Skip to content

Как да си направим веган пробиотично кисело мляко oт домашно приготвени растителни млека: кокосово, слънчогледово, орехово, соево…

vegan recipe of coconut yogurt

Преди няколко години направихме първото си соево кисело мляко – истинско пробиотично кисело мляко, което беше също толкова питателно, колкото и млечните му аналози. И като казваме “истинско”, това е така, защото не липсват рецепти за кисели млека, които изглеждат като истински, но не са преминали през действителния процес на ферментация, необходим за да бъдат квалифицирани като такива. Да, те може да са кремообразни и вкусни, но не са толкова питателни, колкото пробиотичните.

Тази задача не беше лесна, признавам ви. В нея бяха включени много проучвания, както и много експерименти. Използвахме закупено от магазина органично соево кисело мляко като закваска, както и силно концентрирано домашно соево мляко.

В първия ден, в който трябваше да направим истинско гъсто кисело мляко, използвахме не по-малко от 300 грама бяла соя, за да направим млякото… Това е три пъти повече от обичайното количество! Лудост, нали?

Можем ли да направим кокосово кисело мляко? Може би версия с орехи? Ами ако избера слънчогледови семки, тъй като те са много по-евтини?

След много неуспешни опити и изпитания… То е тук! И е много вкусно!

Ето няколко съвета, за да можете и вие да си го приготвите без проблем!

1 – Количество кисело мляко: ще трябва да сложите много от него във всяко от бурканчетата за приготвяне на кисело мляко, около 4-5 лъжици… което е повече, отколкото обикновено е необходимо за приготвяне на млечно кисело мляко (1 лъжица).

2 – Високо концентрирано мляко: растителното мляко, което приготвите трябва да бъде наистина гъсто, затова трябва да използваме 250-300 грама ядки и семена. Не се притеснявайте, имате няколко съвета как да оползотворите остатъците (пулпата) след приготвянето на киселото мляко. Не бихме искали да бъдем разточителни тук!

3 – Млеката, произведени от зърнени култури, няма да се използват тук, тъй като не са достатъчно богати на протеини и мазнини, за да ферментират добре. Най-подходящите семена и ядки за приготвяне на домашно кисело мляко са: мазните ядки (кашу, макадамия, орехи), кокосът, слънчогледовите семки и соята.

4- Температура: не използвайте студено кисело мляко за закваска, то трябва да е със стайте температура или леко хладко.

Беше толкова вълнуващо за мен, че най-накрая успях да си направя веган пробиотично кисело мляко у дома, че почти се разплаках от щастие, наслаждавайки се на всяка хапка!

От друга страна, за приготвянето им са ни необходими много ядки/семена, така че ето няколко съвета, за да сте сигурни, че ще употребите всяка съставка.

Стъпка 1: Как да приготвите концентрираното растително мляко?

Съставки:

 • 120 грама семена от слънчоглед (или 150 грама орехи/соя, или 120 грама дехидратиран кокос)
 • 1 литър гореща вода (80ºC)
 • Щипка сол

Инструкции:

 1. Напълнете каната на Vegan Milker с гореща вода и поставете семената/ядките във филтърa. След което използвайте пасатор, за да разбиете съставките и приготвите своето мляко.
 2. Тъй като трябва да използваме голямо количество семена/ядки, трябва да ги разделим на две части и да ги пасираме на два пъти, за да е по-лесно.
 3. Ако използвате кокос, този обем ще бъде още по-голям, така че също трябва да разделите количеството на две части от по 60 грама, като отстраните първата пулпа преди да направите втората част.

Стъпка 2: ферментация на кисело мляко

Съставки:

 • ½ литър концентрирано мляко, приготвено в стъпка 1
 • 250 мл. Органично соево кисело мляко

Инструкции:

 1. Включете машината за приготвяне на кисело мляко и отворете бурканите
 2. Напълнете всеки буркан до половината с кисело мляко (4-5 лъжици), което трябва да е хладко, за да се подпомогне процесът на ферментация.
 3. Загрейте растителното мляко до около 40ºC.
 4. Смесете топлото мляко и киселото мляко, докато се получи гладка смес.
 5. Затворете бурканите с капак и ги оставете в машината за кисело мляко за 12 часа.
 6. Оставете ги да изстинат и да се охладят в хладилника.

Ще видите колко кремообразно изглежда киселото мляко след няколко часа, но ако искате да е още по-кремообразно, можете да премахнете “суроватката” (не истинската суроватка, тъй като е веганска) и течната част. Тя може да се използва за приготвяне на други напитки или за печене. Освен това е наистина здравословна!

Останалото кисело мляко се получава супер кремообразно и вкусно. Такова удоволствие! Ще издържи до 5 дни в хладилника.

Съвети и трикове

От слънчогледовите семки и ядките се приготвя веганско кисело мляко, което е подобно на купеното в магазина. Кокосовото се получава още по-кремообразно, макар и не толкова гъсто.

Можете да направите киселото мляко още по-гъсто, като го смесите с един банан.

Друг лесен начин за приготвяне на веганско сирене и кисело мляко е с помощта на ензимна вода или “rejuvelac”. Ще намерите някои идеи в раздела за кисело мляко и сирене в този блог.

Благодарим ви за запитванията и въпросите. Благодарение на вас успяхме да направим такива прекрасни кисели млека!!


Свързани рецепти

Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…
Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5