Млякото от просо, както и оризовото мляко, се усвоява бавно, така че е идеално за хора, страдащи от диабет. То не съдържа глутен, поради което е идеално допълнение към диетата при целиакия. Просото има повече протеини, фибри и здравословни мазнини от ориза, например. Освен това то е чудесен източник на незаменими мастни киселини, като линолова, и други съединения като лецитин.
Въпреки това не е идеално да се консумира сурово просо, тъй като то съдържа голям процент антихранителни фактори, като фитохемаглутинин, фитинова киселина и протеазни инхибитори. Ето защо винаги ще препоръчваме млякото от просо да се вари, за да се унищожат тези токсини и млякото да стане по-лесно смилаемо и по-хранително.
Точно както се случва и с други храни, прекомерната консумация на просо може да повлияе негативно на метаболизма на йода, което може да доведе до появата на гуша. Въпреки това, когато се консумира умерено, то е толкова добро допълнение към диетата, особено когато страдате от целиакия, тъй като можете да добавите повече разнообразие към диетата, основана изцяло на оризово мляко.
Да преминем към рецептата, нали?
СЪСТАВКИ:
- 1 л. гореща вода (70ºC)
- 40 г. просо
- 1 звездичка анасон
- 1 пръчица канела
- щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Изплакнете просото добре под вода.
- Напълнете контейнера на Vegan Milker с половин литър гореща вода.
- Сложете филтъра, добавете просото и солта и пасирайте в продължение на 2 минути, докато се изстиска цялата течност от зърната. Не забравяйте винаги да използвате най-силната скорост на вашия пасатор.
- Добавете останалия половин литър вода (гореща или хладка, няма значение) и пасирайте за още 10 секунди, за да се смеси добре напитката.
- Повдигнете филтъра и натиснете пулпата с буталото, за да изстискате последните капки мляко.
- Изсипете напитката в тенджера и добавете канелата и анасона.
- Загрейте на слаб огън в продължение на 7 до 10 минути, като разбърквате често.
- Ако не се консумира веднага, оставете да се охлади и съхранявайте в хладилника.
СЪВЕТИ:
- Когато загрявате млякото, можете да добавите малко анасон и канела. След като готвенето приключи, можете да изсушите тези подправки, ако използвате цели парченца, и да ги използвате в следващата партида.
- Можете да използвате и всякакви други аромати по ваш избор: джинджифил, индийско орехче, куркума, какао…
- Тази напитка може да се подслади с фурми, листа от стевия, сироп или малко сурова захар.
- Тази напитка може да се използва като основа за приготвяне на тигрова хорчата.
- Останалата пулпа може да се рециклира и да се използва в супи и яхнии. Достатъчно е просто да я добавите към останалите съставки през последните 10 минути от готвенето.
- Този метод може да се използва за приготвяне на всякакви млека от зърнени култури: овесено мляко, оризово мляко, мляко от лимец, елда, ечемик и др. В резултат ще получите кремообразно, сладко, вкусно мляко, което запазва всички аромати от зърната и няма да е по-скъпо от 0,80 лв. на литър, и то биологично!
С вашия Vegan Milker можете да откриете цял нов свят от възможности.
Време е да експериментирате!