Домашното соево мляко е много популярен вариант за мляко БЕЗ лактоза, но има много специфичен вкус на бобови растения и билки, който за някои хора може да не е приятен.
Ние от Vegan Milker обичаме да се храним здравословно, но и в същото време вкусно, и поради тази причина имаме удоволствието да споделим с вас тази вкусна рецепта за соево мляко.
СЪСТАВКИ:
- 1 литър вода
- 70 г. бяла соя (накисната във вода за 8 часа*)
- 3 супени лъжици какао на прах
- 2 супени лъжици органична кафява захар
- парченца кора от портокал
- малко чили (по желание)
*Соята се накисва във вода през цялата нощ (на следващия ден водата се изхвърля).
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Сложете 1 литър вода в каната на Vegan Milker, поставете филтърa и добавете соята.
- Пасирайте за 1-2 минути с ръчен пасатор.
- Филтрирайте сместа с помощта на буталото на Vegan Milker, за да получите сурово соево мляко.
- Ако не сте на сурова веган диета, това мляко трябва да се вари в тенджера поне между 6 и 15 минути, за да стане по-смилаемо и кремообразно.
- Докато се вари, добавете останалите съставки и разбъркайте, за да се смесят добре.
- Оставете го да се охлади и го съхранявайте в хладилника.
Предлагаме ви видео урок за това как да приготвите домашно соево мляко с Vegan Milker – (ВИДЕО ТУК)
СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:
- За да улесните рецептата и да избегнете готвенето (стъпка 4), можете да използвате същото количество предварително сварена соя (100 грама). Ако изберете този вариант, поставете литъра натурална вода в съда и 100 грама сварена соя във филтъра заедно с желаните ароматизатори. Оставете я да се накисне за 10 минути, разбъркайте и пасирайте. В този случай не е необходимо млякото да се вари и приготвянето е по-бързо, но за нашия вкус полученото соево мляко е “по-леко”, по-течно и леко безвкусно.
- Тъй като прясното или натуралното соево мляко, приготвено от бели зърна, има много тревист вкус, горното предложение с какао и портокал е идеално за придаване на по-вкусен вид. Какаото може да се замени с рожков, захарта – със сироп, портокалът – с ванилия или канела… идеята е да се подобри вкусът, така че то да бъде не само питателно, но и вкусно.
- Соевото мляко е едно от растителните млека, които издържат най-дълго след притовяне – около 8 дни в хладилника.
- Не използвайте ГМО соя и, ако е възможно, купувайте органична соя.