Skip to content

Традиционна хорчата с ягоди

Пролетта и лятото са пълни с плодове. За нас това е вдъхновяващо и обичаме да си играем с различните им вкусове, като ги добавяме към нашите растителни млека.

Тази седмица приготвихме horchata с ягоди.

Съставки:

– 1 литър вода
–220 грама смлени тигрови ядки (Можете да използвате и цели тигрови ядки, но в този случай ще трябва да ги накиснете предварително за 24 часа в един литър вода)
– 50 грама органична захарна трастика или 20 мл сироп от агаве
– 10-12 ягоди
Начин на приготвяне:

  • Сипете 1 литър вода в каната на Vegan Milker и поставете филтъра.
  • Добавете смлените тигрови ядки, желания подсладител и ягодите.
  • Пасирайте сместа с пасатор за 2-3 минути. Поради голямото количество тигрови ядки, пасаторът може да се задръсти. Ако това се случи, го извадете и поставете отново бавно, като го движите с кратки движения нагоре и надолу. Можете също така да добавяте тигровите ядки малко по малко, за да не запушите филтъра.
  • След като се смесят, оставете сместа да почине за 5 до 20 минути.
  • Разбъркайте пулпата с дървена лъжица, за да започнете процеса на прецеждане. Когато пулпата е съвсем суха, натиснете внимателно с помощта на буталото, за да изстискате и последните капки.
  • Дръжте хорчатата в хладилника поне 8 часа, за да се засили ароматът ѝ.

Температура на водата

Приготвя се с вода със стайна температура. Ако няма да я консумирате веднага, съхранявайте напитката в хладилника, защото в противен случай срокът й на годност изтича само след няколко часа.

Съвети и препоръки

Когато напитката почине, ще видите, че на дъното на съда се появява утайка. Това е безпогрешният признак на натуралната хорчата. Просто разклатете или разбъркайте добре, преди да сервирате.

Ккогато смесите напитката с плодове, за да направите “шейк” по-добре е да я изпиете още първия ден, за да запазите витамините на плодовете. Друг вариант е първо да приготвите хорчата, да я оставите за няколко дни и да добавите плодовете по-късно, когато сте готови да я изпиете.

Целулозата на тигровата ядка или на чуфата е много влакнеста, затова не е препоръчително да се използва за приготвяне на шоколадов крем. По-добре е да я добавяте директно към кисело мляко или салати, или като съставка в рецепти за печене.

В нашата книга с рецепти има и интересни рецепти за сладкиши с тигрова ядка (страници 87 и 91).

Насладете се на безгранично готвене!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5