Skip to content

Мляко от сурови тиквени семки

lechepipascalabaza1 2

Днешната рецепта за мляко от сурови тиквени семки е дело на Моника Ача от @Simpleblending. Смятаме, че това е много интересна рецепта за използване на суровите тиквени семки, които обикновено се изхвърлят, когато например изпразваме тиква за Хелоуин. По този начин можем да се възползваме максимално от хранителните вещества в този типичен есенен зеленчук. Хайде!

От хранителна гледна точка суровите тиквени семки имат същите свойства като обелените семена. Те осигуряват голямо количество витамини (група А и В) и минерали (особено магнезий, фосфор и цинк). Съдържат и значителни количества омега-3 мастни киселини. Отличават се с противовъзпалителните си свойства и помагат в борбата с чревните паразити. .

В рецептата Моника предлага да се използват целите семена директно при изпразването на тиквата, без да се пекат предварително. Ако искате да запазите семената, за да приготвите млякото на друг ден, е удобно да ги измиете добре, докато се отстрани цялата останала пулпа от тиква по тях, да ги изсушите (или препечете) и да ги съхранявате в буркан.

pumpkin seed milk recipe

СЪСТАВКИ:

  •  1/2 л. вода
  •  половин чаша сурови тиквени семки
  •  2 фурми без костилки
  •  щипка сол

*ако приготвяме тази рецепта с препечени цели тиквени семки, преди да направим млякото, трябва да ги накиснем за около 4 часа, за да се рехидратират и да се улесни смилането на семките.

КАК ДА ПРИГОТВИМ МЛЯКОТО:

  1. Напълнете съда на Vegan Milker с 1/2 л. вода.
  2. Сложете всички съставки във филтъра и го поставете в съда с водата.
  3. Пасирайте сместа с ръчния пасатор за около 1 или 2 минути, докато семената се смелят добре. Използвайте най-силната скорост на пасатора, за да получите по-добри резултати.
  4. Оставете сместа да почине за около 2 минути, извадете филтъра и пресовайте пулпата с буталото.
  5. Съхранявайте млякото в хладилника. Качеството на млякото се подобрява с течение на времето. То ще ни издържи от 3 до 5 дни в зависимост от температурата, на която сме регулирали хладилника си.

Вкусът на домашното мляко от сурови тиквени семки е леко плодов, напълно различен от този на другите растителни млека, но със сигурност е вкусен!

Няколко допълнителни съвета!

Останалата пулпа е твърда, за да се консумира без промяна, затова ще я изхвърлим в компоста или ще я използваме за други външни цели, като например за ексфолиране на кожата. Да, получавате сияйна кожа. Страхотен скръб за тяло и лице.

Ето още една рецепта за мляко от тиквени семки: Мляко от слънчогледови и тиквени семки


Свързани рецепти

Мляко от шамфъстък - вкусно и здравословно

Мляко от шамфъстък – вкусно и здравословно

Търсите кремообразно и неустоимо вкусно алтернативно мляко на кравето? Млякото от шам фъстък е идеалния вариант. Ако имате непоносимост към…
Соево мляко - полезно ли е и как да го използваме

Соево мляко – полезно ли е и как да го използваме

Една от популярните растителни алтернативи на краве млякото е соевото. То има високо съдържание на протеини, богато е на някои…
Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.75 от 5

0 VEGAN MILKER MULSI 2

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 109.99 лв..Current price is: 98.99 лв..
Оценено на 4.94 от 5