Овесеното мляко (както и оризовото мляко) е една от най-популярните растителни напитки в момента. Неговият мек прекрасен вкус го прави идеално за пиене всеки ден, а освен това е чудесна алтернатива за хора, които имат непоносимост от лактоза. То обаче не е препоръчително за хора с целиакия, тъй като естествено съдържа глутен.
За нас овесеното мляко е истински фаворит. Не можем да се наситим на сладкия му вкус и хранителните му свойства. Освен това е супер лесно да си набавим местни, органични овесени ядки, а и е толкова евтино (само 0,16 лв. на литър). Освен това домашно приготвеното овесено мляко е невероятно за готвене, тъй като се сгъстява от топлината!
Можете да видите как се приготвя овесено мляко от овесени ядки в тази видео рецепта, но тъй като всички вие изглеждате толкова заинтересовани да опитате версията със сурови зърна, решихме да качим рецепта за нея. Надяваме се, че ще ви хареса!
СЪСТАВКИ:
- 40 г. сурови овесени ядки (или всякакви други зърнени култури като ориз, лимец, ечемик и т.н. са подходящи)
- 1 л. гореща вода (60º-70ºC)
- щипка сол
- малка пръчица (1cm) ванилия (по желание)
- любимият ви подсладител (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Сложете ½ литър гореща вода в контейнера на Vegan Milker.
- Сложете овесените зърна и щипка сол във филтъра.
- Тъй като зърната са доста лепкави, ще трябва да използвате турбо скоростта на пасатора за около 2 минути. Можете също така да използвате по-малко вода и да пасирате на нормална скорост.
- Сега добавете останалата вода и пасирайте за още около 10 секунди, за да се получи гладка смес.
- Повдигнете филтъра и натиснете леко пулпата с буталото, за да изстискате последните капки мляко.
- Сложете млякото и ароматите в тенджера и загрейте на слаб огън за 10 минути, като разбърквате често, за да не загори сместа и да не полепне по дъното на тенджерата. Ако няма да я изпиете веднага, оставете я да се охлади и я съхранявайте в хладилника.
Ще видите, че тази версия няма да се утаи в хладилника, както се случва с други версии.
При повторното загряване на млякото, то ще запази кремообразната си текстура, без да е прекалено гъсто. Ако все още смятате, че не е достатъчно рядко, можете да добавите и още малко вода.
Можете да използвате точно тази рецепта за приготвяне на други сурови зърнени млека. Оризово, лимецово, пшенично, мляко от елда или мляко от камут ще се получи много добре! Ще трябва да използвате същото съотношение на водата и да следвате инструкциите по-горе!
Пудинг с овесено мляко
Ако накиснете суровите зърна за 8 часа и следвате горните стъпки, ще получите съвсем различен (но все така вкусен!) резултат.
В този случай, когато загрявате млякото, ще видите, че за около 3-5 минути то става супер гъсто, нещо като крем. Това е супер бърз и лесен начин да си направите вкусен растителен пудинг, в който влизат всички зърнени култури, за които се сетите. Само не забравяйте да разбърквате сместа често!
Докато млякото се вари, можете да добавите малко ванилия, сурова захар, малко канела, какао или всякакъв друг аромат, за който се сетите!
След като млякото стане достатъчно гъсто, е време да го разсипете в буркани (с вместимост около 200 мл.) и да ги оставите да се охладят, докато станат достатъчно хладни за хладилника. Те ще се съхранят добре за около три дни!
Какво да направите с пулпата?
Остатъците от овесеното мляко могат да се използват повторно. Само трябва да запомните, че тъй като овесът е супер ефективен естествен сгъстител, ако го готвите повече от 20 минути с малко вода, той ще стане твърде лепкав, за да се яде!
Това обаче е чудесна каша за добавяне към воднисти рецепти, като супа или яхния. Просто я добавете към това, което готвите, когато е почти готово, и я загрейте за още 5-10 минути. Това няма да направи супата супер гъста, ако се притеснявате за това, но е лесен начин да добавите повече хранителни вещества от зърната.
Имате ли други съвети или трикове, които бихте искали да споделите? Чувствайте се свободни да го направите! Никога не можем да се наситим на вашите предложения!