Ореховото мляко е вкусно растително мляко, което по никакъв начин не отстъпва на популярното бадемово мляко.
Подобно на други напитки от ядки, то НЕ съдържа глутен или лактоза и е много богато на мастни киселини, което го прави подходящо за сърцето и за регулиране на холестерола.
Ореховото мляко е много калорична и богата на протеини напитка, затова се препоръчва да не се пие повече от една чаша на ден, за предпочитане сутрин или преди физическо натоварване.
Тази напитка е богата на микроелементи, витамин С, витамин В, лецитин и омега-3 (полиненаситени) мастни киселини.
Как да си направим орехово мляко у дома
Ореховата напитка е вкусно растително мляко. Идеално е да го пиете самостоятелно, с кафе или чай, или дори да го включите в десерти или в други ястия.
Тъй като ядките са много мазни и меки, не е необходимо да ги накисвате предварително или да използвате гореща вода за приготвянето им. Приготвянето е лесно и отнема само няколко минути.

СЪСТАВКИ:
0.8 литра вода
100 г. орехи
щипка сол
1 чаена лъжичка натурална захар или друг подсладител (по желание)
Време заприготвяне:
5 минути
НАЧИН НА ПРОГОТВЯНЕ
Напълнете контейнера на Vegan Milker с чиста вода до ниво 0,8 л.
Сложете всички съставки във филтъра и го поставете в контейнера.
Пасирайте с пасатор за около 1 минута, докато млякото се емулгира напълно.
Оставете сместа да почине за няколко минути.
Повдигнете филтъра и разбъркайте с дървена шпатула/лъжица, докато се оцеди пулпата.
След това поставете буталото Vegan Milker и натиснете внимателно, за да изцедите и последната капка.
Съхранявайте ореховото мляко в хладилника, където ще издържи поне 3 дни. Ще забележите, че вкусът се подобрява с всеки изминал ден.
Съхранявайте в хладилника и остатъците от смлените орехи (пулпата / ореховата каша).

Преди да приготвите ореховото мляко, се уверете, че орехите са достатъчно пресни. Орехите се окисляват бързо, така че преди да пристъпите към приготвянето на млякото, се уверете, че те са в добро състояние и нямат вкус на гранясали.
Дали да добавите или не подсладител, е въпрос на вкус и спокойно можете да пропуснете тази стъпка.
Можете също така да играете с други съставки, за да адаптирате рецептата за орехово мляко към личния си вкус. Супер вкусна вариация е да добавите чаена лъжичка какао и портокалова кора. Но можете да добавите и малко ванилия, фурми, овесени ядки… Накратко, става дума за импровизация, докато откриете любимата си версия.
Останалата каша е идеална за десерти или за консумация с кисело мляко или в мюсли. Една лесна и много атрактивна рецепта, особено за най-сладките вкусове, е да я смесите с малко какао и сироп и да направите шоколадово масло с нея……. Мммм!