Skip to content

Веганска торта от ядкова пулпа и какао

Време за приготвяне: 15 минути

Време за готвене: 30 минути

Ядковото мляко е едно от любимите ни растителни млека през есенно-зимния сезон. Освен че е вкусно, то е и много енергизиращо и помага да поддържаме имунитета си.

Рецептата за приготвяне на всяко ядково мляко е лесна и бърза, а резултатът е вкусно кремообразно растително мляко. След като направим ядковото мляко, ще получим останалата пулпа. Тя може да бъде интересна съставка за всякакъв вид веган рецепти.

Пулпата издържа поне 3 дни в хладилника. Ако нямаме време за готвене, може да се замрази или да се добави директно като съставка в салата, супа, крем, паста, мюсли или кисело мляко. Важно е да му отделим място в диетата си, тъй като съдържа 40% от хранителните вещества на семената, което е наистина важен факт.

Предлагаме ви една лесна идея за рециклиране на ядковата каша през зимния сезон: използвайте ядковата каша за приготвяне на бисквитена торта! Можете ли да си представите комбинацията от топло ядково мляко и бисквитена торта? Невероятно!

Искаме да ви напомним, че ядковото мляко, както и всяко друго растително мляко, може да се пие топло без проблем. Тъй като те са чувствителни към топлина напитки, препоръчвам ви да вземете под внимание съветите, публикувани в статията “как да затоплим растителни млека, без да ги лишим от хранителните им вещества”.

Съставки за тортата

Искаме да направим веганска торта, затова ще заменим някои съставки, като яйца, кисело мляко или масло, с други растителни съставки. В допълнение към алтернативните съставки, в нашия случай ще добавим пулпа от ядково мляко.

Ето защо, преди да започнем с рецептата, трябва да прегледаме основната информация, за да боравим ефективно с тези съставки.

Веган алтернативи за заместване на класически съставки за торти

Яйцето, киселото мляко или маслото могат лесно да се заменят с прости и евтини растителни варианти.

ВЕГАН КИСЕЛО МЛЯКО:

Използвайте кисело мляко на растителна основа, за предпочитане соево кисело мляко. Пазете се от зелената индустрия и подвеждащата реклама. Уверете се, че веганското кисело мляко е ферментирало, а не е заместител на киселото мляко. Можете също така да си направите веганско кисело мляко у дома.

ВЕГАН МАСЛО:

В тази рецепта маслото се използва за намазване на тавата, за да се предотврати залепването на тестото. За нещо толкова просто то може да се замени с малко олио или зехтин.

ВЕГАН ЯЙЦЕ:

Попринцип, за приготвянето на торта яйцето се отделя. Белтъкът се разбива до твърдост, а жълтъкът се използва в тестото. Нека да видим как да заменим всяка част.


  • ЯЙЧЕН БЕЛТЪК: заменя се с аквафаба. Аквафаба е водата от варенето на бобови растения (за предпочитане нахут или бял боб). Това е революция за хора, които са алергични към яйца или са вегани. Аквафаба може да се получи от буркани с варени бобови култури, като просто се отцеди течността, но може да се приготви и в домашни условия. 2 супени лъжици аквафаба се равняват на един яйчен белтък.
  • ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК: има много начини да го замените. Най-разпространените и прости варианти са соево кисело мляко, тофу, компот от ябълки, бананово пюре, брашно от нахут или ленено семе и семена от чиа. В тази рецепта ще използвам ленено семе, тъй като то е най-лесно достъпната и икономична храна.

ПУЛПАТА ОТ ЯДКИТЕ:

Преди да се използва, пулпата може да се изсуши във фурната, но за приготвянето на бисквитената торта това не е необходимо. В тази рецепта сме включили мократа пулпа, точно както е след пресоването на млякото.

Веган торта от ядкова пулпа и какао – рецепта:

За приготвянето на този сладкиш използвахме пулпа от орехово мляко, но тази пулпа може лесно да се замени с пулпа от други ядки (бадеми, лешници, кашу и др.) или с пулпа от мазни семена, например слънчогледови или тиквени.

СЪСТАВКИ:

  • 8 с.л. аквафаба
  • соево кисело мляко (100 г.)
  • 3 с.л. смляно ленено семе
  • 100 г ядкова пулпа (мокра)
  • 100 г пресята кафява захар
  • 150 г пресято пшенично брашно
  • 50 г брашно от твърда пшеница
  • 50 г органично какао
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 150 мл. зехтин
  • 1 пакетче мая

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. От една страна, пригответе веганското яйце. Смесете 3 с.л. смлян лен с 9 с.л. вода и оставете сместа да престои поне 5 минути. През това време намажете със зехтин тавата за торта, за да не залепва тестото, когато го поставим в нея, и включете фурната, за да се нагорещи до 180ºС. Междувременно във висока, тясна чаша разбийте аквафабата с телена бъркалка.
  2. Сложете останалите съставки в купа и ги разбъркайте малко по малко в този ред: първо киселото мляко, след това веганското яйце и накрая зехтина. В друга купа смесете сухите съставки: пресятото брашно и захарта, маята и накрая какаото и канелата.
  3. Добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте добре. След това добавете ядковата пулпа и разбъркайте отново. Накрая добавете аквафабата, която е стегнала до твърди връхчета, и разбийте отново.
  4. Поставете тестото във формата и печете на 180ºC за около 30 минути. Извадете тортата и я оставете да се охлади.

Поднесете с чаша горещо ядково мляко, с кафе или чай и се насладете на момента с тази вкусна домашна торта. Добър апетит!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5