Растителни млека, Рецепти

Мляко от кафяво ленено семе

Чаша с бледа течност се поставя върху купчина ленени семена с малки жълти и сини цветя, разпръснати наоколо върху дървена повърхност.
is flax milk healthy jpg

Домашно приготвеното мляко с ленено семе помага за прочистване и укрепване на червата. То помага за регулиране на движението на червата (и затова се препоръчва при запек) и създава защитен слой, който облицова стомаха, което прави това мляко ефективно естествено средство за лечение на гастрит.

Колкото и да е полезно, когато става въпрос за пиене на ленено мляко, умереността е ключът. Препоръчва се да не се пият повече от две чаши седмично, тъй като прекаляването с него може да има вредно въздействие върху организма, точно както се случва с всяка друга лечебна храна.

Предлагаме ви няколко страхотни съвета за подобряване на нашата стара рецепта за ленено мляко. Този метод е наистина ефективен, когато става въпрос за максимално оползотворяване на всяко малко ленено семе, а освен това подобрява текстурата на млякото.

Започваме!

СЪСТАВКИ:

  • 4 супени лъжици кафяво ленено семе
  • 1,5 л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Накиснете 4 супени лъжици ленено семе в 250 мл вода за 10-15 минути. Не забравяйте да ги разбъркате, за да се овлажнят всички.
  2. Напълнете каната на Vegan Milker със 750 мл вода и поставете вътре филтъра.
  3. Добавете сместа от ленено семе и вода и пасирайте за една минута.
  4. Оставете да престои няколко минути и вдигнете филтъра, за да прецедите млякото с буталото.
  5. Ако искате да направите тази стъпка още по-лесна, вижте това видео с някои инструкции и съвети.
  6. Оставете настрана 500 мл. от млякото с ленено семе (можете да използвате бутилка) и добавете още 500 ml вода в каната на Vegan Milker.
  7. Поставете отново филтъра с пасираните ленени семена в каната и пасирайте за още една минута.
  8. Отново филтрирайте сместа, като следвате инструкциите във видеото.
  9. Сега смесете двете млека с блендер и се насладете!

Какво да направим с пулпата?

Можете да поднесете пулпата с около 25 грама кедрови ядки, малко захар, щипка сол и капка студено пресовано слънчогледово олио. Получава се толкова вкусна здравословна закуска, която върви толкова добре с току-що приготвеното мляко!

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИx 100 мл.x 250 мл. 
Енергийна стойност8,1220,29kcal
 33,5683,89kj
Мазнини0,651,61g
*от които наситени0,060,14g
Въглехидрати0,080,19g
*от които захари0,020,04g
Диетични фибри0,320,79g
Протеини0,350,86g
Сол0,000,00g