Нека започнем есента с подходящо сезонно мляко: кестеново мляко.
Това е безглутеново мляко, което много лесно може да задоволи всеки вкус.
Хранителни свойства на кестените
Ако сте почитатели на кестените, задължително трябва да опитате това мляко. То е не само вкусно, но и много полезно. То съдържа голямо количество въглехидрати с нисък гликемичен индекс, витамин В, желязо, калий и фибри. Освен това е безглутеново и растително мляко и дори е нискокалорично. Какво повече можете да поискате?
Рецепта за кестеново мляко
Кестеновото мляко може да се приготви по няколко различни начина, но нашият любим е, когато се използват печени кестени. Можете да ги изпечете вкъщи или да ги купите в този вид, обикновено от улични търговци, които можете да намерите през есента/зимата.
Всичко, от което се нуждаете, за да си приготвите тази вкусна напитка, е Vegan Milker, ръчен пасатор и 5 минути от времето ви.
Хайде да се захващаме!
СЪСТАВКИ
- 1 литър гореща вода (60ºC)
- 24 обелени печени кестени (накиснати във вода за около 8 часа)
- 2 супени лъжици кафява натурална захар
- щипка сол
Пруготвяне :
Време за приготвяне: 5 минути
- Напълнете контейнера/каната на Vegan Milker с горещата вода.
- Поставете кестените, солта и захарта във филтъра, след което го поставете в контейнера с горещата вода.
- Пасирайте за 1-2 минути, докато кестените се смелят напълно.
- Оставете течността да почине за 5 мин.
- Отделете филтъра от каната.
- Използвайки буталото, притиснете хубаво остатъците във филтъра, за да изцедите и последната капка мляко.
- Съхранявайте в хладилник и разклащайте/разбърквайте преди консумация.
Помнете, че млякото винаги е по-вкусно около 2 часа след приготвянето му, когато има време да се охлади и да развие вкусовите си качества. Ако все още е твърде безвкусно за вас, можете да добавите любимия си натурален подсладител (канела, сироп, ванилия и т.н.) и да пасирате отново.
Кестеново мляко с варени кестени
Ако използвате варени кестени, трябва да добавите 300 г кестени на литър вода, тъй като част от аромата остава във водата за варене.
За да сготвите кестените, първо отстранете твърдата черупка от кестените и ги сварете в тенджера под налягане за 5 минути.
След това изхвърлете водата от варенето и отстранете втората обвивка.
Сега те са готови за приготвяне на домашно кестеновото мляко!
Използване на остатъците (пулпата)
Останалата пулпа във филтъра след приготвянето на кестеновото мляко служи за прекрасен кестенов крем, който не се нуждае от други съставки и може да се консумира просто така. Ако сте любители на готвенето, можете да разгледате раздела за използване на остатъците в този блог и да почерпите някои чудесни идеи как да оползотворите всички видове пулпа, за да приготвите вкусни ястия на растителна основа.
Можете също така да изсушите пулпата при ниска температура във фурната или дори да я изсушите на слънце!
Ако не можете да използвате веднага, не се колебайте да я замразите. Не я изхвърляйте, тя е толкова добра, че би било пълна загуба!
Какъв начин да започнете годината правилно! Наздраве!