Растителни млека, Рецепти

Мляко от просо с анасон и канела – БЕЗ ГЛУТЕН

Бутилка мляко, купа просо с дървена лъжица и малка чиния, съдържаща пръчка канела и звездовиден анасон, стоят върху тъмна дървена повърхност.

Млякото от просо, както и оризовото мляко, се усвоява бавно, така че е идеално за хора, страдащи от диабет. То не съдържа глутен, поради което е идеално допълнение към диетата при целиакия. Просото има повече протеини, фибри и здравословни мазнини от ориза, например. Освен това то е чудесен източник на незаменими мастни киселини, като линолова, и други съединения като лецитин.

Въпреки това не е идеално да се консумира сурово просо, тъй като то съдържа голям процент антихранителни фактори, като фитохемаглутинин, фитинова киселина и протеазни инхибитори. Ето защо винаги ще препоръчваме млякото от просо да се вари, за да се унищожат тези токсини и млякото да стане по-лесно смилаемо и по-хранително.

Точно както се случва и с други храни, прекомерната консумация на просо може да повлияе негативно на метаболизма на йода, което може да доведе до появата на гуша. Въпреки това, когато се консумира умерено, то е толкова добро допълнение към диетата, особено когато страдате от целиакия, тъй като можете да добавите повече разнообразие към диетата, основана изцяло на оризово мляко.

Да преминем към рецептата, нали?

lechedemijo2

СЪСТАВКИ:

  • 1 л. гореща вода (70ºC)
  • 40 г. просо
  • 1 звездичка анасон
  • 1 пръчица канела
  • щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Изплакнете просото добре под вода.
  2. Напълнете контейнера на Vegan Milker с половин литър гореща вода.
  3. Сложете филтъра, добавете просото и солта и пасирайте в продължение на 2 минути, докато се изстиска цялата течност от зърната. Не забравяйте винаги да използвате най-силната скорост на вашия пасатор.
  4. Добавете останалия половин литър вода (гореща или хладка, няма значение) и пасирайте за още 10 секунди, за да се смеси добре напитката.
  5. Повдигнете филтъра и натиснете пулпата с буталото, за да изстискате последните капки мляко.
  6. Изсипете напитката в тенджера и добавете канелата и анасона.
  7. Загрейте на слаб огън в продължение на 7 до 10 минути, като разбърквате често.
  8. Ако не се консумира веднага, оставете да се охлади и съхранявайте в хладилника.

СЪВЕТИ:

  • Когато загрявате млякото, можете да добавите малко анасон и канела. След като готвенето приключи, можете да изсушите тези подправки, ако използвате цели парченца, и да ги използвате в следващата партида.
  • Можете да използвате и всякакви други аромати по ваш избор: джинджифил, индийско орехче, куркума, какао…
  • Тази напитка може да се подслади с фурми, листа от стевия, сироп или малко сурова захар.
  • Тази напитка може да се използва като основа за приготвяне на тигрова хорчата.
  • Останалата пулпа може да се рециклира и да се използва в супи и яхнии. Достатъчно е просто да я добавите към останалите съставки през последните 10 минути от готвенето.
  • Този метод може да се използва за приготвяне на всякакви млека от зърнени култури: овесено мляко, оризово мляко, мляко от лимец, елда, ечемик и др. В резултат ще получите кремообразно, сладко, вкусно мляко, което запазва всички аромати от зърната и няма да е по-скъпо от 0,80 лв. на литър, и то биологично!

С вашия Vegan Milker можете да откриете цял нов свят от възможности.

Време е да експериментирате!