Skip to content

Сурово оризово мляко : Нова и подобрена рецепта

IMG 2016 1

Оризовото мляко е едно от най-популярните растителни млека в света. Подходящо е за хора с алергии към млечни продукти, глутен и ядки, а освен това се усвоява бавно (което означава, че е подходящо за диабетици и хора, които имат проблеми с преработката на някои храни!), така че не е изненадващо, че броят на хората, които избират оризовото мляко пред други растителни напитки, расте с всеки изминал ден.

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ x 100 мл x 250 мл  
Енергийна стойност 8,40 20,90 kcal
  35,60 88,90 kj
Мазнини 0,00 0,10 g
*от които наситени 0,00 0,00 g
Въглехидрати 1,80 4,60 g
*от които захари 0,00 0,00 g
Диетични фибри 0,00 0,10 g
Протеини 0,20 0,40 g
Сол 0,10 0,30 g
       
ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ      
Калций 0,20 0,50 mg
Желязо 0,00 0,00 mg
Магнезий 0,80 2,10 mg
Фосфор 2,60 6,50 mg

Има много различни начини за приготвяне на оризово мляко. Може би обичате да използвате оризови люспи, а може би ви харесва повече оризовото брашно. Можете също така да използвате накиснати, сурови оризови зърна или дори да сготвите ориза предварително!

Ние изпробвахме всички различни методи, за да не се налага да го правите вие, и след всички проучвания сме щастливи да ви представим нашия нов любим метод.

Този нов революционен начин за приготвяне на оризово мляко може да ви се стори малко по-различен от всеки друг метод, за който може да сте чували. Но това са само предимства, които получавате, тъй като ще ви е необходим много по-малко ориз за приготвянето на млякото, а също така ще спестите време, тъй като няма нужда да накисвате зърното.
Резултатът е сладко, кремообразно мляко, което запазва прекрасната си текстура дори след като е било затоплено (т.е. вече няма да има безобразно гъсто мляко всеки път, когато искате да го затоплите!)
Знаем, че ще ви хареса, така че опитайте!

СЪСТАВКИ:

  • 1 литър гореща вода (70ºC)
  • 40 г. суров ориз (можете да използвате всякакъв сорт: кафяв, басмати, пълнозърнест и т.н.)
  • щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1.Измийте добре ориза с вода.
2.Добавете половин литър топла вода вканата на Vegan Milker.
3.Поставете филтъра на Vegan Milker в каната, добавете суровия ориз и солта и пасирайте всичко в продължение на две минути, като използвате най-мощната скорост, която предлага вашият ръчен пасатор.
4.Добавете останалия половин литър вода към млякото (може да е хладка или гореща – няма значение) и блендирайте още около 10 секунди, за да стане сместа гладка.
5.Повдигнете филтъра и леко натиснете пулпата с буталото, за да изстискате всяка останала капка мляко от пулпата.
6.Изсипете млякото в тенджера и го загрейте на слаб огън за около 7-10 минути, като разбърквате често, за да не загори.
7.Ако не пиете млякото веднага, съхранявайте в хладилника, след като се охлади.

СЪВЕТИ И ПОХВАТИ:

1 – Не се колебайте да добавите към това мляко всякакви естествени аромати (например канела, джинджифил, лимонова кора и др.). За целта добавете желаните подправки във филтъра непосредствено преди пасирането или ги сложете в тенджерата, за да се разгърнат в сместа, докато тя се готви.

IMG 1875 1

2- Пулпата може да се използва в задушени ястия, за да се добавят допълнителни хранителни вещества. Просто я добавете в тенджерата през последните 10 минути от готвенето.

IMG 1878 1

3 – Можете да използвате този метод за приготвяне на мляко от всякакви други зърнени култури, като мляко от лимец, овес, пшеница, камут, ечемик… Сложете 40 грама от любимата си зърнена култура (сурово зърно) и следвайте инструкциите. Ще получите кремообразно и вкусно зърнено мляко, толкова питателно и в същото време евтино!

 

По какво се различава този метод от стария метод за приготвяне на оризово мляко?

Досега използвахме метода на суровия ориз без варене, който много хора предпочитат, тъй като има някои полезни за здравето свойства, а и спестява време, тъй като не се налага да варим зърното, а само да го накисваме.

Има обаче и някои недостатъци, защото вероятно ще ви трябва повече ориз, за да получите по-кремообразна напитка. Също така е необходимо зърното да се накисне за около 8-12 часа. Останалата част от процеса е идентична с тази, обяснена по-горе, с изключение на това, че не е необходимо да варите млякото. При този метод се получава мляко, което в хладилника ще се раздели на твърди частици и вода, така че ще трябва да го разбъркате добре преди сервиране.

Друг недостатък е, че ако искате да пиете топло мляко и решите да го затоплите, трябва да обърнете специално внимание и да го разбърквате често, за да не образуват бучки и да се сгъсти прекалено много. Както може би знаете, оризът е зърно, богато на нишесте, така че това нишесте увеличава вероятността да се превърне в пудинг (което може да е, а може и да не е толкова лош проблем… винаги можете да направите оризов пудинг по този начин, нали?)

lechedeavenapudding copia 1
Rice milk pudding made using the old method

Надяваме се, че тази нова рецепта ще ви хареса толкова, колкото и на нас!

Очаквайте повече информация за любимите ви растителни млека!


Свързани рецепти

Мляко от шамфъстък - вкусно и здравословно

Мляко от шамфъстък – вкусно и здравословно

Търсите кремообразно и неустоимо вкусно алтернативно мляко на кравето? Млякото от шам фъстък е идеалния вариант. Ако имате непоносимост към…
Соево мляко - полезно ли е и как да го използваме

Соево мляко – полезно ли е и как да го използваме

Една от популярните растителни алтернативи на краве млякото е соевото. То има високо съдържание на протеини, богато е на някои…
Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.75 от 5

0 VEGAN MILKER MULSI 2

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 109.99 лв..Current price is: 98.99 лв..
Оценено на 4.94 от 5