Blog
Мляко от чиа – свойства, ползи и начин на приготвяне

В света на растителните млека съществуват много интересни варианти освен обичайните соево и бадемово. Едно от по-нестандартните предложения е млякото от чиа. Тази зърнено-подобна култура е част от човешката диета вече над 5000 години. Вероятно сте я чували поне веднъж в предложения като чия пудинг, но тя може да е част от много други вкусни предложения, с които да обогатите менюто си.
В статията ще видим какви са ползите от включване на чиа в ежедневния хранителен план и какви са начините за приготвянето на домашно полезно и вкусно мляко от чиа.
Чиа
Чиа са били използвани като източник на храна от хиляди години. Още древните цивилизации на маите и ацтеките са консумирали чиа като основна храна.
Днес чиа (или чия) е призната за съвременна суперхрана, предлагаща изобилие от ползи за здравето в малка опаковка. Но какво точно прави семената от чиа толкова специални?
Семена от чиа
Споменахме, че тя е зърнено-подобна култура. Защо подобна? Чиа се приготвя и консумира като жито и киноа, други две култури, но всъщност е семе на растение.
Малките черно-бели семена чиа идват от растението Salvia hispanica, член на семейството на ментата. Тези семена са малки, но с доста силно действие. Те имат впечатляващ хранителен профил, включващ омега-3 и омега-6 мастни киселини, фибри, протеини и антиоксиданти. Семената от чиа са универсална и наистина богата на хранителни вещества съставка.
Едно от уникалните свойства на семената от чиа е способността им да абсорбират течност и да образуват гелообразна консистенция, наподобяваща желатин или пудинг. Когато се накиснат във вода или друга течност, семената от чиа нарастват до 12 пъти от първоначалния си размер, което ги прави идеални за приготвяне на богати на хранителни вещества пудинги и вкусни десерти като мляко с чиа.
Макар най-популярни да са рецептите за пудинг с чиа, малките семена могат да се добавят към овесени ядки и да се получи здравословна закуска с чиа за хубав старт на деня, или пък към салати за солено предложение.
Чиа – калории

Въпреки че имат доста високо съдържание на хранителни вещества, семената от чиа всъщност са доста ниско калорична храна.
В 30 грама чиа (приблизително 2 супени лъжици) се съдържат:
- Калории: 137 kcal
- Протеин: 4,4 грама
- Мазнини: 8,6 грама (от които около 5 грама са здравословни омега-3)
- Въглехидрати: 12 грама (включително 10 грама фибри)
- Калций: 18% от препоръчителната дневна доза (RDA)
- Желязо: 12% от RDA
- Магнезий: 23% от RDA
Чиа е идеалният малък помощник, който да добави полезни хранителни вещества към диетата ви, но без притеснението, че ще увеличите прекалено вашия калориен прием.
Чиа – ползи и вреди
Пълна с полезни вещества, нискокалорична и освен това на доста достъпна цена, чиа разбираемо е много популярна. Но има ли тя конкретни ползи и вреди, които трябва да знаете, преди да я включите в менюто си?
Чиа – ползи
Богата на омега-3 мастни киселини: Семената от чиа са един от най-добрите растителни източници на омега-3, които са от съществено значение за здравето на сърцето и мозъка.
Високо съдържание на фибри: С почти 10 грама фибри на порция, семената от чиа поддържат здравето на храносмилането и помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, което ги прави полезни за тези с диабет или тези, които искат да подобрят здравето на червата.
Високо съдържание на протеини: Тези семена са чудесен източник на растителен протеин, което ги прави отлична добавка към вегетарианска и веганска диета.
Богати на антиоксиданти: Семената от чиа са пълни с антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
Помага за хидратацията: Благодарение на способността си да абсорбират вода, семената от чиа помагат да останете хидратирани и могат да подобрят издръжливостта по време на физическа активност.
Подпомага здравето на костите: С калций, фосфор и магнезий семената от чиа допринасят за поддържането на здрави кости и зъби.
Чиа – вреди
Консумацията на чия би могла да доведе до храносмилателен дискомфорт, поради високото съдържание на фибри. Но това би могло да се случи при прием на голямо количество семена наведнъж. В такъв случай е възможна поява на подуване на корема, газове и дискомфорт, особено ако организмът ви не е свикнал с диета с високо съдържание на фибри.
Макар и рядко, някои хора могат да получат алергични реакции към семена от чиа, особено ако са имали предшестващи алергии към семена или ядки.
Важно е да се отбележи, че при консумацията на чиа има опасност от задавяне. Семената от чиа се разширяват, когато абсорбират течност, така че консумацията им сухи или без достатъчно течност може потенциално да доведе до задавяне. Затова е препоръчително повишено внимание при консумация, особено при хора със затруднения с преглъщането.
Мляко от чиа

Чиа е изключително лесна за включване в диетата ви. Поръсете една-две супени лъжици чиа върху кисело мляко, зърнена храна или салата и ще имате бърза здравословна закуска с чиа. Добавете семената към десерт, смути, дресинг за салата или супа, а защо не и към тесто за палачинка. Мекият и приятен вкус на семената не влия на ястията, а продуктът ще ви донесе много ползи. Един по-интересен начин обаче е млякото от чиа.
Млякото с чиа е растителна алтернатива на млякото, набираща популярност заради своите хранителни ползи и лесно приготвяне.
То е подходящ вариант за хора, които не искат или не могат да консумират млечни продукти, както и за тези, които избягват глутен. Млякото от чиа се прави от семена от чиа, които са пълни със здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти.
Накиснете 2 супени лъжици семена от чиа в 2 чаши вода. Оставете ги за около 15-20 минути, за да имат време да абсорбират водата и да омекнат. След това с помощта на блендер (или пасатор) блендирайте на висока скорост до гладка пенлива смес.
Ако предпочитате по-сладка смес, на този етап може да добавите фурми, сироп от агаве или кленов сироп, както и аромат ванилия например. Сместа може да се прецеди през цедка или торба за ядково мляко, за да се отстрани малкото останала пулпа, или да се консумира директно. Може спокойно да се съхранява в хладилник няколко дни, но трябва да е в плътно затворен съд и да се разклаща преди консумация, тъй като има естествен процес на отделяне.
Домашното мляко от чия може да е чудесна основа за шоколадово мляко с чиа, ако добавите какао на прах. С лъжица кокосово масло пък ще получите по-кремообразна и гъста смес със свеж аромат на кокос. За почитателите на здравословните напитки, пълни с антиоксиданти, витамини и минерали, млякото от чия може да се комбинира с лъжица спирулина или куркума за допълнително подпомагане на организма.
А ако искате да направите приготвянето на тази напитка още по-лесно, използвайте Vegan Milker. Накисването и смесването с пасатор става директно в уреда, а получаването на кремообразна и вкусна домашна смес е изключително бързо и лесно. С него може да приготвяте както мляко от чиа, така и голямо разнообразие от други здравословни рецепти.
Открийте вдъхновение какво да приготвите в нашата секция с рецепти, пълна с предложения за вкусни растителни изкушения!