Пуншът е една от най-известните коледни напитки. Това е топла и много ароматна напитка, която се пие по време на зимните празници в цяла Европа. Това е лесна и универсална рецепта; има хиляди версии на този известен зимен пунш.
Най-известната и най-традиционна рецепта за коледен пунш е тази, която се приготвя с вино и подправки. Известен е като Vino dulce в Испания, Glögg в Швеция, Gløgg в Дания и Норвегия, Glögi във Финландия, Glühwein в Германия и др.
Рецептата, която предлагаме тук, обаче е алтернативна веганска версия без алкохол. Тя е идеалният вариант за всяко коледно събиране, тъй като се пие гореща. Пуншът без съмнение ще ни зарадва с изискания си сладко-пикантен вкус.
В тази веганска рецепта за пунш използваме плодов сок вместо вино. Сладък и сочен сезонен плод, например грозде или круша, са идеални за това. По този начин създаваме много по-здравословен вариант, подходящ за споделяне с деца и възрастни, независимо дали са вегани или не.
ПОДГОТОВКА: 10 минути
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 20 минути
СЪСТАВКИ:
– 600 гр. грозде
– 600 мл. вода
– 10 резенчета пресен джиджифил
– 10 зрънца карамфил
– 2 чаени лъжички кардамон
– 4 чаени лъжички канела или 2 пръчици
– 4 чаени лъжички розов пипер
– 3 звездички анасон
– кора от 1 портокал (по възможност органичен, за да се избегнат пестицидите, които се концентрират в кората)
Приготвяне на коледния пунш:
- Сложете 600 мл вода с всички подправки в тенджера и оставете да заври. Когато заври, намалете котлона до минимум и варете сместа в продължение на 20 минути.
- Отстранете тенджерата от котлона и оставете сместа да се охлади за 5 минути, докато температурата ѝ спадне до 60ºC.
- Междувременно измийте гроздето и отстранете клончетата от грозда.
Прецедете сместа от подправки с помощта на Vegan Milker. Изсипете сместа във филтъра на Vegan Milker и притиснете с буталото, за да се изстиска добре. Количеството на 600 ml вода ще бъде редуцирано до 500 ml пикантна концентрирана инфузия.- Извадете филтъра и изхвърлете останалата смес от подправки вътре.
- Върнете филтъра в съда, в който има 500 ml топла пикантна инфузия, и добавете гроздето до върха на мрежата. Пасирайте плодовете с ръчния пасатор за 1 минута.
- Когато гроздето е смачкано, извадете ръчния пасатор и добавете останалата част от плодовете във филтъра. Поставете ръчния пасатор обратно във филтъра и пасирайте отново. Този път 30 секунди ще са достатъчни.
- Повдигнете филтъра и разбъркайте внимателно пулпата с дървена лъжица, за да се филтрира по-добре сокът.
- Когато пулпата е почти напълно прецедена, натиснете я с буталото, за да доизцедите пулпата и да получите последните капки пунш.
- Прехвърлете пунша в купа и го сервирайте топъл. Възможно е да се насладим на вкусната напитка с малко бисквити, кестени или друго предястие, което ви хрумне на момента.
Можете също така да запазите пунша в хладилника и да го изпиете на следващия ден. Загрейте пунша в касерола на много слаб огън. Когато е вече топъл, прехвърлете го в купата за пунш и разбъркайте преди сервиране. Може да се добавят парченца плодове на вкус.
АЛТЕРНАРИВИ:
Както вече споменахме, за приготвянето на пунша може да се използват всякакви други сезонни плодове. Може да се направи с един плод или със смес от два. Най-добри резултати се получават с грозде и круши, но за тези, които обичат да рискуват с по-кисели или горчиви вкусове, можете да го направите и с портокалова или грейпфрутова основа.
Надяваме се да ви хареса. Весели празници!