Една от популярните растителни алтернативи на краве млякото е соевото. То има високо съдържание на протеини, богато е на някои витамини и минерали, а освен това и нискокалорично. Това го прави добро допълнение към диетата ви, независимо дали го приемате заради спазване на растителен режим, или като алтернатива на краве млякото заради лактозна непоносимост.
В статията ще видим какви са ползите за здравето от соевото мляко, как то се приготвя и в какви рецепти може да го включите.
Соево мляко
В последно време изборът на растителни млека е наистина голям. Овесено, бадемово, от кашу или дори шамфъстък, краве млякото в любимото кафе или рецепта може да бъде заместено с много варианти. Класиката сред тях е соевото мляко.
То е ароматно и здравословно и може да е полезно допълнение към диетата. Неговият прием се свързва с подобряване на нивата на холестерола, намаляване на кръвното налягане и подпомагане при загуба или поддържане на тегло. В следващите редове ще разгледаме ползите от соево мляко по-подробно.
Соево мляко – ползи
Най-често соевото мляко се избира от тези, страдащи от непоносимост към лактоза. Този вид захар, който се съдържа в краве млякото, може да доведе до подуване, гадене и други стомашни проблеми след прием. Поради това много хора, страдащи от лактозна непоносимост, избират растителни варианти на млечната напитка не само за своите кафе и чай, но и за различни рецепти като например палачинки със соево мляко.
Други го избират заради алергия към млечен протеин, спазване на растителна диета или просто поради считане, че то е по-здравословна вкусна алтернатива на краве млякото. Важно е да отбележим обаче, че соята е алерген, поради което е възможно някои хора да не могат да консумират соево мляко.
Потенциалните ползи от консумация на соево мляко включват:
- Благоприятен ефект върху нивата на холестерола, най-вероятно поради полезните растителни съединения, намиращи се в соята.
- Понижаване на високото кръвно налягане, най-вероятно дължащо се на изофлавоните, открити в соята. Изофлавоните са естестествени фитоестрогени, действащи по сходен на хормона естроген начин.
- Възможност за намаляване на възпаление. Диета, богата на растителни храни като соята, осигурява противовъзпалителни ефекти за организма и намалява риска от поява на хронични заболявания.
Соевото мляко може да помогне и при желание за загуба или поддържане на теглото. От една страна, това растително мляко е много нискокалорично – в 1 чаша (около 240 мл) неподсладено соево мляко има само 80 калории. От друга, то е чудесен източник на протеини. В една чаша от него ще откриете между 7 и 10 грама протеин.
Протеинът се смята за ключов елемент, който е важен за добрата форма. Той насърчава усещането за ситост; тялото използва повече енергия за неговата преработка и усвояване при сравнение с въглехидратите или мазнините; подпомага поддържането на мускулна маса, а мускулната маса изисква повече енергия дори когато тялото е в покой. Всичко това прави протеинът важен елемент от поддържането на добра форма.
Как се прави соево мляко
Здравословната напитка най-често се приготвя от жълта соя. Соевото мляко има лек приятен ядков аромат и кремообразна текстура и първоначално се появява като остатъка след приготвяне на тофуто. Днес обаче то се радва на голяма популярност, а наистина голямото разнообразие от соеви млека на пазара позволява да намерите любимото – натурално, подсладено, неподсладено и дори с какао.
Всеки продукт обаче се различава по калоричност, добавена захар и витамини и минерали. Някои продукти могат да съдържат и сгъстители и стабилизатори, които помагат на млякото да остане като еднородна смес и да има определена плътност при консумация.
Ако искате, можете да приготвите лесно сами соево мляко. Така вие ще определите съставките на продукта, както и сладостта, която искате.
Соево мляко – рецепта
Соевото мляко е вкусна и здравословна алтернатива на кравето мляко, което може лесно да се приготви у дома. Ето как да го направите:
Необходими продукти:
- 1 чаша соеви зърна (най-добре жълти)
- 4 чаши вода за накисване
- 4 чаши вода за блендиране
- Щипка сол (по желание)
- Подсладител по избор (мед, захар или ванилия, по желание)
Начин на приготвяне:
- Накиснете соевите зърна: Поставете соевите зърна в голяма купа и ги залейте с вода. Оставете ги да се накисват за минимум 8 часа или през нощта. Най-добре е да ги оставите около 12 часа до набъбване на соята.
- Изплакнете и изцедете: След като соевите зърна са се накиснали добре и са набъбнали, изплакнете ги добре и ги отцедете.
- Попарете с вряла вода: Поставете ги (или само ги залейте) във вряла вода за около 15 секунди, за да ги омекотите.
- Блендиране: Блендирайте накиснатите зърна и 4 чаши вода до получаване на гладка смес.
- Прецеждане: Прецедете сместа през тензух или фино сито, за да отделите пулпата от течността. Соевото мляко е течността, която остава.
- Сваряване: Сипете прецеденото соево мляко в тенджера и го оставете да заври. Варете го на слаб огън за около 20 минути, като разбърквате от време на време.
- Овкусяване: Добавете щипка сол и подсладител по избор, ако желаете. Оставете млякото да изстине и го съхранявайте в хладилник. Съхранявайте в стъклен съд, кана или бутилка. Трайността на домашно приготвено соево мляко е около седмица.
Може да си приготвяте мляко от соя у дома и с уред VeganMilker, който е специално предназначен за ядкови млека. Накисването и смесването с пасатор на избраните от вас ядки става директно в уреда, а получаването на кремообразна и вкусна домашна ядкова смес е изключително бързо и лесно.
Соевото мляко може да ползвате за всяка рецепта, в която има прясно мляко. То не е само прекрасна добавка за вашето кафе и за напитки като капучино и лате, но и с негова помощ стават чудесни палачинки, сладолед и други домашни десерти като крем карамел например.
Рецепта за палачинки със соево мляко
Необходими продукти:
- 1 чаша соево мляко
- 1 чаша брашно
- 1 голямо яйце или 2 малки
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица олио
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
Смесване: В голяма купа разбийте яйцето със захарта, солта и олиото.
Добавяне на млякото: Постепенно добавете соевото мляко, като продължавате да разбивате.
Добавяне на брашното: Постепенно добавете брашното, като разбърквате, докато сместа стане гладка.
Пържене: Загрейте тиган на средна температура и леко го намажете с олио. Изсипвайте по малко от сместа в тигана и пържете палачинките до златисто от всяка страна.
В заключение, соевото мляко е нискокалорична алтернатива на краве млякото, която може да окаже положително влияние над нивата на холестерола, да намали високо кръвно налягане, да помогне при възпаление и за поддържане на теглото. Може да закупите готово, но е препоръчително да проверите какво е съдържанието на захар в него, защото често то е доста високо. Можете и да го приготвите лесно у дома, ако искате да избегнете определени добавки в готовите варианти и вие да определите състава, калоричността и количеството захар в него.
С помощта на Vegan Milker може да приготвяте както соево мляко, така и голямо разнообразие от други здравословни рецепти. Открийте вдъхновение какво да приготвите в нашата секция с рецепти, пълна с предложения за вкусни растителни изкушения!