Салатата е ястие, което никога не липсва на нашата трапеза. През лятото имаме толкова много пресни съставки, че тя се превръща в многоцветно ястие, пълно с всякакви витамини и минерали, които са полезни за организма ни. За да я направим още по-хранителна, добавихме малко веганско сирене от орехи, приготвено с Veganmilker. Веганското сирене е пробиотична съставка, която допринася за много ензими и вкусен аромат на всяка салата!
Съставки:
- Маруля
- Домат
- Авокадо
- Сварени картофи
- Люти чушки
- Ядливи цветя от нашата градина: теменужки и венчелистчета от невен.
- Веганско сирене с орехи
- Покълнали ръжени семена (използват се за производство на веганско сирене)
- Семена от черен сусам
- Сол, лимон и необработен зехтин
Опитайте се да използвате само органични съставки и/или съставки с местен произход.
Приготвяне:
- Почистете марулята и доматите във вода с няколко капки оцет и ги подсушете добре.
- Нарежете зеленчуците и ги сложете в чиния.
- Овкусете салатата с малко сол, лимонов сок и зехтин. Можете да добавите и една супена лъжица соев сос.
- Накрая добавете веганското сирене, покълналите семена и украсете салатата със сусам и цветя.
Съвети и алтернативи
Салатата е много гъвкаво ястие, което приема почти всички съставки, които имате под ръка, когато я приготвяте. Ако нямаме маруля, можем да използваме ендивия, глухарчета, агнешка маруля или спанак. Ако нямате картофи, можете да добавите моркови, цвекло… можете също така да добавите варени зърнени храни, варени бобови култури, макаронени изделия, маслини… наистина всичко, което имате под ръка и което добавя вкус, цвят и хранителни вещества към салатата.
Най-важното е да използвате пресни съставки (не в контейнери или торбички), от местни предприятия (пазари, местни земеделски производители) и, където е възможно, те да са биологични, т.е. да нямат пестициди и да са отгледани с уважение към земята и хората, които живеят на нея.
Много важен е и начинът на овкусяване. Препоръчваме салатата да се овкуси с лимон, а не с оцет. Ако обичате силни аромати, използвайте малко соев сос, за да придадете на дресинга по-силен вкус. Можете също така да смесите една супена лъжица тахан със зехтин и да използвате тази смес като обогатен дресинг… Както виждате, единственото ограничение е вашето въображение!
Насладете се!