Skip to content

Вкусен горещ шоколад, приготвен с домашно растително мляко

В менюто за днес: вкусен горещ шоколад, приготвен от растително мляко. Благодарение на Vegan Milker открихме чудесата на семената, когато става въпрос за приготвяне на растителни млека, което е невероятно, тъй като открива повече възможности за комбинации, включващи много различни вкусове, текстури и аромати. Искате ли да знаете кои са най-добрите млека, за да получите гладка, гъста гореща напитка, по която всички ще полудеят? Тя се съчетава добре с чуроси, крутони, бисквити и изобщо с всичко. Говорим за перфектната напитка!

Нека започнем, като ви разкажем някои основни неща за нашата звездна съставка: какаото.

Доброто какао е от решаващо значение за приготвянето на страхотен горещ шоколад. Можете да изберете обезмаслено какао на прах или пък парче черен шоколад. Съществува и възможност за добавяне на зърна (малки парченца суха какаова кора), но ние лично не смятаме, че това е много удачен вариант, тъй като те трудно се разтварят и правят напитката допълнително горчива. Любимото ни нещо, което използваме, е обезмаслено какао на прах, което си набавяме от магазините за справедлива търговия, но можете да го вземете и от всеки магазин за здравословни храни.

Екипът на Vegan Milker наистина се грижим за източниците на съставките, които използваме, така че можем само да ви препоръчаме винаги да търсите най-етичния вариант, плащайки справедлива цена. Препоръчвам ви този документален филм за света на какаото, озаглавен “Тъмната страна на шоколада” (The dark side of the chocolate). Можете ли наистина да се насладите на гореща напитка, когато си помислите за ужасното въздействие, което тя оказва върху Земята и хората, които работят, за да ви донесат тези какаови зърна? Ето защо винаги е най-добре да консумирате органично какао от справедлива търговия (бонус точки: то е и по-вкусно!).

В този смисъл нека преминем към тези рецепти, които сме сигурни, че ще заобичате!

Мислехме си да изберем овесени зърна за тази, тъй като те са супер питателни, а също така сладки и кремообразни. Въпреки това ще видите, че има много други зърнени култури, от които можете да избирате според нуждите си: ориз, лимец, ечемик и т.н. Това би трябвало да е добре за тези от вас, които имат непоносимост към глутен или просто им се иска да ядат определена зърнена култура, която трябва да използват. Рецептата е лесна: единственото, което трябва да имате предвид, е, че при смяната на зърната трябва да запазите същите съотношения на съставките. Просто, нали?

РЕЦЕПТА 1: ПОРТОКАЛОВ ГОРЕЩ ШОКОЛАД С ОВЕСЕНИ ЯДКИ

СЪСТАВКИ ЗА 1 ЧАША:

  • 250 мл. овесено мляко
  • 10 г. обезмаслено какао на прах
  • 1 супени лъжици сироп (или 2 супени лъжици тръстикова захар)
  • щипка морска сол
  • малко парченце портокалова кора (по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. На първо място трябва да приготвим овесеното мляко.
  2. Измерете 250 мл. овесено мляко и го загрейте на слаб огън за около 10 минути.
  3. След като млякото е топло, добавете какаото на прах, щипка сол, портокаловата кора и подсладителя, който сте решили да използвате. Уверете се, че използвате органичен портокал, тъй като обикновените обикновено са пълни с пестициди, които вероятно няма да искате в напитката си. Достатъчно е малко парче от около 1 см. Също така е важно да премахнете бялата част на портокала, тъй като тя ще направи напитката доста горчива.
  4. Не забравяйте да разбърквате често шоколада, докато го нагрявате, за да не залепне за дъното на съда и да избегнете образуването на бучки.
  5. Сервирайте веднага, тъй като при престояване шоколадът ще стане като пудинг!

В случай че имате остатъци и трябва да ги съхранявате през следващите дни, ще трябва да добавите още малко вода/мляко, за да остане гладка сместа. Можете да го използвате и при печене, например като пълнеж за мъфини или вкусна глазура!

Ако не обичате портокал и не сте почитатели на други естествени аромати, като канела и ванилия, можете да направите нещата прости – все още е вкусен само със захар и щипка сол!

Не ви се иска да използвате овесени ядки? Можете да опитате и с ечемични люспи! Просто пригответе ечемичено мляко по същата рецепта и използвайте същия метод на загряване. Наистина е същата рецепта!
Зърнени култури като камут, лимец и елда не се използват под формата на люспи. Ако искате да ги използвате, обърнете се към следващите рецепти, а не към тази.

