Днешната рецепта за мляко от сурови тиквени семки е дело на Моника Ача от @Simpleblending. Смятаме, че това е много интересна рецепта за използване на суровите тиквени семки, които обикновено се изхвърлят, когато например изпразваме тиква за Хелоуин. По този начин можем да се възползваме максимално от хранителните вещества в този типичен есенен зеленчук. Хайде!
От хранителна гледна точка суровите тиквени семки имат същите свойства като обелените семена. Те осигуряват голямо количество витамини (група А и В) и минерали (особено магнезий, фосфор и цинк). Съдържат и значителни количества омега-3 мастни киселини. Отличават се с противовъзпалителните си свойства и помагат в борбата с чревните паразити. .
В рецептата Моника предлага да се използват целите семена директно при изпразването на тиквата, без да се пекат предварително. Ако искате да запазите семената, за да приготвите млякото на друг ден, е удобно да ги измиете добре, докато се отстрани цялата останала пулпа от тиква по тях, да ги изсушите (или препечете) и да ги съхранявате в буркан.
СЪСТАВКИ:
- 1/2 л. вода
- половин чаша сурови тиквени семки
- 2 фурми без костилки
- щипка сол
*ако приготвяме тази рецепта с препечени цели тиквени семки, преди да направим млякото, трябва да ги накиснем за около 4 часа, за да се рехидратират и да се улесни смилането на семките.
КАК ДА ПРИГОТВИМ МЛЯКОТО:
- Напълнете съда на Vegan Milker с 1/2 л. вода.
- Сложете всички съставки във филтъра и го поставете в съда с водата.
- Пасирайте сместа с ръчния пасатор за около 1 или 2 минути, докато семената се смелят добре. Използвайте най-силната скорост на пасатора, за да получите по-добри резултати.
- Оставете сместа да почине за около 2 минути, извадете филтъра и пресовайте пулпата с буталото.
- Съхранявайте млякото в хладилника. Качеството на млякото се подобрява с течение на времето. То ще ни издържи от 3 до 5 дни в зависимост от температурата, на която сме регулирали хладилника си.
Вкусът на домашното мляко от сурови тиквени семки е леко плодов, напълно различен от този на другите растителни млека, но със сигурност е вкусен!
Няколко допълнителни съвета!
Останалата пулпа е твърда, за да се консумира без промяна, затова ще я изхвърлим в компоста или ще я използваме за други външни цели, като например за ексфолиране на кожата. Да, получавате сияйна кожа. Страхотен скръб за тяло и лице.
Ето още една рецепта за мляко от тиквени семки: Мляко от слънчогледови и тиквени семки