Skip to content

Домашно мляко от амарант

Семената на амарант са малки семена, които първоначално изглеждат трудни за превръщане в растително мляко. Възползвайки се от гъвкавостта, която Vegan Milker предлага за получаване на растително мляко от всякакви семена, дори от по-малки, решихме да потърсим рецепта за приготвяне на домашно мляко от амарант.

Хранителни свойства на млякото от амарант

Семената от амарант са високо ценени заради високото си съдържание на протеини. Те съдържат също така витамини А , С и минерали като калций, желязо и фосфор, които укрепват костите и имунната система.

Те имат голямо количество фибри, така че са способни да изтеглят токсините от храносмилателната система. Въпреки това фибрите на амаранта са толкова силни, че прекомерната им употреба може да раздразни храносмилателната система. Затова се препоръчва амарантът да се консумира умерено.

Как да си направим мляко от амарант у дома

След няколко опита със семена от амарант, на люспи или със сурово зърно, разработихме рецепта за всеки формат. Нека видим количествата и специфичния процес за всеки вид семена.

Рецепта за растително мляко с люспи от амарант

Това е най-простият метод за приготвяне на мляко от амарант, тъй като не е необходимо накисване, люспите лесно се раздробяват и следователно процесът е по-кратък. Полученото мляко е добре свързано и има кремообразна консистенция. То е идеално за използване в кулинарията, както за приготвяне на горещ шоколад, така и като основна съставка за сос “бешамел”.

За разлика от овесеното мляко обаче, когато млякото от амарант се нагрява в тиган, то не се сгъстява до степен да стане лепкаво. Имате го перфектно илюстрирано във видеото, което придружава тази рецепта.

Amaranth Milk Recipe

СЪСТАВКИ:

 • 150 г люспи от амарант
 • 1 литър вода
 • щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 1. Поставете 1/2 литър гореща вода с температура 50°C в съда и люспите във филтъра на Vegan Milker.
 2. Поставете филтъра в контейнера и добавете малко сол. Това е моментът да добавите малко подсладител или естествен ароматизатор (по желание) ; джинджифил, канела, какао или каквото обичате.
 3. Пасирайте с ръчния пасатор за 1 минута.
 4. Добавете останалата част от водата и пасирайте отново, докато сместа се хомогенизира. Този път 10 секунди ще са достатъчни.
 5. Извадете филтъра и натиснете внимателно пулпата с буталото.
 6. Изчакайте млякото да се охлади и го съхранявайте в хладилника. То ще издържи между 3 и 5 дни.

Ще запазим пулпата, за да я използваме като съставка в бисквити, вегански хамбургери или просто да я сложим в зеленчуков крем.

Рецепта за мляко от амарант със сурови зърна

Ако нямаме амарант на люспи, но имаме сурово зърно амарант, също можем да си направим амарантово мляко. Този вариант е много по-евтин от предишния. Литърът мляко от амарант на люспи ще струва около 2 лв. , докато при варианта със сурово зърно цената е 0,80 лв. на литър. Въпреки че спестяваме разходи, крайният резултат не е толкова оптимален. В този вариант ще видим някои малки топчета в горната част на млякото (може да са фибрите), които, въпреки че не пречат на небцето, могат да бъдат неприятни.

СЪСТАВКИ:

 • 100 г. сурови зърна амарант
 • 1 л. вода
 • щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 1. Накиснете зърната амарант за 8 часа и след това изхвърлете водата от накисването.
 2. Поставете амаранта със солта във филтъра и го поставете в контейнера на Vegan Milker.
 3. Добавете малка чаша гореща вода (150-200 ml) с температура 70ºC, достатъчно вода, за да покрие зърната амарант и да може да се пасира с пасатора.
 4. Ще забележите, че това е малко и твърдо зърно, което трудно се смила. За да намалите до минимум пространството за действие, създадено във филтъра, и да уловите по-добре семената с остриетата на пасатора, препоръчваме да използвате най-силната позиция на пасатора и много малко вода.
 5. Не се отчайвайте. След 2 минути смилане на семената ще видим, че водата става млечна. Вече имаме есенцията за нашето мляко от амарант.
 6. Добавете останалата част от водата до един литър и продължете да разбивате в продължение на 10 секунди, за да хомогенизирате сместа.
 7. Прецедете млякото с помощта на буталото.
 8. Прехвърлете млякото в тенджера и го варете в продължение на 10 минути на слаб огън.
 9. Разбъркайте млякото, за да не залепне, и отстранете пяната, която се образува отгоре.
 10. Изчакайте млякото да се охлади и го съхранявайте в хладилника. То ще издържи между 3 и 5 дни.

Както и при люспите, пулпата от суровото зърно може да се използва за готвене. Целулозата се добавя през последните 5 минути от готвенето на всяка яхния, пюре или крем.

След като вече знаете как да приготвяте и двете версии, определено препоръчваме люспестата версия, тъй като тя е по-проста за приготвяне и в резултат предлага по-вкусно и по-кремообразно мляко. Въпреки това ни се струва важно да предложим различните варианти, за да можете да експериментирате и всеки да определи своя фаворит.

Със сигурност има и други алтернативи. Ние продължаваме да проучваме.


Свързани рецепти

Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…
Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5