Предлагаме ви веганска рецепта за приготвяне на мляко от тигрови ядки (земен бадем/чуфа). Това е вкусно растително мляко без лактоза и глутен, пълно с витамини, здравословни мазнини и минерали. Направете го сами с помощта на Vegan Milker само за 5 минути!
СЪСТАВКИ:
- 1 литър вода за накисване на тигровите ядки
- 1 литър вода за приготвяне на хорчата
- 200 грама тигрови ядки (земен бадем / чуфа)
- 50 грама органична тръстикова захар или 20 мл сироп от агаве
- щипка пресен джинджифил (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Преди обработката накиснете тигровите ядки в студена вода за 24 часа. На следващия ден ги извадете от водата.
- Напълнете каната на Vegan Milker с 1 литър вода и поставете филтъра.
- Добавете предварително накиснатите тигрови ядки, желания подсладител и щипка пресен джинджифил.
- Сместа се пасира с ръчен пасатор в продължение на 2-3 минути . Поради голямото количество тигрови ядки, пасаторът може евентуално да се задръсти. Ако това се случи, извадете и поставете отново бавно, като го движите с кратки движения нагоре и надолу.
- След като се пасира, оставете да почине за 5 до 20 минути. Така вкусът на напитката ще се засили.
- Разбъркайте пулпата с дървена лъжица, за да започнете процеса на прецеждане. Когато пулпата е съвсем суха, натиснете внимателно с помощта на буталото на Vegan Milker, за да изстискате и последните капки.
Температура на водата
Приготвя се нормална или студена вода. Ако няма да я консумирате веднага, съхранявайте я в хладилника, защото в противен случай срокът ѝ на годност изтича само след няколко часа.
Съвети и алтернативи
- Когато напитката почине , ще видим, че на дъното на съда се появява утайка. Това е безпогрешният признак на натуралната horchata. Просто разклатете добре преди да сервирате.
- Много интересен вариант за подобряване на процеса на смесване е предварителното смилане на тигровите ядки и приготвянето на horchata от смляна чуфа. Когато приготвяме horchata от смляна чуфа, процесът на смесване е по-прост, защото пулпата е по-лека. За да смелите чуфата, ви е необходима електрическа или добра ръчна мелница.
- Отпочиването на питието подобрява вкуса му, като на втория или третия ден след приготвянето му той ще има “гурме” вкус на домашна horchata.
- Целулозата на чуфата е много влакнеста, така че не е препоръчително да се използва за приготвяне на шоколадов крем. Възможно е да я добавите директно към кисело мляко или салати, или като съставка в рецепти за печене.