След като експериментирахме с ферментацията на ядки за производство на пробиотични кисели млека и сирена, искахме да преминем към друг етап, този път експериментирайки със соя.
Направих тест с предварително приготвена соя и резултатът не ми хареса, вкусът е твърде силен, а текстурата е водниста. При втория тест, при който използвах бяла соя, всичко беше различно и резултатът беше вкусно сирене и кисело мляко.
Съставки
- 100 грама варена* соя
- ½ литър вода ензимна вода (Вижте видеоклип за приготвяне на ензимна вода)
- 1 супена лъжица захар
- щипка сол
- лимонова кора
*Сварих соята на слаб огън за около 20 минути. Изхвърлете водата след готвенето.
Подготовка
- Поставете в контейнера на Veganmilker.
- Поставете филтърa и сложете всички съставки.
- Разбийте в продължение на 2 минути.
- Оставете я да се маринова 10 минути.
- Извадете филтъра и прецедете внимателно пулпата, за да изкарате и последните капки течно кисело мляко.
- Съхранявайте киселото мляко в хладилника.
- Поставете пулпата в стъклен буркан и го покрийте с ленена или памучна кърпа.
- Оставете пулпата да престои на стайна температура в продължение на 12 часа. Тя ще се превърне в прясно сирене.
Ароматизиране на киселото мляко

За тези от вас, които са свикнали с вкуса на соята, това може да не е необходимо. За тези от вас обаче, които не са, соевото кисело мляко може да има малко странен вкус. За да стане по-апетитно, след като сте прецедили киселото мляко и сте отстранили пулпата (или сиренето) от филтърната чаша, препоръчваме да добавите парче плод (банан, папая, праскова…), 1 см ванилия или какао и една супена лъжица тръстикова захар, за да получите супер вкусно и гъсто кисело мляко. Филтърът не е задължителен в тази стъпка в зависимост от личните ви вкусове.
След като смесите съставките с помощта на пасатор, сложете киселото мляко в хладилника. То ще издържи 3 дни.
Подправяне на прясното сирене

Това може да се направи веднага след изваждането на пулпата от филтъра или след като е престояла 12 часа на стайна температура. Сложете сиренето в купа и добавете сока от половин лимон, една супена лъжица олио, една супена лъжица портокалова кора, половин чаена лъжичка джинджифил, кимион и риган. Накрая добавяме една супена лъжица тахан (сусамова паста), за да придадем на сиренето по-голяма консистенция и плътност. Това е нашето натурално прясно сирене от соя.
Покрийте го и го сложете в хладилника. Ще се запази за от 3 до 5 дни.
Съвети и вариации
Ако не харесвате портокаловия вкус на сиренето, не го добавяйте, а го подправете със смесени билки (нашата традиционна рецепта): Чесънът и магданозът се нарязват на ситно и се смесват със сока на половин лимон, малко олио и няколко капки соев сос. Добавете тази смес към сиренето и разбъркайте, докато се получи гладка паста. За по-гъста текстура добавете една супена лъжица тахан и разбъркайте добре.
Наслади се!