Ето как да приготвите вкусен зеленчуков пастет у дома по лесен, бърз и евтин начин.
Всичко е далеч по-хубаво, когато става въпрос за приготвяне на собствено растително мляко у дома. От една страна, получавате вкусно и полезно растително мляко, което е и много по-евтино от това, което можете да си купите в магазина. От друга страна, можете да намалите ненужните опаковки и отпадъци. Освен това накрая получавате истински вкусна каша, която можете да използвате в рецепти като тази!
Ние наистина мразим да изхвърляме храна и сме сигурни, че и вие се опитвате да избягвате това, доколкото можете. Ето защо сме направили толкова много проучвания, когато става въпрос за творчески начини за използване на пулпата (има цял раздел посветен на това в блога).
Това е може би най-лесният начин да я оползотворите: зеленчуков пастет. Това е изключително здравословна храна, тъй като се приготвя от ядки, масло и лимонов сок, въпреки че можете да добавите още повече хранителни вещества, като използвате огромен набор от други съставки.
Това са основните съставки, които ще ви трябват:
- 100 грама остатъчна пулпа от приготвянето на бадемово мляко
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- Една скилидка чесън, смляна
- Пресни билки на вкус
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- Пасирайте всички съставки с изключение на зехтина до гладка смес.
- Добавете зехтина и пасирайте отново.
- Съхранявайте пастата в стъклен буркан до 5 дни в хладилника.
Препоръчваме да добавите също:
Можете да добавите много други съставки, за да получите още по-кремообразен и вкусен пастет. Ако ви се иска да проявите творчество, можете да приготвите пастет от сотирани гъби или маринован артишок.
Други сурови съставки, които наистина ни допаднаха, са следните, въпреки че можете да експериментирате с всичко, което ви хрумне!
- Авокадо: добавете половината или дори цялото ( ако е твърде малко), за да получите наистина кремообразен пастет.
- Тахан: една лъжица ще придаде силен вкус и кремообразност!
- Соев сос: той придава вкусен умами вкус, който се съчетава много добре с пастета. Внимавайте обаче, ще трябва да намалите общото количество на използваната сол!
- Маслини: уверете се, че са почистени от костилките, преди да ги добавите към сместа. Те са лесен начин да добавите едновременно вкус и кремообразност!
Когато става въпрос за избор на пулпа, препоръчваме следните продукти, тъй като от тях се получават най-кремообразни и вкусни пастети: всички видове ядки (особено орехи, бадеми и кашу) и слънчогледови, тиквени и сусамови семена.
Съвети и трикове:
Тази рецепта е подходяща и за големи количества. Просто увеличете съответно количеството на всяка съставка!
Можете също така да направите много добра кремообразна веган бадемова супа, като пасирате пастета със студена вода и галета. Много вкусно!
Тук можете да намерите видеорецепта, за да видите колко лесно се приготвя този пастет!
Добър апетит!