Skip to content

ТОП 7 най-богати на протеини растителни млека

Искате ли да научите кои са 7-те най-богати на протеини растителни млека?

Да видим!

Домашните растителни млека са чудесен източник на протеини, но знаем ли наистина кое от тях е с най-високо съдържание на протеини? Искахме да изясним нещата, затова създадохме тази кратка статия, за да ви покажем всичко. Тя е подобна на статията, в която ви разказахме как да увеличите съдържанието на калций в млеката, затова в края на тази статия добавихме и малко информация за това как да увеличите съдържанието на протеини в млеката.

Говорейки за тях, някои от млеката наистина са известни с по-високото си съдържание на белтъчини, като например соевото и бадемовото мляко. Другите може да ви изненадат!

Например,

знаете ли, че всички слънчогледови семена, коноп и фъстъци имат повече протеини на грам от бадемите? И дори сусамовите семена имат същото количество протеини!

plant milk highest protein seed

Смятаме, че е важно да знаете тези хранителни стойности, тъй като те ще ви позволят да изберете мляко, което отговаря на вашите нужди, без да зависите от това, което е модерно в момента! Това е чудесно, тъй като не всеки харесва соя, а бадемите могат да бъдат доста скъпи. Виждате ли колко е полезно да знаете съдържанието на протеини в тях, за да направите своя избор?

Тук можете да намерите количествата за 100 грама храна:

 • Бяла соя 35 г
 • Слънчогледови семки 28 г
 • Фъстъци 25 г
 • Конопено семе 25 г
 • Шам фъстък 21 г
 • Бадеми 21 г
 • Сусам 20 г

Обърнете внимание обаче, че не всеки грам протеин отива директно в млякото. Някои изследвания, проведени с тигровата horchata, показват, че около 40% от протеина остава в пулпата. Дори след като направихме някои изчисления, приемайки, че само 60% от протеина отива в млякото, получихме доста добри цифри.

plant milk best protein content

Растителни млека, подредени по количество протеини:

 1. Soy milk 21 gr
 2. Sunflower seed milk 16,8 gr
 3. Peanut milk 15 gr
 4. Hemp milk 15 gr
 5. Pistachio milk 12,6 gr
 6. Almond milk 12,6 gr
 7. Sesame milk 12 gr

Тези стойности са достатъчно добри, но ако трябва да направите нещо повече и да добавите още повече протеини, имаме някои трикове, които са лесни за използване, когато имате Vegan Milker:

 1. Можете да използвате двойно по-голямо количество семена на литър вода, т.е. 150 или 200 грама вместо 100 грама. Това също ще направи млякото по-вкусно!
 2. Съществува и възможността да добавите шепа от тези богати на протеини семена и ядки към млека, които иначе са с по-ниско съдържание на протеини, като например млека, направени от зърнени култури. Това също ще ги направи по-вкусни!
 3. Ако обичате смутита или шейкове, можете да използвате тези млека като основа в комбинация с плодове. Това е толкова питателна идея и чудесен начин да си набавите допълнителни растителни протеини.
 4. Не на последно място, към растителните млека можете да добавите и някои суперхрани, като например спирулина. Ароматът и вкусът са страхотни, но може да се окаже малко по-скъп вариант, ако го използвате всеки ден.

Надяваме се, че тази статия ще ви помогне при избора на растително мляко с по-високо съдържание на протеини или при повишаването на протеиновото съдържание (и вкусовите качества) на всяко мляко!

Наздраве!


Свързани рецепти

Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…
Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5