Растителни млека, Рецепти

Мляко от спелта с ванилия

Чаша мляко, овесени ядки, зърна ванилия и портокалов цвят стоят елегантно върху Vegan Milker върху плат със зелени шарки.

Като алтернативи на лактозата в световен мащаб оризовото и овесеното мляко са най-популярните зърнени млека.

Въпреки това не бива да забравяме и други интересни варианти като млякото от лимец и млякото от камут, които, макар и да са малко по-скъпи, все пак са по-икономични от бадемовото или кокосовото мляко и освен че са вкусни, внасят нови елементи в диетата ни.

Разнообразието на храните в диетата ни означава, че получаваме минерали, ензими, протеини и витамини от всички видове и вариации. Всичко това допринася за нашето здраве и за биоразнообразието на планетата като цяло.

Спелтата е зърнена култура, която се отглежда от хиляди години, но тъй като не е толкова продуктивна като пшеницата, е забравена в индустриалната епоха. В днешно време тя се възстановява благодарение на земеделските производители, които подкрепят спелтата и на които сме много благодарни за тяхната работа.

Нека видим как се приготвя мляко от спелта.

СЪСТАВКИ:

  • 100 г. спелта на люспи
  • 1 литър гореща вода (70ºC)
  • 1 парченце ваниличя (2 cm) или чаена лъжичка ванилия на прах
  • 1 супена лъжица сироп (или кафяша захар)
  • щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Сложете 1 литър гореща вода (70ºC) в каната на Vegan Milker.
  2. Поставете филтъра с всички съставки и пасирайте за не повече от 1 минута.
  3. Оставете напитката да почине за 5 до 10 минути.
  4. Извадете филтъра и изстискайте пулпата с помощта на буталото, за да извадите и последната капка мляко.
  5. Оставете млякото да се охлади за не повече от 10 минути и го съхранявайте в хладилника

СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:

Ако не обичате да добавяте ароматизатори, можете да ги пропуснете и да добавите само щипка сол. Ако сте свикнали с вкуса на зърнените храни, ще се изненадате колко вкусно е млякото от спелта.

Не забравяйте, че всяко растително мляко е много по-вкусно след два часа, когато е отпочинало достатъчно. Ако след този период вкусът му е безвкусен, просто добавете любимата си съставка: сироп, ванилия, канела…

За разлика от овесеното или оризовото мляко, пулпата на млякото от спелта няма сгъстяващ ефект. Въпреки това тя може да се използва повторно по различни начини: включете я в хумус като допълнителна съставка, добавете я към гуакамоле, смесете я с 50 грама пълнозърнесто брашно, за да направите палачинки, бисквити, най-важното е да я изядете!

Можете също така да приготвите смесено зърнено мляко, като използвате 50 грама люспи от лимец и 50 грама овесени ядки за всеки литър. Благодарение на фибрите в овеса то ще се сгъсти.

Направете го сами, вкусно и питателно!