Skip to content

Как да си направим домашно ленено мляко: инструкции и ползи за здравето

Веган дояч седи до купа с течност със семена, разпръснати върху кърпа, и дървен предмет с декоративна птица.

Млякото от ленено семе, известно още като ленено мляко, е добре познато в цял свят, тъй като лененото семе е изпълнено с много ползи за здравето и е много интересно допълнение към хранителната диета.

1 – Ползи за здравето на лененото семе

LINOSEMILLAS 2

Лененото семе е чудесен източник на омега-3, фибри, растителни протеини и някои минерали като магнезий и калий. Те са богати и на антиоксиданти като кумарова киселина, фелуринова киселина и лигнани, и да не забравяме: витамини от В-комплекса, С и Е.

Всички тези причини правят лененото мляко много интересна храна, особено за хората, страдащи от диабет тип 2, жените в менопауза или хората с наднормено тегло, които имат проблеми с холестерола.

Въпреки това трябва да се внимава да не се превишава препоръчителната дневна доза, тъй като това може да доведе до негативни ефекти, като диария, дължаща се на излишните фибри, или дори до отравяне, тъй като лененото семе съдържа малки дози цианид. Не е проблем да се консумира ленено семе в малки дози, но трябва да се избягва честата му употреба, а дневните дози не трябва да надвишават 30 г (или 1-2 лъжици).

Отговорната консумация има чудесен ефект върху кожата, храносмилателния тракт, сърцето и хормоните ни.

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИx 100 млx 250 мл 
Енергийна стойност8,1220,29kcal
 33,5683,89kj
Мазнини0,651,61g
*от които наситени0,060,14g
Въглехидрати0,080,19g
*от които захари0,020,04g
Диетични фибри0,320,79g
Протеини0,350,86g
Сол0,000,00g
    

2 – Рецепта за ленено мляко

Има много начини за приготвяне на ленено мляко, като например тези, които вече са публикувани в този блог: една със златен лен и друг вариант с кафяв лен – и в двата случая се използват пълнозърнести храни.

Поради количеството фибри, които се съдържат в семената, това не е най-лесното за приготвяне мляко. Не е чак толкова сложно, но ще трябва старателно да премерите семената и да контролирате температурата на водата. Последното е необходимо, тъй като фибрите в семената могат да образуват слуз, когато водата е твърде гореща.

Въпреки това, след като имаме Vegan Milker у дома и процъфтяваща общност от любители на растителни млека, които постоянно вкарват нови идеи, много обичаме да експериментираме и да научаваме нови неща всеки ден.

Ето нашата любима рецепта за ленено мляко, в която използваме семената под формата на просо, което дава по-високо качество на млякото и улеснява целия процес.

СЪСТАВКИ:

  • 25 г смлян златен лен
  • 1 л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Смелете лененото семе с ръчна мелничка (която е по-екологична!) или с електрическа. *Ако не притежавате такава, вижте другите ни рецепти, в които се използват цели семена.
  2. Напълнете контейнера на Vegan Milker с 250 мл. вода и поставете смлените семена във филтъра. Използвайте ръчен пасатор, за да пасирате сместа в продължение на 1-2 минути, на максимална мощност.
  3. Добавете останалата част от водата (750 мл.) и пасирайте за още 10 секунди.
  4. След като видим, че млякото е добре смесено, можем да отделим филтъра и да продължим да пасираме, за да улесним частта с прецеждането (вж.: техника за експресно филтриране)
  5. И накрая, но не на последно място, изстискайте последните капки мляко с буталото.
  6. Съхранявайте млякото в хладилника и запазете пулпата, за да я използвате в други рецепти. Имате много идеи в раздела “Пулпа” на този блог.
  7. Млякото ще издържи 3-5 дни в хладилника.

Съвети и трикове:

  • Що се отнася до вкуса: въпреки че лененото мляко е много интересно от хранителна гледна точка, то не е особено вкусно, тъй като има лек привкус на трева. Това може да се реши чрез добавяне на естествени ароматизатори като канела, ванилия или фурми.
  • Лененото мляко е силно чувствително към топлина, затова не се препоръчва да се загрява в микровълнова фурна, тъй като ще се сгъсти. Ако все пак решите да го затоплите, най-добре е да го направите в тенджера на слаб огън и при често разбъркване, за да не достигне точката на кипене. По този начин ще избегнем проблеми с текстурата и ще запазим повечето от хранителните му предимства.

Ще продължим да експериментираме! До скоро!

Свързани рецепти

Кокосово мляко - тропически вкус и здравословни ползи

Кокосово мляко - тропически вкус и здравословни ползи

Кокосовото мляко е популярна съставка в азиатската, карибската и веганската кухня. То не само придава изискан тропически вкус на ястията,…
Оризово мляко - традиционна азиатска напитка

Оризово мляко - традиционна азиатска напитка

Оризовото мляко е много популярна алтернатива на краве млякото, която може да използвате както за добавка към кафето си, така…
Ядково мляко от орехи - ползи за здравето

Ядково мляко от орехи - ползи за здравето

Орехите са сред най-ценните ядки, известни със своите многобройни ползи за здравето. Богати на хранителни вещества, те са чудесен източник…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

79.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.75 от 5
Корица на книга с растително мляко, озаглавена "Растително мляко у дома" с над 70 вегански млечни рецепти на български език.
Sale!

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Текущата цена е: 19.49 лв..
Оценено на 5.00 от 5
Комплектът VeganMilker® SOUL включва прозрачна кана за мляко и оборудване за прецеждане, допълнени от дървено чукало, бамбуков капак и екологична картонена опаковка.
Sale!

VeganMilker® SOUL

Original price was: 124.99 лв..Текущата цена е: 106.24 лв..
Оценено на 4.96 от 5