Skip to content

Домашно соево мляко от сварени зърна

Неотдавна публикувахме нашата рецепта за соево мляко, включително супер забавен урок, записан в Борнео (Южна Азия). Както знаете, соевото мляко е традиционна напитка на много места по света, особено в Азия и Южна Америка. В днешно време обаче то е популярно и в цяла Европа, тъй като се е превърнало в основна част от веганската диета, наред с други.

В момента обаче соевото мляко е доста полемично и в резултат на това консумацията му намалява. Това се дължи на силно индустриализирания процес, свързан с производството на соя, който води до унищожаването на големи площи от тропическите гори в Амазония.

От друга страна, използването на Vegan Milker за приготвяне на мляко от всякакви други семена или зърнени култури е толкова лесно, че съсредоточихме усилията си в приготвянето на мляко от други по-малко конфликтни съставки.

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ x 100 мл x 250 мл  
Енергийна стойност 26,80 66,90 kcal
  112,00 280,10 kj
Мазнини 1,20 3,00 g
*от които наситени 0,20 0,40 g
Въглехидрати 1,30 3,10 g
*от които захари 0,40 1,10 g
Диетични фибри 0,60 1,40 g
Протеини 2,20 5,50 g
Сол 0,00 0,00 g
       
ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ      
Калций 16,60 41,60 mg
Желязо 0,90 2,40 mg
Магнезий 16,80 42,00 mg
Фосфор 42,20 105,60 mg

Наскоро обаче получихме въпрос от наш почитател относно домашно приготвеното соево мляко. Той ни съобщи, че при приготвянето на млякото, за което ви разказахме в началото на тази статия, се получава малка част от гъста сметана, която може да направи млякото малко непривлекателно. Как е възможно да не сме знаели това, когато за първи път разработихме рецептата?

Всичко се свеждаше до смяната на филтъра, тъй като дупките в мрежата са малко по-големи и следователно могат да създадат някои проблеми при приготвянето на соево мляко по начина, по който го правехме преди.

Ето защо се върнахме в кухнята, за да разработим нова и подобрена рецепта.

СЪСТАВКИ:

  • 100 г. бяла соя (за предпочитане органична)
  • 1 л. топла вода
  • щипка сол
  • натурални ароматизатори като ванилия, масала (една супена лъжица и по избор)

vegan recipe of soy milk with cooked grains
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Накиснете соевите зърна за 8-12 часа.
  2.  Изхвърлете водата от накисването и сварете соята в чиста вода за един час (с капак) или за 25 минути, ако използвате тенджера под налягане.
  3.  Сложете сварените соеви зърна и топлата вода (60-70ºC) във филтъра на Vegan Milker и пасирайте за една минута.
  4.  Освободете филтърната приставка, като използвате трика “експресно филтриране”, за да подпомогнете окончателното пресоване. Това ще бъде по-трудно, когато използвате какъвто и да е сварен боб/зърно/ядка.
  5.  Натиснете пулпата с буталото, за да изстискате и последните капки мляко.
  6.  Останалата пулпа може да се съхранява в хладилника и след това да се използва в други вегански или вегетариански рецепти.


Съвети и похвати:

1- При тази техника вече не се получава слой сметана при приготвянето на соево мляко. Можете да видите разликата на тези две снимки.

2- Можете да подправите тази рецепта с всеки аромат, който желаете, като добавите чаена лъжичка ванилия/масала/канела към филтъра. Така ще се получи пулпа с подправки, но тя все пак може да се използва в много рецепти.

3 – Останалата пулпа се нарича окара и може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти.

Вегетариански бургери (заменете пулпата от овесено мляко със 100 грама пулпа от соево мляко)

Винаги е хубаво да научаваш нови неща!

Наздраве!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5