Skip to content

Кралицата на растителните млека – Хорчата от тигрови ядки

Хорчатата от тигрови идки и тази от бадеми са най-ценените млека в средиземноморската околност, поради което се считат за кралското семейство на “horchatas” или растителните млека. Хорчатата е местна, за този край, дума, използвана за назоваване на много концентрирано домашно приготвено растително мляко. Прясната и натурална, домашно приготвена хорчата, притежава невероятен вкус и пълноценен макро и микронутриентен профил. Повече информация за хранителната й стойност можете да намерите в таблицата.

IMG_0479

Хорчатата от тигрови ядки е и майката на нашето изобретение Vegan Milker. Món Orxata е нашата малка компания, която произвежда домашна хорчата от тигрови ядки и я продава по улиците на Валенсия (Испания) в красиви еко колички. Ако дойдете в този край, непременно трябва да я опитате, тя е коренно различно от всяко друго растително мляко, което сте опитвали досега! Вдъхновени от позитивните отзиви на нашите клиенти, изобретихме Vegan Milker, за да могат хората да приготвят хорчата от тигрови ядки в уюта на собствения си дом. След няколко опита видяхме, че Vegan Milker е много полезен и за приготвянето на всякакъв вид растителни млека. Това беше страхотна изненада!!

След като дегустирахме множество растителни млека, без съмнение тигровата хорчата е любимата ни.

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ x 100 мл. x 250 мл.  
Енергийна стойност 67,80 169,50 kcal
  283,66 709,14 kj
Мазнини 3,17 7,93 g
*от които наситени 0,49 1,23 g
Въглехидрати 10,15 25,38 g
*от които захари 5,04 12,61 g
Диетични фибри 2,62 5,54 g
Протеин 1,14 2,84 g
Сол 0,10 0,25 g
       
Витамини и минерали      
Калций 11,36 28,41 mg
Желязо 0,50 1,25 mg
Магнезий 2,40 6,00 mg
Фосфор 27,86 69,66 mg

Приготвя се с предварително накиснати или смлени тигрови ядки, като се използват между 100 и 200 грама на литър. Това зависи от вашите предпочитания. Рецептата по-долу е за приготвяне на традиционна валенсианска хорчата.

How To Make Tigernut Milk (Spanish "Horchata")🥤Easy vegan recipe💚

Съставки:

  • 200 грама тигрови ядки*
  • 1 литър вода
  • 60 грама органична захарна тръстика
  • малко канела (по желание)
  • малко лимонова кора (по желание )

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете 200 грама тигрови ядки за 8 – 24 часа.
  2. Сипете 1 литър вода със стайна температура в каната на Vegan Milker.
  3. Поставете 100 гр. от тигровите ядки в каната и добавете захар.
  4. По желание: добавете канелата и/или лимоновата кора.
  5. Пасирайте за приблизително 2 минути.
  6. Извадете филтъра и натиснете внимателно пулпата с буталото.
  7. Поставете пулпата в купа и я запазете за приготвяне на някоя друга рецепта.
  8. Поставете отново филтъра, добавете последните 100 грама тигрови ядки и пасирайте за още 2 минути.
  9. Оставете я да се накисне за 15 минути и след това отцедете и втората пулпа.
  10. Поставете капак и съхранявайте в хладилник.
  11. Оставете млякото да отпочине няколко часа, за да се засили ароматът му.
  12. Разбъркайте преди сервиране, за да се смеси хубаво

(*)В случай че използвате смлени тигрови ядки, те трябва да са наскоро смлени или да ги смелите сами непосредствено преди приготвянето на хорчатата. В този случай не е необходимо да бъдат накисвани и можете да сложите цялото количество тигрови ядки по едно и също време.

Съвети и препоръки

Когато накисвате тигровите ядки, уверете се, че температурата на околната среда не е по-висока от 20ºC, тъй като това може да ускори процеса на ферментация на тигровите ядки. За съжаление, хорчатата ще издържи само 2 дни. За да избегнете бързата ферментация и да запазите напитката си за от 3 до 5 дни, накиснете тигровите ядки в хладилника. Хорчатата от тигрови ядки е много чувствителна към топлината, затова трябва винаги да я държите в хладилник.

200 грама е идеалното количество за приготвяне на традиционната валенсианска рецепта, но има много хора извън Валенсия, които приготвят хорчата само със 100 грама. Ако решите да я приготвите със 100 или 150 грама, можете да пасирате цялото количество от тигровите ядки наведнъж.

Можете да добавите хорчатата към кафе или чай. Можете също така да я смесите с плодове или ликьори, за да приготвите коктейли… но ги смесете непосредствено преди сервиране.

Пулпата на млякото от тигрови ядки е доста груба, но можете да я използвате, като я добавите към салати, кисело мляко и мюсли… трябва да я разбъркате, за да стане по-приятна за консумация. Можете също така да приготвяте с нея сладкиши или хляб. Погледнете някоя от рецептите в блога ни.

Насладете се!


Свързани рецепти

Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…
Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5