Skip to content

Хорчата с оризово мляко – БЕЗ захар

Нашият приятел и читател Жан-Батист Селфа от Германия ни изпрати това наистина интересно предложение за рецепта наскоро. Неговата баба е приготвяла тигрова хорчата, но е предпочитала да използва оризово мляко вместо вода, което всъщност е хитър начин да се направи хорчата по-сладка, без да се налага да се добавя допълнителна захар.

Очевидно ни се стори, че това е фантастична идея, затова решихме да я пробваме! Разбира се, приготвянето на този вид напитка е малко по-трудно, тъй като ще трябва да приготвите не една, а две растителни напитки: оризово мляко и хорчата. Въпреки това крайната напитка – гладка, по-сладка, “гурме” хорчата – се получава толкова хубава, че 100% си заслужава допълнителните усилия.

Освен това тази хорчата е напълно без глутен, което я прави идеална за хора, които имат алергия. Освен това натуралната, прясно приготвена horchata е богата на фосфолипиди, аргинин и биотин.

СЪСТАВКИ:

  • 1 л. гореща вода (80ºC)
  • 40 гр. ориз (бял или кафяв)
  • 200 гр. тигрови ядки (чуфа)
  • щипка сол
  • чаена лъжичка канела (по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Първата стъпка е да приготвите оризовото мляко, като следвате тези инструкции:

  1. Изплакнете добре ориза
  2. Сложете половин литър гореща вода (80ºC) в каната на Vegan Milker.
  3. Поставете филтъра в каната, добавете суровия ориз и солта и пасирайте всичко в продължение на 2 минути, като използвате най-силната настройка на ръчния си пасатор.
  4. Добавете останалия половин литър вода (може да бъде гореща или хладка) и пасирайте за още 10 секунди, за да се уверите, че млякото е гладко.
  5. Повдигнете филтъра и натиснете пулпата с буталото, за да можете да изстискате и последните капки мляко.
  6. Изсипете млякото в тенджера и го загрейте на слаб огън в продължение на 7-10 минути, като разбърквате често.
  7. Ако не се изпие веднага, най-добре е да се остави да се охлади и след това да се съхранява в хладилника.
  8. Остатъците от пулпата могат да се използват в супи и яхнии, като се добавят в тенджерата през последните 10 минути от готвенето.

Оставете оризовото мляко да се охлади за малко, преди да продължите с втората част на рецептата. Не е препоръчително да се използва горещо оризово мляко при приготвянето на хорчата, тъй като тигровите ядки са доста чувствителни към топлина.

Друг вариант е да приготвите оризовото мляко сутринта и да изчакате до следобеда, за да приготвите хорчата. Все пак не трябва да чакате повече от 24 часа между тези две стъпки, защото в противен случай крайната напитка скоро ще се развали.

Ето как да приготвите horchata, като за основа използвате оризово мляко:

  1. Накиснете 200 грама тигрови ядки за 8 до 24 часа.
  2. Напълнете каната на Vegan Milker с един литър домашно оризово мляко.
  3. Поставете 100 грама от накиснатите тигрови ядки във филтъра.
  4. По желание можете да добавите канела или лимонова кора.
  5. Пасирайте за 2 минути
  6. Оставете сместа да престои 15 минути и изстискайте пулпата с помощта на мортир.
  7. Покрийте каната с капак и я съхранявайте в хладилника.
  8. Оставете я да се охлади за няколко часа и я разклатете преди сервиране.

*Ако искате да използвате смлени тигрови ядки, трябва да използвате прясно смлени, за да избегнете получаването на гранясала напитка. В този случай можете да пропуснете частта с накисването и да поставите всичките 200 грама във филтъра в една проста стъпка.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

  • Важно е по време на накисването тигровите ядки да се съхраняват при температура под 20ºC, за да се предотврати ферментацията им. Тогава би било разумно да ги накиснете в купа, която се съхранява в хладилника.
  • Можете да използвате 200 грама тигрови ядки, за да приготвите по-традиционна средиземноморска напитка, или да използвате само 100 грама, за да приготвите по-рядка версия. И двете са фантастични! Ако решите да използвате 100 или 150 грама, можете да пасирате тигровите ядки само в една стъпка вместо в две.
  • Възможно е също така да извършите второ извличане на пулпата, като добавите половин литър вода и малко канела и лимон, за да овкусите тази по-лека horchata.
  • Тигровите ядки са много чувствителни към топлина, затова е най-добре да държите horchata в хладилник по всяко време. Въпреки това можете да я добавите към чая или кафето си. Тя може да се използва и в смутита, милкшейкове и алкохолни коктейли.
  • Най-добре е да не консумирате пулпата на тигровата horchata самостоятелно, тъй като тя е доста груба. Въпреки това можете да я добавяте към салати, кисело мляко, мюсли и т.н…
  • Тази рецепта може да се използва и с други ядки или семена по ваш избор.


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5