЪСТАВКИ:
- ½ литър ензимна вода
- 1 голям нар или 2 по-малки
- ½ супена лъжица сироп от агаве
- малко лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Поставете ½ литър ензимна вода в каната на Vegan Milker.
- Обелете нара, като се уверите, че сте изхвърлили всички бели части от кората, тъй като те могат да направят сока горчив.
- Сложете зрънцата на нара във филтъра и добавете малко лимонов сок и сироп от агаве.
- Поставете филтъра в каната и пасирайте, докато всички плодове се смесят напълно. Това трябва да отнеме около една минута.
- Извадете филтъра, поставете пасатора в каната и пасирайте отново
- Накрая изстискайте последните остатъци от сока с буталото.
- Този сок се получава като по-мек гроздов сок – толкова е приятен!
- Съхранява се 3-5 дни в хладилника. Не забравяйте да не пиете повече от една чаша на ден!
СЪВЕТИ:
Можете да добавите допълнително лимонов/ портокалов сок, ако сокът е твърде слаб за вас. Няколко фурми или дори джинджифил също биха се отразили чудесно. Просто ги добавете във филтъра и смесете всичко заедно. Всяка комбинация, която ви хрумне, ще свърши работа, наистина!
Вместо нар можете да използвате всякакви други сезонни плодове: портокал, круша, ябълка… или дори летни плодове като праскови или ягоди!
Търсите други начини за използване на ензимна вода? Тя се използва много добре при ферментацията на веган сирена и растително кисело мляко!
Сигурни сме, че някои от вас вече са опитали някои варианти на ензиматичната вода. Ще бъде много хубаво, ако тази статия ви е била полезна и ви е накарала да искате да опитате още повече комбинации. Ще се радваме много, ако ги споделите с нас, за да можем всички да открием чудесата на естествената растителна храна.
Наздраве!