РЕЦЕПТА 2: ГОРЕЩ ШОКОЛАД С ВАНИЛИЯ И СУРОВО ОВЕСЕНО МЛЯКО

Има два варианта за приготвяне на сурово мляко от овесени зърна. Можете да използвате предварително накиснати зърна или да пропуснете тази стъпка. При първия избор се получава гладък и богат горещ шоколад, толкова гъст, че можете да го ядете с лъжица. Вторият обаче, въпреки че все още е кремообразен, ще бъде по-рядък и леко горчив. Ето защо ще добавим малко ванилия и естествени подсладители, за да компенсираме горчивината.

2.1 ГОРЕЩ ШОКОЛАД, ПРИГОТВЕН ОТ НАКИСНАТИ СУРОВИ ОВЕСЕНИ ЗЪРНА:

СЪСТАВКИ ЗА 1 ЧАША:

  • 250 мл. овесено мляко, приготвено от накиснати сурови зърна
  • 10 г. обезмаслено какао на прахr
  • 1 супена лъжица сироп (или 2 супени лъжици тръстикова захар)
  • щипка морска сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Пригответе овесено мляко, като следвате рецептата за овесено мляко, приготвено от накиснати сурови зърна, но вместо него използвайте само 50 грама на литър вода.
  2. Загрейте 250 мл от това мляко на слаб огън за около 10 минути.
  3. След като млякото се затопли, добавете какаото, солта и подсладителя.
  4. Уверете се, че разбърквате сместа често, за да не стане на бучки и да не залепне за дъното на съда.
  5. От тази рецепта се получава супер гъст и плътен горещ шоколад, който върви идеално върху препечен хляб, бисквитки или в комбинация с чурос. Имайте предвид обаче, че той става още по-гъст, когато се охлади и ще се превърне в пудинг.
  6. Това обаче не е лошо! Можете да го комбинирате с ядки, семена и плодове, за да получите здравословен и вкусен десерт! Ще се получи ТОЛКОВА добре и с малко портокалова кора!

Други варианти са оризът, ечемикът, елдата и пшеницата – от тях се получава фантастичен горещ шоколад! Лимецът и камутът също са подходящи, но от тях се получава по-рядка напитка.
Може да се използва и киноа, но нейният ядков, горчив послевкус не отговаря на идеала за богата гореща напитка – все пак изборът е ваш!
За приготвянето на един литър мляко с някое от гореспоменатите зърнени култури е необходимо да използвате 40-50 грама сурови зърна.

2.2. ГОРЕЩ ШОКОЛАД С ВАНИЛИЯ И СУРОВО ОВЕСЕНО МЛЯКО (НЕ НАКИСНАТО)

СЪСТАВКИ ЗА 1 ЧАША:

  • 250 мл. сурово овесено мляко (кликнете тук за рецепта)
  • 10 г. обезмаслено какао на прах
  • 1 супена лъжица сироп (или 2 супени лъжици тръстикова захар)
  • щипка сол
  • малко парченце ванилия (с дължина около 2 см)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Първо трябва да приготвите млякото (рецепта тук)
  2. Загрейте 250 мл. мляко на слаб огън за около 10 минути.
  3. След като се затопли, добавете какаото, солта, подсладителя и ванилията. Хубаво е да добавите ванилия или дори канела, защото в противен случай тази рецепта би била малко горчива.
  4. Разбърквайте често сместа, за да не залепне за дъното на съда или да стане на бучки.
  5. Отгоре може да се образува пяна – ако това се случи, просто я отстранете с лъжица и я изхвърлете.
  6. По тази рецепта се получава кремообразна, но рядка напитка.
  7. Можете да я сервирате веднага или да я оставите за по-късно, тъй като няма да се сгъсти прекалено много, докато стои в хладилника.

Кои други зърнени култури са подходящи? Оризът, ечемикът, пшеницата и елдата дават най-добри резултати, но лимецът и камутът също биха били подходящи.
Може да се използва и киноа, но нейният ядков, горчив послевкус не отговаря на идеала за богата гореща напитка – все пак е ваш избор!
Пригответе млякото по рецептата за овесено мляко и следвайте същите инструкции, посочени тук.

Това е всичко за днес! Надяваме се всички да се насладите на тези прекрасни рецепти! 😉


Свързани рецепти

Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…
Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5