Домашно приготвеното овесено мляко обикновено е сладко, кремообразно, което може да ви се стори малко скучно, ако сте свикнали да пиете овесено мляко от магазина. Бихме искали да улесним здравословното хранене, ето защо искахме да ви запознаем с една по-фантастична версия, за която сме сигурни, че всички ще полудеят!
Добавихме малко настърган кокос, какао на прах и малко фурми, за да придадем допълнителен вкус на нашето мляко, както и много полезни хранителни вещества.
Резултатът е домашно приготвено овесено мляко, което е наистина превъзходно, идеално за студените зимни месеци! Ако обичате горещ шоколад, не забравяйте да разгледате всички наши идеи за горещ шоколад в публикацията ни “Как да си направим горещ шоколад с домашни растителни млека”.

СЪСТАВКИ:
- 1 л. гореща вода (60-70ºC)
- 50 г. овесени ядки
- 20 г. сушен кокос (стърготини или кубчета)
- 2 супени лъжици какао на прах
- 2-5 фурми без костилки
- щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Напълнете каната на Vegan Milker с литър гореща вода.
- Сложете овесените ядки, кокоса, фурмите без костилките и солта във филтъра.
- Пасирайте с ръчния пасатор в продължение на 1 минута.
- Оставете всичко да престои и да се охлади за 5 минути.
- Повдигнете филтъра и натиснете пулпата с буталото, за да изстискате и последните капки мляко.
- Оставете пулпата настрана, за да приготвите някои десерти, например бисквити или сладкиши (можете да видите някои идеи в раздел “Пулпа”).
- Млякото издържа 3-5 дни в хладилника, ако не се консумира веднага.
СЪВЕТИ И ПОХВАТИ:

Внимавайте с температурата на водата, тя не трябва да бъде по-висока от 70ºC, тъй като това би направило млякото много слузесто поради естествените слузни вещества, съдържащи се в овеса. Не използвайте и повече от 50 г овес на литър вода!
Ако млякото се окаже твърде гъсто, можете да добавите допълнително вода и да пасирате отново, за да го хомогенизирате. В противен случай можете да използвате по-малко мляко. Имаме публикация с прости трикове и хитрини, които правят приготвянето на домашно овесено мляко много по-лесно.
Освен млякото, имаме и останалата пулпа, която е супер вкусна, шоколадова с нотка на кокос. Тя е чудесна за приготвянето на бисквити или сладкиши. Решихме да добавим един банан, 50 грама бадемово брашно и щипка сол. След като тестото е разбъркано добре, можете да направите малки кубчета, които да поставите в тава за печене. Ако ги притиснете, докато станат тънки, ще се изпекат по-бързо. Изпечете ги на 180ºC за 10 минути.
Толкова е хубаво да не се налага да изхвърляш нищо! Наздраве!