Млякото от киноа е богато на белтъчини, не съдържа лактоза и глутен и е много питателно… но не е много вкусно. Все пак не се притеснявайте, защото с Vegan Milker е много лесно да подобрите билковия вкус на млякото от киноа, като използвате естествени ароматизатори.
Този път решихме да смесим това мляко от диви растения с куркума и канела.
Еврика! Вкусно е и е идеално за есента, за да подобрим имунната си система.
Нека видим как да го направим.
СЪСТАВКИ:
- 50 г. киноа
- ½ литър гореща вода (70ºC)
- 1 супена лъжица куркума
- 1 супена лъжица канела на прах (или пръчица канела)
- 1 супена лъжица сироп (по желание)
- щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Сложете ½ литър гореща вода в каната на Vegan Milker.
- Поставете киноата и солта във филтъра на Vegan Milker и го поставете в каната.
- Пасирайте в продължение на 1 минута и филтрирайте пулпата с помощта на буталото на Vegan Milker.
- Ако видите, че киноата не се пасира достатъчно добре, използвайте най-мощната скорост на пасатора.
- Изсипете млякото в тенджера и го загрейте за 10 минути на минимална температура.
- Докато млякото ври, добавете по една лъжица куркума, канела и подсладителя и разбъркайте добре.
СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:
Има хора, които приготвят млякото от киноа с варени зърна. В този случай филтрирането е по-трудоемко поради гъстата текстура на сместа. Ето защо препоръчваме да приготвяте млякото с накиснати зърна и да варите млякото след приготвянето му. Този процес спомага за улесняване на процедурата.
За приготвяне на растителни млека с малки зърна препоръчваме да използвате най-мощната скорост на пасатора, тъй като по-малките зърна се изстискват трудно и преминават през остриетата. Препоръчваме също така да използвате само половин литър вода с малки семена, за да намалите съотношението между течността и семената и по този начин да подпомогнете процеса. Възможно е да има ефект на засмукване, но няма опасност. За да приготвите 1 литър растително мляко, добавете двойно количество семена, пасирайте ги с ½ литър вода и накрая добавете последната ½ литър вода и пасирайте за 15 секунди.
Останалата пулпа може да се рециклира. Можете да я използвате като съставка на вегетариански крем или супа. Можете също така да я използвате за приготвяне на енергийни топчета от кокос и киноа.
Вариантите са толкова много!