Крем от фурми с пулпа от кестени е лесна за приготвяне и много питателна сезонна рецепта, която обикновено се харесва на всички.

Хранителни свойства
Както кестените, така и фурмите са с много ниско съдържание на мазнини и богати на фибри. Високото им съдържание на фибри помага за подобряване на храносмилането и облекчаване на запека.
От друга страна, голямото количество въглехидрати, което съдържат, ги прави идеална храна за тези, които се нуждаят от допълнителна енергия, като например кърмачки, анемици или спортисти.
Благодарение на голямото разнообразие от минерали, които предлагат (калций, мед, селен, магнезий, цинк…), те са храни, които спомагат за укрепване на костите и предотвратяване на остеопорозата.
Високото им съдържание на минерали и витамини им придава противовъзпалителни свойства.
Крем с фурми и кестени – рецепта
Кремът с фурми е универсален зимен крем, който може да се приготви с различни съставки. Версията, която споделяме в тази рецепта, е приготвена в комбинация с кестенова каша, която му придава специален есенно-зимен вкус.
Полученият крем представлява мажещ се крем, подобен на шоколад или фъстъчено масло, но с по-малко мазнини и повече фибри.
СЪСТАВКИ:
- 100 гр. пулпа от кестени (останала от приготвянето на мяко от кестени)
- 100 гр. фурми без костилки
- 50 мл. кестеново мляко или друго растително мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Време за приготвяне: 10 минути
- Блендирайте фурмите и кестеновата каша в блендер, чопър или с пасатор, докато се смесят добре.
- Добавете млякото и отново пасирайте в продължение на 1-2 минути.
- Ако е необходимо, добавете още мляко до постигане на желаната консистенция.
- Покрийте и съхранявайте в хладилника. Ще издържи между 3 и 5 дни.
Идеален крем за закуска, топинг или пълнеж за сладкиши. Добър апетит!