Растителни млека, Рецепти

Мляко от кашу с листа от стевия

Веган млекар, буркан с кашу, мелница за ядки и чаша мляко върху дървена повърхност.
vegan recipe of cashew milk with stevia

Млякото от кашу е вкусно кремообразно растително мляко, което не съдържа глутен. В днешната рецепта предлагаме да подсладим млякото с листа от стевия, която е много здравословна алтернатива за подобряване на вкуса и лечебните свойства на нашите растителни млека.

СЪСТАВКИ:

  • 1 литър вода
  • 120 г. кашу
  • 1 чаена лъжичка листа от стевия (билка)
  • щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1.Направете инфузия в чаша за кафе с чаената лъжичка стевия.
2.Поставете прецедената инфузия в каната на Vegan Milker с ¾ литра вода.
3.Добавете ядките кашу (те не се нуждаят от накисване) във филтъра заедно с щипка сол.
4.Поставете филтъра в каната на Vegan Milker и пасирайте за около 1 минута.
5.Оставете сместа да си почине за около 10 минути.
6.След изтичане на времето за почивка извадете филтъра и използвайте буталото на Vegan Milker, за да притиснете бавно пулпата, за да извлечете и последните капки мляко.
7.Ако млякото няма да се консумира веднага, съхранявайте го в хладилника.

СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:

  • Тази ядка е толкова изискана, че не се нуждае от добавяне на овкусители: ядките кашу, водата и солта са повече от достатъчни съставки. Въпреки това, очевидно сте свободни да използвате всякакви ароматизатори по ваше желание: канела, ванилия, джинджифил… но винаги се старайте да използвате възможно най-естествените ароматизатори и овкусители.
  • За по-традиционните вкусове можете да замените стевията с друг подсладител, който ви харесва: 3-4 фурми без костилки, 1 супена лъжица сироп, тръстикова захар…
  • Ако не ви се прави инфузия от стевия, можем да пропуснем тази стъпка, като добавим чаената лъжичка стевия директно във филтърната чаша заедно с останалите съставки. В този случай сладкият вкус на листата няма да е толкова силен.
  • Пулпата от ядки кашу има много мазна текстура, подобна на масло или крем от ядки. Тя е идеална за консумация в този вид или за смесване с какао и приготвяне на домашна „нутела“ или зеленчуков пастет.
  • Подобно на млякото, пулпата издържа от 3 до 5 дни в хладилника. Но тъй като е толкова вкусна, обикновено изчезва още на втория ден. Тя е просто неустоима!

За повече информация относно използването на лечебни растения в нашите растителни млека, разгледайте статията: Как да подобрим растителните млека с чайове.