Skip to content

4 рецепти и трикове за рециклиране на пулпа от тигрови ядки

С Vegan Milker у дома е много вероятно да прекарате лятото в приготвяне на домашни растителни млека, плодови шейкове, вегански сладолед и т.н.

Ако е така, домът ви сигурно е пълен с остатъчна пулпа, която не знаете какво да правите. В тази статия ще се спрем на пулпата от тигрова ядка. Събрахме няколко рецепти, които се надяваме да ви се сторят примамливи, но преди да пристъпим към тях, ще споделим няколко бързи съвета и експресни рецепти!

Идеи за бързо рециклиране на пулпата:

Най-бързият начин за използване на пулпата от тигрови ядки е добавянето ѝ към кисело мляко, супа, зеленчукови пюрета, салати или паста. В това видео ще откриете много различни идеи за рециклиране на бадемова пулпа. Пулпата от тигрова ядка обаче има по-гъста и груба текстура, но когато се съчетае с кремообразни, по-маслени храни като кисело мляко или зехтин, можем да я консумираме без никакви проблеми.

Преди да започнем с рецептите, нека ви напомним, че ако нямате време да готвите с пулпата веднага, тя може да се съхранява във фризера за по-късна употреба.

Основни трикове за използване на останалата пулпа при веган печива:

tigernut bread recipe

Вероятно сте виждали брашно от тигрова ядка като съставка в много рецепти. То не е същото като тигровата каша, чието водно съдържание е много по-високо. В случай че искате да замените едната съставка с другата, ще трябва да премахнете 50-100 ml допълнителна вода, съдържаща се в пулпата, от другите течни съставки в рецептата, като млякото например. Това е чудесен начин да измислите много различни комбинации!

От друга страна, вече сте разбрали, че както пулпата, така и брашното от тигрови ядки са много груби , така че е необходимо да се смесят с брашно с по-високо съдържание на глутен, за да може сладкишът да втаса във фурната. Заради текстурата си печените изделия от тигрова каша не се усещат напълно като тези, приготвени с брашно, но въпреки това са фантастични и имат приятен привкус.

Затова ще споделим няколко рецепти от общността на Vegan Milker, които наистина се надяваме да ви вдъхновят. Някои от рецептите не са вегански, тъй като съдържат масло или яйца, но те обикновено могат да бъдат заменени с техни растителни аналози.

Ето как можете да приготвите веганско яйце: смесете 1 супена лъжица брашно от нахут с 2 супени лъжици вода и разбъркайте, за да се получи лепкава смес.

За да приготвите 250 г веганско масло, смесете 100 г органично оризово масло, 60 г царевично масло и 40 г зехтин. Добавете 50 г какаово масло, предварително разтопено. Разбъркайте всичко добре и оставете да се охлади, преди да го използвате. Не забравяйте да съхранявате в хладилника!

Ето ги и рецептите:

1- ВЕГАН КРЕКЕРИ

tigernut pulp recipes

Уверете се, че пулпата е суха, преди да започнете да приготвяте рецептата. Пулпата от приготвянето на хорчата трябва да е от около 200 гр. тигрови ядки. Добавете 4 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици смесени семена, по половин чаена лъжичка от: чесън на прах, червен пипер, риган, лук и сол на вкус. Разбъркайте добре, докато се смесят. Ако не се получи плътно тесто, добавете пресято брашно (пшенично, оризово или каквото имате под ръка) до получаването на тесто.

Поставете тестото между два листа хартия за печене и го разточете, докато стане много, много тънко. Загрейте фурната на 200ºC (400F) и печете за 12-15 минути, докато стане златисто и хрупкаво. Нарежете ги преди да изстинат и ги оставете да се охладят и втвърдят, преди да ги консумирате!

2- ОВЕСЕНИ ПАЛАЧИНКИ 

crepe tigernut recipe

Разбийте с блендер или кухненски робот следните продукти: 50 гр. овесени ядки, 2 големи супени лъжици пулпа от тигрова ядка, 150 мл хорчатa или друго растително мляко, 1 супена лъжица разтопено кокосово масло, 3 супени лъжици зехтин екстра върджин, щипка стевия и сол.

Загрейте малко допълнително масло в тиган с незалепващо покритие и изсипете черпак от сместа. Гответе от всяка страна за общо 5 минути на среден огън. Преди да обърнете, можете да използвате чиния, за да не се счупи.

Можете да ги поднесете със зеленчуци, ядки, сладко, шоколад и др.

3- Веган орехово хлебче

Смесете 150 г брашно за хляб и 175 г тигрова каша. Добавете 120 мл бадемово мляко, 2 с.л. сироп от агаве, едно веганско яйце, 25 г прясна мая и 2 с.л. зехтин. Разбъркайте всичко заедно и печете в предварително загрята на 170ºC фурна за 20-25 минути.

4- Веган торта с пулпа от тигрови ядки

Green juice with tigernut cake

Сложете 100 г пълнозърнесто брашно и 100 г рожков на прах в купа и разбийте. Добавете 100 г разтопено масло и разбъркайте.

Добавете 2 яйца или вегетариански заместител и разбъркайте добре. След това добавете 150 г пулпа от тигрови ядки и разбъркайте за последен път.

Изсипете тестото в тавичка, застлана с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 180ºC (375F) за 20 минути.

Сервирайте със сладко, плодове или шоколад.

Тази на снимката е гарнирана с останалата пулпа от приготвянето на веган сок и беше невероятен!

Надяваме се всички тези рецепти да ви харесат и да експериментирате. Ако имате други предложения, споделете ги с нас.

Добър апетит!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5