Пролетта и лятото са пълни с плодове. За нас това е вдъхновяващо и обичаме да си играем с различните им вкусове, като ги добавяме към нашите растителни млека.
Тази седмица приготвихме horchata с ягоди.
Съставки:
– 1 литър вода
–220 грама смлени тигрови ядки (Можете да използвате и цели тигрови ядки, но в този случай ще трябва да ги накиснете предварително за 24 часа в един литър вода)
– 50 грама органична захарна трастика или 20 мл сироп от агаве
– 10-12 ягоди
Начин на приготвяне:
- Сипете 1 литър вода в каната на Vegan Milker и поставете филтъра.
- Добавете смлените тигрови ядки, желания подсладител и ягодите.
- Пасирайте сместа с пасатор за 2-3 минути. Поради голямото количество тигрови ядки, пасаторът може да се задръсти. Ако това се случи, го извадете и поставете отново бавно, като го движите с кратки движения нагоре и надолу. Можете също така да добавяте тигровите ядки малко по малко, за да не запушите филтъра.
- След като се смесят, оставете сместа да почине за 5 до 20 минути.
- Разбъркайте пулпата с дървена лъжица, за да започнете процеса на прецеждане. Когато пулпата е съвсем суха, натиснете внимателно с помощта на буталото, за да изстискате и последните капки.
- Дръжте хорчатата в хладилника поне 8 часа, за да се засили ароматът ѝ.
Температура на водата
Приготвя се с вода със стайна температура. Ако няма да я консумирате веднага, съхранявайте напитката в хладилника, защото в противен случай срокът й на годност изтича само след няколко часа.
Съвети и препоръки
Когато напитката почине, ще видите, че на дъното на съда се появява утайка. Това е безпогрешният признак на натуралната хорчата. Просто разклатете или разбъркайте добре, преди да сервирате.
Ккогато смесите напитката с плодове, за да направите “шейк” по-добре е да я изпиете още първия ден, за да запазите витамините на плодовете. Друг вариант е първо да приготвите хорчата, да я оставите за няколко дни и да добавите плодовете по-късно, когато сте готови да я изпиете.
Целулозата на тигровата ядка или на чуфата е много влакнеста, затова не е препоръчително да се използва за приготвяне на шоколадов крем. По-добре е да я добавяте директно към кисело мляко или салати, или като съставка в рецепти за печене.
В нашата книга с рецепти има и интересни рецепти за сладкиши с тигрова ядка (страници 87 и 91).
Насладете се на безгранично готвене!