Като алтернативи на лактозата в световен мащаб оризовото и овесеното мляко са най-популярните зърнени млека.
Въпреки това не бива да забравяме и други интересни варианти като млякото от лимец и млякото от камут, които, макар и да са малко по-скъпи, все пак са по-икономични от бадемовото или кокосовото мляко и освен че са вкусни, внасят нови елементи в диетата ни.
Разнообразието на храните в диетата ни означава, че получаваме минерали, ензими, протеини и витамини от всички видове и вариации. Всичко това допринася за нашето здраве и за биоразнообразието на планетата като цяло.
Спелтата е зърнена култура, която се отглежда от хиляди години, но тъй като не е толкова продуктивна като пшеницата, е забравена в индустриалната епоха. В днешно време тя се възстановява благодарение на земеделските производители, които подкрепят спелтата и на които сме много благодарни за тяхната работа.
Нека видим как се приготвя мляко от спелта.
СЪСТАВКИ:
- 100 г. спелта на люспи
- 1 литър гореща вода (70ºC)
- 1 парченце ваниличя (2 cm) или чаена лъжичка ванилия на прах
- 1 супена лъжица сироп (или кафяша захар)
- щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Сложете 1 литър гореща вода (70ºC) в каната на Vegan Milker.
- Поставете филтъра с всички съставки и пасирайте за не повече от 1 минута.
- Оставете напитката да почине за 5 до 10 минути.
- Извадете филтъра и изстискайте пулпата с помощта на буталото, за да извадите и последната капка мляко.
- Оставете млякото да се охлади за не повече от 10 минути и го съхранявайте в хладилника
СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:
Ако не обичате да добавяте ароматизатори, можете да ги пропуснете и да добавите само щипка сол. Ако сте свикнали с вкуса на зърнените храни, ще се изненадате колко вкусно е млякото от спелта.
Не забравяйте, че всяко растително мляко е много по-вкусно след два часа, когато е отпочинало достатъчно. Ако след този период вкусът му е безвкусен, просто добавете любимата си съставка: сироп, ванилия, канела…
За разлика от овесеното или оризовото мляко, пулпата на млякото от спелта няма сгъстяващ ефект. Въпреки това тя може да се използва повторно по различни начини: включете я в хумус като допълнителна съставка, добавете я към гуакамоле, смесете я с 50 грама пълнозърнесто брашно, за да направите палачинки, бисквити, най-важното е да я изядете!
Можете също така да приготвите смесено зърнено мляко, като използвате 50 грама люспи от лимец и 50 грама овесени ядки за всеки литър. Благодарение на фибрите в овеса то ще се сгъсти.
Направете го сами, вкусно и питателно!