Неотдавна тази идея ни хрумна на фестивала Vegansk в Осло (декември 2016 г.). Нашият норвежки дистрибутор Хилде (от Transforma) искаше да направи веганско мляко с “коледен привкус“, като смеси типичните вкусове на традиционните норвежки сладкиши и храни за сезона.
Избрахме оризово мляко за основа на това мляко, тъй като в международен план то е по-популярното зърно, и добавихме бадеми и много подправки: джинджифил, индийско орехче, канела, кардамон… – всички типични за скандинавските коледни ястия.
След няколко теста избрахме тази версия.
За тези от нас, които живеят в Източна Европа, вкусът е различен и екзотичен. За пореден път културният обмен на нашите Vegan Milker фенове доведе до още едно вкусно домашно растително мляко.
СЪСТАВКИ:
- 1 литър гореща вода (70º)
- 100 г. ориз (накиснат във вода за 1 вечер)
- 50 г. бадеми (накиснати във вода за 1 вечер)
- 2 фурми без костилки
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка джинджифил
- 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
- 1/4 чаена лъжичка кардамон
- щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Накиснете ориза и бадемите за една нощ. Ако бадемите са печени, не е необходимо да се накисват.
- Изхвърлете водата, която е използвана за накисване, и сложете семената с останалите съставки във филтъра на Vegan Milker.
- Напълнете каната Vegan Milker с ½ литър гореща вода, поставете филтъра и пасирайте за около 1 минута. (Ако има твърде много каша, добавете малко от останалата вода).
- След като семената са добре изстискани, добавете останалата ½ литра вода и пасирайте още една минута (може и по-малко), докато всички съставки се смесят добре.
- Оставете сместа да почине за 5 до 10 минути.
- Извадете филтъра и изстискайте внимателно кашата с буталото на Vegan Milker, докато излязат и последните капки.
- Когато се охлади, поставете я в хладилника. Тя ще издържи между 3 и 5 дни.
СЪВЕТИ И АЛТЕРНАТИВИ:
Това е много ароматно и вкусно мляко. Подобно на другите растителни млека, то може да се пие самостоятелно или смесено с кафе или чай.
То е идеално и за готвене, но трябва да се внимава с нишестето от ориза, тъй като при нагряване млякото може да стане много гъсто. Превръщайки тази характеристика в нещо положително, можем леко да загреем млякото в продължение на 10 минути, за да получим тази гъста, кремообразна текстура и да превърнем млякото във вкусен крем. След това той може да се сервира в малки купички и да се консумира като десерт.
Можете да приготвите и вариант на този пудинг, като използвате семена от чиа или хуск. Сложете ¼ чаша семена от чиа и ¾ чаша растително мляко и разбъркайте добре. След половин час млякото ще се е сгъстило достатъчно и ще има текстурата на пудинг. Сервирайте, придружен от домашно приготвено сладко.
Ако сте любители на шоколада, това е идеалното растително мляко, към което можете да добавите малко какао на прах, за да го превърнете в супер вкусен горещ шоколад.
С растителното мляко единственото ограничение е нашето въображение!