Skip to content

Коледен пунш – греяно “вино” (без алкохол)

Пуншът е една от най-известните коледни напитки. Това е топла и много ароматна напитка, която се пие по време на зимните празници в цяла Европа. Това е лесна и универсална рецепта; има хиляди версии на този известен зимен пунш.

Най-известната и най-традиционна рецепта за коледен пунш е тази, която се приготвя с вино и подправки. Известен е като Vino dulce в Испания, Glögg в Швеция, Gløgg в Дания и Норвегия, Glögi във Финландия, Glühwein в Германия и др.

Рецептата, която предлагаме тук, обаче е алтернативна веганска версия без алкохол. Тя е идеалният вариант за всяко коледно събиране, тъй като се пие гореща. Пуншът без съмнение ще ни зарадва с изискания си сладко-пикантен вкус.

В тази веганска рецепта за пунш използваме плодов сок вместо вино. Сладък и сочен сезонен плод, например грозде или круша, са идеални за това. По този начин създаваме много по-здравословен вариант, подходящ за споделяне с деца и възрастни, независимо дали са вегани или не.

ПОДГОТОВКА: 10 минути

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 20 минути

СЪСТАВКИ:

– 600 гр. грозде

– 600 мл. вода

– 10 резенчета пресен джиджифил

– 10 зрънца карамфил

– 2 чаени лъжички кардамон

– 4 чаени лъжички канела или 2 пръчици

– 4 чаени лъжички розов пипер

– 3 звездички анасон

– кора от 1 портокал (по възможност органичен, за да се избегнат пестицидите, които се концентрират в кората)

Приготвяне на коледния пунш:

  1. Сложете 600 мл вода с всички подправки в тенджера и оставете да заври. Когато заври, намалете котлона до минимум и варете сместа в продължение на 20 минути.
  2. Отстранете тенджерата от котлона и оставете сместа да се охлади за 5 минути, докато температурата ѝ спадне до 60ºC.
  3. Междувременно измийте гроздето и отстранете клончетата от грозда.

  4. Прецедете сместа от подправки с помощта на Vegan Milker. Изсипете сместа във филтъра на Vegan Milker и притиснете с буталото, за да се изстиска добре. Количеството на 600 ml вода ще бъде редуцирано до 500 ml пикантна концентрирана инфузия.
  5. Извадете филтъра и изхвърлете останалата смес от подправки вътре.
  6. Върнете филтъра в съда, в който има 500 ml топла пикантна инфузия, и добавете гроздето до върха на мрежата. Пасирайте плодовете с ръчния пасатор за 1 минута.
  7. Когато гроздето е смачкано, извадете ръчния пасатор и добавете останалата част от плодовете във филтъра. Поставете ръчния пасатор обратно във филтъра и пасирайте отново. Този път 30 секунди ще са достатъчни.
  8. Повдигнете филтъра и разбъркайте внимателно пулпата с дървена лъжица, за да се филтрира по-добре сокът.
  9. Когато пулпата е почти напълно прецедена, натиснете я с буталото, за да доизцедите пулпата и да получите последните капки пунш.
  10. Прехвърлете пунша в купа и го сервирайте топъл. Възможно е да се насладим на вкусната напитка с малко бисквити, кестени или друго предястие, което ви хрумне на момента.

Можете също така да запазите пунша в хладилника и да го изпиете на следващия ден. Загрейте пунша в касерола на много слаб огън. Когато е вече топъл, прехвърлете го в купата за пунш и разбъркайте преди сервиране. Може да се добавят парченца плодове на вкус.

АЛТЕРНАРИВИ:

Както вече споменахме, за приготвянето на пунша може да се използват всякакви други сезонни плодове. Може да се направи с един плод или със смес от два. Най-добри резултати се получават с грозде и круши, но за тези, които обичат да рискуват с по-кисели или горчиви вкусове, можете да го направите и с портокалова или грейпфрутова основа.

Надяваме се да ви хареса. Весели празници!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5