Skip to content

Веган енергийни смутита и шейкове

Веганските смутита са чудесен здравословен и енергичен начин да започнете деня. Приготвянето на тези енергийни шейкове е много лесно, тъй като те се приготвят основно чрез смесване на плодове с малко растително мляко, което отнема по-малко от 5 минути от времето ви.

Идеите и рецептите за вегански енергийни шейкове, които споделяме в тази статия, са отворени предложения, които лесно могат да бъдат адаптирани към сезонните и местни плодове и към растителното мляко, с което разполагате във всеки един момент.

Всъщност сме добавили таблица с енергийни храни, подходящи за приготвяне на веган смутита, за да можете да си поиграете с различните възможни комбинации според вкуса ви.

Здравословни свойства на енергийното смути

Енергийните шейкове са изключителна алтернатива на ултрапреработените храни и помагат да се увеличи консумацията на плодове и ядки в диетата по забавен и лесен начин.

Комбинацията от съставки на растителна основа, която се съдържа във веганските енергийни шейкове, осигурява интересни хранителни вещества като фибри, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и протеини.

Сред енергийните храни, подходящи за приготвяне на шейкове, се открояват следните:

  • Ядки: благодарение на високото си съдържание на фибри те осигуряват дълготрайна енергия. Бадемите, шам-фъстъкът, кашуто и фъстъците се отличават с енергийните си свойства.
  • Пресни плодове: в допълнение към антиоксидантните витамини и фибрите, плодовете съдържат захари, които осигуряват незабавна енергия. Като източници на енергия се открояват авокадото, бананът, гроздето, смокинята, мангото и ябълката
  • Сушени плодове: Съдържат по-малко вода от пресните плодове и по-висока концентрация на хранителни вещества. Високото съдържание на въглехидрати ги прави висококалорични храни, които трябва да се консумират умерено.
  • Пълнозърнести зърнени храни: Това са храните, които предлагат най-непосредствена енергия поради високото си съдържание на прости въглехидрати. Те могат да се консумират ежедневно.
  • Черен шоколад: Осигурява много енергия, но трябва да се консумира в умерени количества, тъй като може да предизвика свръхвъзбуда поради стимулиращия и еуфоричния си ефект.
  • Фурми: Фурмите, изсушени на слънце, а не чрез изкуствени процеси на сушене, имат висока енергийна стойност благодарение на количеството въглехидрати, които съдържат.

Кога е най-подходящото време за пиене на веганско смути?

Най-подходящото време за пиене на веган смути може да бъде по всяко време, но е препоръчително да пиете енергийни шейкове преди извършване на физическа или умствена дейност; да ходите на училище, да спортувате или да извършвате каквато и да е работа, която изисква значителен разход на енергия.

Лесни рецепти за веган енергийни шейкове:

Обичаме да опитваме различни комбинации от храни, за да си направим сутрешното смути. Споделяме с вас три рецепти, които наистина ни харесват.

Възможностите обаче са много, тъй като винаги можете да замените вида на растителното мляко или да разнообразите плодовете, или дори да добавите подправки като канела, джинджифил или други храни, които да подобрят вкуса на любимото ви смути.

1- Смути от ягоди и банани с оризово мляко:

200 мл оризово мляко (или друго растително мляко), 6 ягоди и 1/2 банан.

2 – Манго млечен шейк с мляко от кашу:

200 мл мляко от кашу (или друго растително мляко), 1/2 узряло манго.

3 – Овесен млечен шейк с черен шоколад и фурми:

200 мл овесено мляко (или друго растително мляко), 30-40 гр. черен шоколад , 2 фурми без костилки.

Как да приготвите енергийните шейкове:

  1. Пригответе растителното мляко, което ще използвате за основа на шейка: Бадемово мляко, оризово мляко, мляко от кашу, овесено мляко, мляко от шамфъстък и конопено мляко.
  2. Поставете всички съставки в каната на Vegan Milker и ги пасирайте директно с ръчен пасатор. Резултатът ще бъде смути с много плътност, а при някои плодове – и с парченца семена.
  3. Ако искате да получите по-течно смути, което не съдържа семена, можете да пасирате плодовете във филтъра Vegan Milker. Моля, имайте предвид, че филтърът може да се използва за смилане на всички плодове с изключение на банана и авокадото, които могат да запушат филтъра поради своята консистенция.
  4. Смутито трябва да се изпие веднага след приготвянето му, за да се използват най-добре витамините в плодовете. Ако го запазвате за по-късно, съхранявайте го в херметически затворен буркан в хладилника.

С кое от смутитата ще започнете?


Свързани рецепти

Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…
Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5