Skip to content

Веган бургери без глутен

Веганските крокети и бургери са вкусно и здравословно ястие, което всички обожават. Вземайки предвид тяхната визия и вкус, човек би решил, че приготвянето им отнема цяла вечност, но в действителност са изключително лесни и бързи за направа.

Както вече знаете, обичаме да рециклираме остатъците пулпата от приготвянето на растителни млека с нашият Vegan Milker. Днес бихмe искали да споделим с вас един от любимите си кухненски експерименти!

С тази публикация ще ви покажем, от една страна, колко лесно се правят домашни бургери, а от друга, колко полезно за околната среда е да се намали ненужната пластмаса, свързана с консумацията на преработени храни. Не е ли страхотно?

Освен това, когато ние правим бургерите, можем да използваме сезонни и местни продукти, а също така избягваме алергени и други съставки, които могат да не отговарят на личните ни нужди. Искате още плюсове? Можете да ги допълвате с натурални съставки, за да увеличите съдържанието на някои хранителни вещества, например да добавите сусам, за да увеличите съдържанието на калций.

СТЪПКА 1. КОИ ВИДОВЕ ПУЛПА СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ВЕГАН БУРГЕРИ ИЛИ КРОКЕТИ?

Не всички видове пулпа са подходящи за приготвянето на тези храни. Някои от тях, като бадемовата пулпа, имат песъчлива текстура, което ги прави доста непривлекателни, когато се използват за приготвяне на бургери. Въпреки това в този блог можете да намерите много други рецепти с тях.

За тази рецепта използвахме пулпа от соево мляко (известна още като окара), която според нас е най-добрата пулпа за приготвяне на подобна рецепта. Въпреки това други видове пулпа, получени при приготвянето на растително мляко от зърнени култури, също са подходящи, но повечето от тях съдържат глутен.

СТЪПКА 2. НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

(Получава се 6 стандартни вегански бургера)

  • 160 г пулпа от соево мляко (окара)
  • 160 г сварен ориз (или друга зърнена култура, ако не са необходими безглутенови питки)
  • 120 г брашно от нахут
  • 1 глава лук, смляна на ситно
  • 1 морков, нарязан на ситно
  • 1 чесън, нарязан на ситно
  • 1 с.л. сос (или друга подправка)
  • Щипка сол

СТЪПКА 3. НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ vegan recipe of veggiburguer with soya milk pulp

  1. Измийте и нарежете зеленчуците и ги задушете на слаб огън с малко зехтин.
  2. Пасирайте пулпата и сварения ориз до хомогенна смес.
  3. Добавете задушените зеленчуци (отцедени, за да нямат мазнина) към сместа.
  4. Добавете сол или други овкусители, ако използвате такива.
  5. Накрая добавете брашно от нахут и разбъркайте, докато тестото стане лепкаво и може лесно да се моделира. Ако е прекалено влажно, добавете още брашно. За да направите крокети, разделете тестото на топки, а ако искаме да направим бургери, трябва да сплескаме топките. (На снимката по-долу можете да видите приблизителния размер)
  6. Ако сте избрали да приготвите крокети, ще трябва да ги изпържите бързо в обилно нагорещено олио, за да не поемат много мазнина. Ако ще приготвяте бургери, те могат да бъдат леко запържени в тиган с малко олио.

Могат да се гарнират с подправки по избор: доматен сос, гуакамоле, горчица и т.н., и да се сервират с картофи или салата. Или можете да си направите класически бургер с хляб! Възможностите са безкрайни!

СТЪПКА 4. АЛТЕРНАТИВИ

  • Можете да добавите всякакви подправки на прах към тестото, за да го направите по-екзотично.
  • За да бъдат бургерите без глутен, избягвайте да използвате целулоза от зърнени култури.
  • Ако не сте веган, можете да оваляте крокетите в смес от брашно, яйце и галета, преди да ги изпържите.
  • Използвайте всякакви зеленчуци по ваш избор, ако не обичате лук или моркови.

СТЪПКА 5. СЪХРАНЯВАНЕ НА БУРГЕРИТЕ

Сместа ще издържат до 3 дни в хладилника.

Крокетите и бургерите могат да се замразяват. За целта крокетите трябва да се поставят в тава във фризера. След като бъдат замразени, могат да се съхраняват в торбичка, за да заемат по-малко място.

Ако приготвяте бургери, имате две възможности:

Замразете по същия метод, като крокетите (в тава)

Подредете ги един върху друг, като редувате слоеве хартия за печене, за да не се слепват.

Надяваме се, че ще ви харесат също толкова (или повече), колкото и закупените от магазина бургери!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

Sale!

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

Sale!

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

Sale!

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5