Неотдавна публикувахме нашата рецепта за соево мляко, включително супер забавен урок, записан в Борнео (Южна Азия). Както знаете, соевото мляко е традиционна напитка на много места по света, особено в Азия и Южна Америка. В днешно време обаче то е популярно и в цяла Европа, тъй като се е превърнало в основна част от веганската диета, наред с други.
В момента обаче соевото мляко е доста полемично и в резултат на това консумацията му намалява. Това се дължи на силно индустриализирания процес, свързан с производството на соя, който води до унищожаването на големи площи от тропическите гори в Амазония.
От друга страна, използването на Vegan Milker за приготвяне на мляко от всякакви други семена или зърнени култури е толкова лесно, че съсредоточихме усилията си в приготвянето на мляко от други по-малко конфликтни съставки.
ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ | x 100 мл | x 250 мл | |
---|---|---|---|
Енергийна стойност | 26,80 | 66,90 | kcal |
112,00 | 280,10 | kj | |
Мазнини | 1,20 | 3,00 | g |
*от които наситени | 0,20 | 0,40 | g |
Въглехидрати | 1,30 | 3,10 | g |
*от които захари | 0,40 | 1,10 | g |
Диетични фибри | 0,60 | 1,40 | g |
Протеини | 2,20 | 5,50 | g |
Сол | 0,00 | 0,00 | g |
ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ | |||
Калций | 16,60 | 41,60 | mg |
Желязо | 0,90 | 2,40 | mg |
Магнезий | 16,80 | 42,00 | mg |
Фосфор | 42,20 | 105,60 | mg |
Наскоро обаче получихме въпрос от наш почитател относно домашно приготвеното соево мляко. Той ни съобщи, че при приготвянето на млякото, за което ви разказахме в началото на тази статия, се получава малка част от гъста сметана, която може да направи млякото малко непривлекателно. Как е възможно да не сме знаели това, когато за първи път разработихме рецептата?
Всичко се свеждаше до смяната на филтъра, тъй като дупките в мрежата са малко по-големи и следователно могат да създадат някои проблеми при приготвянето на соево мляко по начина, по който го правехме преди.
Ето защо се върнахме в кухнята, за да разработим нова и подобрена рецепта.
СЪСТАВКИ:
- 100 г. бяла соя (за предпочитане органична)
- 1 л. топла вода
- щипка сол
- натурални ароматизатори като ванилия, масала (една супена лъжица и по избор)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Накиснете соевите зърна за 8-12 часа.
- Изхвърлете водата от накисването и сварете соята в чиста вода за един час (с капак) или за 25 минути, ако използвате тенджера под налягане.
- Сложете сварените соеви зърна и топлата вода (60-70ºC) във филтъра на Vegan Milker и пасирайте за една минута.
- Освободете филтърната приставка, като използвате трика “експресно филтриране”, за да подпомогнете окончателното пресоване. Това ще бъде по-трудно, когато използвате какъвто и да е сварен боб/зърно/ядка.
- Натиснете пулпата с буталото, за да изстискате и последните капки мляко.
- Останалата пулпа може да се съхранява в хладилника и след това да се използва в други вегански или вегетариански рецепти.
Съвети и похвати:
1- При тази техника вече не се получава слой сметана при приготвянето на соево мляко. Можете да видите разликата на тези две снимки.
2- Можете да подправите тази рецепта с всеки аромат, който желаете, като добавите чаена лъжичка ванилия/масала/канела към филтъра. Така ще се получи пулпа с подправки, но тя все пак може да се използва в много рецепти.
3 – Останалата пулпа се нарича окара и може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти.
Вегетариански бургери (заменете пулпата от овесено мляко със 100 грама пулпа от соево мляко)
Винаги е хубаво да научаваш нови неща!
Наздраве!