Skip to content

Как да си направим домашно ленено мляко: инструкции и ползи за здравето

Млякото от ленено семе, известно още като ленено мляко, е добре познато в цял свят, тъй като лененото семе е изпълнено с много ползи за здравето и е много интересно допълнение към хранителната диета.

1 – Ползи за здравето на лененото семе

Лененото семе е чудесен източник на омега-3, фибри, растителни протеини и някои минерали като магнезий и калий. Те са богати и на антиоксиданти като кумарова киселина, фелуринова киселина и лигнани, и да не забравяме: витамини от В-комплекса, С и Е.

Всички тези причини правят лененото мляко много интересна храна, особено за хората, страдащи от диабет тип 2, жените в менопауза или хората с наднормено тегло, които имат проблеми с холестерола.

Въпреки това трябва да се внимава да не се превишава препоръчителната дневна доза, тъй като това може да доведе до негативни ефекти, като диария, дължаща се на излишните фибри, или дори до отравяне, тъй като лененото семе съдържа малки дози цианид. Не е проблем да се консумира ленено семе в малки дози, но трябва да се избягва честата му употреба, а дневните дози не трябва да надвишават 30 г (или 1-2 лъжици).

Отговорната консумация има чудесен ефект върху кожата, храносмилателния тракт, сърцето и хормоните ни.

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ x 100 мл x 250 мл  
Енергийна стойност 8,12 20,29 kcal
  33,56 83,89 kj
Мазнини 0,65 1,61 g
*от които наситени 0,06 0,14 g
Въглехидрати 0,08 0,19 g
*от които захари 0,02 0,04 g
Диетични фибри 0,32 0,79 g
Протеини 0,35 0,86 g
Сол 0,00 0,00 g
       

2 – Рецепта за ленено мляко

Има много начини за приготвяне на ленено мляко, като например тези, които вече са публикувани в този блог: една със златен лен и друг вариант с кафяв лен – и в двата случая се използват пълнозърнести храни.

Поради количеството фибри, които се съдържат в семената, това не е най-лесното за приготвяне мляко. Не е чак толкова сложно, но ще трябва старателно да премерите семената и да контролирате температурата на водата. Последното е необходимо, тъй като фибрите в семената могат да образуват слуз, когато водата е твърде гореща.

Въпреки това, след като имаме Vegan Milker у дома и процъфтяваща общност от любители на растителни млека, които постоянно вкарват нови идеи, много обичаме да експериментираме и да научаваме нови неща всеки ден.

Ето нашата любима рецепта за ленено мляко, в която използваме семената под формата на просо, което дава по-високо качество на млякото и улеснява целия процес.

СЪСТАВКИ:

  • 25 г смлян златен лен
  • 1 л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Смелете лененото семе с ръчна мелничка (която е по-екологична!) или с електрическа. *Ако не притежавате такава, вижте другите ни рецепти, в които се използват цели семена.
  2. Напълнете контейнера на Vegan Milker с 250 мл. вода и поставете смлените семена във филтъра. Използвайте ръчен пасатор, за да пасирате сместа в продължение на 1-2 минути, на максимална мощност.
  3. Добавете останалата част от водата (750 мл.) и пасирайте за още 10 секунди.
  4. След като видим, че млякото е добре смесено, можем да отделим филтъра и да продължим да пасираме, за да улесним частта с прецеждането (вж.: техника за експресно филтриране)
  5. И накрая, но не на последно място, изстискайте последните капки мляко с буталото.
  6. Съхранявайте млякото в хладилника и запазете пулпата, за да я използвате в други рецепти. Имате много идеи в раздела “Пулпа” на този блог.
  7. Млякото ще издържи 3-5 дни в хладилника.

Съвети и трикове:

  • Що се отнася до вкуса: въпреки че лененото мляко е много интересно от хранителна гледна точка, то не е особено вкусно, тъй като има лек привкус на трева. Това може да се реши чрез добавяне на естествени ароматизатори като канела, ванилия или фурми.
  • Лененото мляко е силно чувствително към топлина, затова не се препоръчва да се загрява в микровълнова фурна, тъй като ще се сгъсти. Ако все пак решите да го затоплите, най-добре е да го направите в тенджера на слаб огън и при често разбъркване, за да не достигне точката на кипене. По този начин ще избегнем проблеми с текстурата и ще запазим повечето от хранителните му предимства.

Ще продължим да експериментираме! До скоро!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5