Студеното кафе с шамфъстък и овесено мляко е една от любимите ни напитки през горещите летни дни. Добавянето на шам фъстък и овесено мляко в кафето прави студеното кафе супер вкусна и питателна напитка. Споделяме тази рецепта, за да ви поканим да експериментирате с овесено мляко или друго домашно приготвено растително мляко в студеното си кафе.
Подходящо ли е овесеното мляко в студеното кафе?
Домашното студено кафе не се нуждае от горещо мляко, а е по-лесно и по-вкусно, ако използвате мляко със стайна температура. Студеното кафе е много проста рецепта, която работи перфектно с всяко растително мляко, което имаме под ръка.
Млякото от шамфъстък и овес, което предлагаме в тази рецепта, е идеално за лятото. И двете семена съдържат витамини В и Е, които са отлични защитници и регенератори на кожата срещу UVA лъчите.
Със свойствата си да предпазват от UVA лъчите се отличават и слънчогледовите семки, фъстъците и някои ядки като бадемите, лешниците и орехите. Така че имаме различни варианти за приготвяне на студено кафе, като всички те са вкусни.
Винаги препоръчвам да добавите малко овесени ядки към ядковото мляко, за да го направите по-кремообразно.
Рецепта за студено кафе с шамфъстък и овесено мляко
Приготвянето на растително мляко с Vegan Milker е много лесно. Изберете желаната от вас смес от ядки и семена, пасирайте я за минута във Vegan Milker и прецедете с филтъра и буталото. Това е всичко!
Съставки:
50 г. овесени ядки
50 г. шам фъстък
800 мл. вода
2 фурми без костилки
щипка сол
4 кубчета ледено кафе
1 чаена лъжичка ванилия
Начин на приготвяне :
Време за приготвяне: 10 минути
Първо пригответе кафето – поставете го във форма за кубчета лед и я сложете във фризера. Ако не разполагате с форма за кубчета лед, оставете кафето да се охлади и го замразете в пластмасова торбичка, поставена хоризонтално. То може лесно да бъде начупено на парчета, като му се направят няколко удара, увито в кухненска кърпа. Това ще бъде най-лесният начин за приготвяне на ледени кубчета от кафе.
От друга страна, пригответе млякото от овес и шам фъстък. Поставете всички съставки във филтъра на Vegan Milker и ги смесете с пасатора за 1 минута. Оставете сместа да почине за 5 минути и прецедете пулпата с помощта на буталото.
Пригответе чаша с ледените кубчета кафе и добавете млякото от овес и шам фъстък. Готови сте да се насладите на своя момент с кафето!
Алтернативи и съвети
- Кубчетата ледено кафе могат да се заменят с обикновени кубчета лед и да добавите кафето течно. Също така можете да направите кубчетата лед, като замразите чай или друга запарка, която ви харесва.
- Смесете добре кафето и млякото със стайна температура. Избягвайте да използвате горещо кафе или мляко, за да не нарушите кремообразната текстура на сместа.
- Ако нямате шамфъстък, можете да го замените с фъстъци, бадеми или други ядки, които имате под ръка или ви се струват по-достъпни.