Нашият приятел и читател Жан-Батист Селфа от Германия ни изпрати това наистина интересно предложение за рецепта наскоро. Неговата баба е приготвяла хорчата от тигрови ядки, но е предпочитала да използва оризово мляко вместо вода, което всъщност е хитър начин да се направи хорчатата по-сладка, без да се налага да се добавя допълнителна захар.
Очевидно ни се стори, че това е фантастична идея, затова решихме да я пробваме! Разбира се, приготвянето на този вид напитка е малко по-трудно, тъй като ще трябва да приготвите не една, а две растителни напитки: оризово мляко и хорчата от тигрови ядки. Въпреки това крайната напитка – гладка, по-сладка, “гурме” хорчата – се получава толкова хубава, че 100% си заслужава допълнителните усилия.
Освен това тази хорчата е напълно без глутен и ядки, което я прави идеална за хора, които имат алергия към някое от тях. Освен това натуралната, прясно приготвена horchata е богата на фосфолипиди, аргинин и биотин.
СЪСТАВКИ:
- 1 л. гореща вода (80ºC)
- 40 г. ориз (бял или кафяв)
- 200 г. тигрови ядки (чуфа)
- щипка сол
- 1 чаена лъжичка канела (по избор)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първата стъпка е да приготвите оризовото мляко, като следвате тези инструкции:
- Изплакнете добре ориза
- Сложете половин литър гореща вода (80ºC) в съда на Vegan Milker.
- Поставете филтъра на Vegan Milker в съда, добавете суровия ориз и солта и пасирайте всичко в продължение на 2 минути, като използвате най-силната скорост на ръчния си пасатор.
- Добавете останалия половин литър вода (може да бъде гореща или хладка) и пасирайте за 10 секунди, за да се уверите, че млякото е гладко.
- Отстранете филтъра и натиснете пулпата с буталото, за да можете да изстискате и последните капки мляко.
- Изсипете млякото в тенджера и го загрейте на слаб огън в продължение на 7-10 минути, като разбърквате често.
- Ако не се изпие веднага, най-добре е да се остави да се охлади и след това да се съхранява в хладилника.
- Остатъците от пулпата могат да се използват в супи и яхнии, като се добавят в тенджерата през последните 10 минути от готвенето.
Оставете оризовото мляко да се охлади за малко, преди да продължите с втората част на рецептата. Не е препоръчително да се използва горещо оризово мляко при приготвянето на хорчата, тъй като тигровите ядки са доста чувствителни към топлина.
Друг вариант е да приготвите оризовото мляко сутринта и да изчакате до следобеда, за да приготвите хорчата. Все пак не трябва да чакате повече от 24 часа между тези две стъпки, защото в противен случай крайната напитка скоро ще се развали.
Ето как да приготвите horchata, като използвате за основа оризово мляко:
- Накиснете 200 грама тигрови ядки (чуфа) за 8 до 24 часа.
- Напълнете каната на Vegan Milker с един литър домашно оризово мляко.
- Поставете накиснатите тигрови ядки във филтъра.
- По желание можете да добавите канела или лимонова кора.
- Пасирайте с ръчния пасатор за 1-2 мин.
- Оставете сместа да престои за 15 минути и изстискайте пулпата с помощта на буталото.
- Покрийте каната с капака и я съхранявайте в хладилника.
- Оставете я да се охлади за няколко часа и я разклатете преди сервиране.
*Ако искате да използвате смлени тигрови ядки, трябва да използвате прясно смлени, за да избегнете получаването на гранясала напитка. В този случай можете да пропуснете частта с накисването и да поставите всичките 200 грама във филтъра в една проста стъпка.
СЪВЕТИ:
- Важно е по време на накисването тигровите ядки да се съхраняват при температура под 20ºC, за да се предотврати ферментацията им. Тогава би било разумно да ги накиснете в купа, която се съхранява в хладилника.
- Можете да използвате 200 грама тигрови ядки, за да приготвите по-традиционна средиземноморска напитка, или да използвате само 100 грама, за да приготвите по-рядка версия. И двете са фантастични!
- Възможно е също така да извършите второ извличане на пулпата, като добавите половин литър вода и малко канела и лимон, за да овкусите тази по-лека horchata.
- Тигровите ядки са много чувствителни към топлина, затова е най-добре да държите horchata в хладилник по всяко време. Въпреки това можете да я добавите към чая или кафето си. Тя може да се използва и в смутита, млечни шейкове и алкохолни коктейли.
- Най-добре е да не консумирате пулпата на тигровата horchata самостоятелно, тъй като тя е доста груба. Въпреки това можете да я добавяте към салати, кисело мляко, мюсли и т.н…
- Тази рецепта може да се използва и с други ядки или семена по ваш избор.