Skip to content

Мляко от киноа: Свойства и нашата нова рецепта за домашно мляко

Мляко от киноа:

Киноата е малко семе с андски произход, което е високо ценено заради хранителните си свойства. Тя може да се консумира по много различни начини, включително като растително мляко. Преди няколко години публикувахме рецепта за домашно приготвено мляко от киноа, като използвахме сурови зърна. Отново експериментирахме, този път с киноа на люспи, и се възползвахме от възможността да съберем всички наши рецепти и знания за киноа в тази статия. Надявам се да я намерите за интересна и полезна!

Свойства на домашното мляко от киноа

on a wooden table quinoa grains and flakes, behind a glass of homemade quinoa milk

Млякото от киноа не съдържа лактоза и глутен, което го прави идеално за вегани, вегетарианци, хора с непоносимост към лактоза и целиакия.

Киноата е лесно смилаемо и изключително питателно семе. В сравнение с други зърнени култури (ориз, пшеница, ечемик, овес и др.) тя е по-богата на магнезий, фосфор, калий, желязо, фибри и витамин Е. Съдържа 8 незаменими аминокиселини, както и много други, които не са от съществено значение за човешкия организъм.

Сред аминокиселините, които могат да бъдат открити в киноа, са лизин (важен за развитието на мозъка), аргинин и хистидин, които са жизненоважни за развитието през детството. Тя е богата и на метионин и цистин и в същото време е с ниско съдържание на мазнини, така че е добра добавка към други зърнени и/или бобови култури като боб.

Като цяло киноата съдържа изключителна комбинация от белтъчини, мазнини и въглехидрати (основно нишесте). Тя е естествен регулатор на холестерола и помага за облекчаване на стреса благодарение на високото си съдържание на естествени фибри.

Рецепта за домашно мляко от киноа

Високото съдържание на протеини в млякото от киноа го прави отличен заместител/алтернатива на млечните продукти. За да приготвите мляко от киноа с помощта на Vegan Milker, можете да използвате киноа под формата на зърна или люспи, в зависимост от това кое е по-удобно за вас. Ще започнем с рецептата за мляко от киноа с използване на люспи, защото това е най-простият вариант, а след това ще обясним как се прави мляко от сурови зърна.


СЪСТАВКИ: Мляко от киноа на люспи

  • 50г киноа на люспи
  • 3 чаши вода (750мл)
  • щипка сол
  • предпочитан от вас подсладител (фурми, сироп, тръстикова захар)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Добавете една чаша гореща вода (60ºC) в контейнера на Vegan Milker.
  2. След това поставете филтъра в контейнера с останалите съставки и пасирайте сместа за една минута с помощта на ръчен пасатор.
  3. Добавете останалата вода и пасирайте отново, за да се уверите, че сместа е гладка.
  4. За да завършите процеса, извадете филтъра от млякото и с помощта на буталото натиснете пулпата, за да изстискате последните капки.
  5. Оставете сместа да се охлади, след което я приберете в хладилника.
     

Остатъкът от пулпата трябва да се остави да изсъхне върху чиния и може да се използва като съставка на вегански бургери или енергийни барове.

СЪСТАВКИ: Мляко от цели зърна киноа

  • 50г зърна киноа (всякакъв вид; бели, червени, черни, златисти…)
  • 3 чаши вода (750мл)
  • щипка сол
  • Препоръчително: добавете естествени аромати като какао, куркума, канела, джинджифил, лимонова кора… каквото ви харесва!


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Рецептата за сурови зърна е подобна на рецептата за люспи, но има няколко малки подробности, които трябва да се имат предвид.

  1. Преди да приготвите млякото, ви препоръчваме да измиете семената много добре, като ги разтриете под течаща вода, за да се отървете от сапонините в обвивката и по този начин да избегнете евентуална диария, както и да намалите горчивия вкус.
  2. Добавете една чаша гореща вода (60ºC) в контейнера на Vegan Milker.
  3. След това поставете филтъра в контейнера с останалите съставки и пасирайте сместа за една минута с помощта на ръчен пасатор. Тъй като работим с малки, твърди семена, ще трябва да упорствате с пасатора в позиция “турбо”, докато те бъдат добре смачкани (това може да отнеме около две минути).
  4. Добавете останалата вода и пасирайте отново, за да се уверите, че сместа е гладка. Ще оберем пяната по време на последната стъпка.
  5. Вдигнете филтъра и с помощта на буталото натиснете пулпата, за да изстискате последните капки.
  6. Прехвърлете млякото в тенджера и го варете 10-15 минути на среден огън, като разбърквате, за да не залепне за дъното. Колкото по-дълго е времето за готвене, толкова по-сладко ще бъде млякото.
  7. Докато млякото се вари, оберете пяната и добавете подправки, ароматизатори или естествени подсладители на вкус.

Остатъкът от млякото от киноа може да се използва за обогатяване на всяко зеленчуково пюре или супа: само не забравяйте да го добавите през последните 10 минути от готвенето, за да запазите всички хранителни вещества.


СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:

  • Млякото от киноа е ценено заради хранителните си свойства, но не и заради вкуса си. Нека кажем, че не е много приятен, защото има див тревист привкус, с който трябва да се свикне. За да го направите по-вкусно, можете да варите млякото в тенджера на среден огън в продължение на 10 минути, като разбърквате непрекъснато, за да предотвратите слепването му. Колкото по-дълго е времето за готвене, толкова по-сладко ще бъде млякото от киноа.
  • Друга възможност за балансиране на силния вкус на киноата е да замените водата с концентрирана запарка или ароматна билка: джинджифил, масала, звезден анасон и др. Този трик може да се приложи и към двете версии на рецептата.
  • Ако искате да получите идеи какво да правите с останалата пулпа от киноа, разгледайте раздела “Използване на остатъка” в този блог, където ще намерите много здравословни и лесни за приготвяне идеи.

Факти за киноата

Киноата е псевдозърнеста култура с андски произход, която се среща най-често в Боливия, Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Колумбия. Тя може да се отглежда навсякъде от морското равнище до 4000 метра надморска височина, така че се адаптира много добре към различни климатични условия и терени. Местните народи го наричат “зърното майка” и го смятат за свещено семе.

Съществува голямо разнообразие от семена на киноа: бели, червени, черни, кафяви… Но масовата комерсиализация на културата застрашава биоразнообразието на някои от тези сортове. 2013 г. беше обявена за международна година на киноата. След като семената станаха известни, търговията с тях се разпространи по целия свят, достигайки стратосферни цени, които привлякоха компании с агресивни търговски практики да завладеят търговията с киноа. По този начин киноата се превърна в недостъпно зърно дори за семействата, които я отглеждаха. Бялата и златистата киноа се продават най-широко, което създава тенденция към монокултура, разрушава биоразнообразието на растението и води до изчезването на други, по-малко ценни сортове.

За екологичните принципи, свързани с хранителната независимост, бихме искали да използваме този момент, за да подчертаем значението на това да се храним с местни продукти, които се отглеждат в нашия район, и да избягваме консумацията на “звездни” храни, които се внасят от отдалечени места, нарушават естествения екологичен баланс на това място и излагат хората му на неетични бизнес практики.

Поздрави на всички наши последователи от Южна Америка. Ще се радваме да получим вашите коментари и предложения за различните приложения на киноата. Сигурни сме, че ще знаете феноменални традиционни и популярни рецепти, които ще ни позволят да обогатим познанията си за местните културни съкровища.


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5