Blog
Най-доброто растително мляко за приготвяне на кафе

Откриването на най-подходящото мляко за кафето е може би най-трудният експеримент, който някога сме правили. Основната причина за това е, че не всички млека отговарят на всички вкусове. Очевидно е, че има много фактори, които трябва да се вземат предвид: дали предпочитаме по-тъмно кафе или по-светъл, млечен вариант? Колко силен вкус на кафе искаме? Дали е най-добре да имаме пенлив, кремообразен завършек, както при варианта с краве мляко? Има много променливи, които трябва да се вземат под внимание, затова се постарахме да разкажем за всички тях в днешната публикация!
Преди да ви покажем всичко, което открихме, бихме искали да ви разкажем за поредица от важни съвети, които да вземете предвид, когато избирате мляко.
ОСНОВНИ СЪВЕТИ:
1- Краве мляко срещу домашно приготвено растително мляко
Има една важна концепция, която не бива да забравяме винаги, когато сравняваме растителните млека с животинските, и това е фактът, че нито една комбинация (от всичките 30, които опитахме) не е точно същата като кравето мляко. Това означава ли, че те са по-лоши? Съвсем не! Някои от тях ще ни харесат още повече, други ще намразим, но има нещо забавно в това да опитаме всички версии, за да видим кои вкусове и текстури ни харесват най-много. Поради тази причина е най-добре да започнем отначало, без фалшиви очаквания!
2- Домашно приготвено растително мляко срещу закупено от магазина растително мляко

Резултатите от използването на купено от магазина мляко и домашно приготвено също варират. Всички резултати от този експеримент са получени при използването на домашно мляко, приготвено с Vegan Milker. Ако има някой от вас, който все още не знае какви са разликите между домашно или пакетирано мляко, може да разгледа основната информация в тази статия: Разликите между „домашните“ и „пакетираните“ вегански млека.
3- Рецепта за кафе

В света има толкова различни вкусове и предпочитания към кафените смеси, колкото и цветове. За да проведем експеримента, използвахме кафе, приготвено в италианска кафеварка, т.е. наистина силна, концентрирана смес. Това улесни определянето на най-подходящите млека, които да добавяте към кафето си. В нашия случай винаги избираме справедливо търгувано кафе, а самите ние предпочитаме сорт Арабика. За да направим смесите, използвахме следните пропорции:
- Кафе „Cortado“: ¾ чаша кафе и ¼ чаша растително мляко
- Лате: ½ чаша мляко ½ чаша растително мляко
4- Растителни млека + топлина

Растителните млека са изключително чувствителни към температурните промени. Повечето от тях се разрушават при нагряване до точката на кипене. За да запазите оптималното им качество, най-добре е да ги загрявате на слаб огън, като никога не превишавате 60ºC. Имате много повече полезна информация в нашата статия „как да загряваме растителни млека, без да губим хранителни вещества“.