Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне на закуска, кафе и дори здравословни печива.
Независимо дали просто харесват лекия му ядков вкус, или трябва да избягват млечни продукти поради различни причини, много хора консумират мляко от бадеми ежедневно.
В следващите редове ще разгледаме какви са хранителните ползи и здравословни ефекти от прием на това ядково мляко. Ще ви споделим как се приготвя и ще ви дадем няколко идеи за рецепти, които да ви вдъхновят да пробвате тази вкусна ядкова напитка.
Мляко от бадеми: ползи
За разлика от други растителни млека като овесеното или соевото, бадемовото мляко има много лек ядков вкус, който го прави чест предпочитан избор от много хора. Особено добър вариант е за тези, които не могат да консумират млечни продукти поради здравословни причини като алергия и лактозна непоносимост и спазване на хранителен режим без животински продукти.
Включването на бадемово мляко в един здравословен и балансиран хранителен режим, особено ако е неподсладено, би могло да има някои ползи.
Добър източник на витамин Е:Бадемовото мляко е добър източник на този мастноразтворим витамин. Витамин Е има антиоксидантни свойства, а освен това подпомага имунните функции, метаболитните процеси в тялото и сърдечно-съдовото здраве.
Ниско съдържание на калории: Бадемовото мляко обикновено е с по-ниско съдържание на калории от краве млякото, което го прави добър вариант за тези, които искат да свалят килограми или да поддържат теглото си.
Алтернатива на млечните продукти: За тези, които имат непоносимост към лактоза, пречеща да усвояват естествените захари в млякото, или са алергични към млечни продукти, бадемовото мляко осигурява натурална алтернатива, която е естествено без лактоза.
Ниско съдържание на захар: Неподсладеното бадемово мляко има много ниско съдържание на захар. Това може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, което го прави подходящо за диабетици или тези, които искат да намалят приема на захар.
Подходящо за режими на хранене без животински продукти: Като мляко на растителна основа, бадемовото мляко е подходящо за вегани и тези, които следват растителна диета.
Мляко от бадеми: калории
Както вече споменахме, бадемовото мляко е много ниско калорично в сравнение с краве млякото и други растителни млека. В 100 мл неподсладено мляко от бадеми има около 15 kcal и:
- Въглехидрати: 0,3 грама;
- Фибри: 0,3 грама;
- Захар: 0 грама;
- Протеин: 0,6 грама;
- Мазнини: 1,2 грама.
Млякото от бадеми не е с еднакъв състав на протеини, витамини и минерали като на обикновеното мляко, поради което не може да се счита за негов еквивалентен заместител.
Стойностите в бадемовото мляко може да варират в зависимост от фактори като: метода на приготвяне, добавеното количество бадеми и съотношението им към добавената вода, дали са с люспа или обелени. Домашно приготвените бадемови млека например често може да имат по-богат състав и повече калории от някои марки, предлагани в магазинната мрежа, точно поради факторите при приготвяне, които споменахме.
Готовите млека често са обогатени с витамини и минерали като витамин D, витамин C, калций и други, както и протеини. По този начин хората, които избягват мляко в диетата си и консумират бадемово мляко могат да си набавят ценни за тялото хранителни вещества. Често обаче готовите млека са и подсладени със захар или друг вид подсладител, което може да доведе както до значително повишаване на калориите при прием, така и да окаже влияние на кръвната захар. Поради това е важно да проверите състава на избраното от вас мляко, ако се стремите към калориен дефицит или следите за приема на захари в диетата си.
Бадемово мляко: здравословни ефекти
Здравословно за сърцето: Бадемовото мляко не съдържа холестерол и има ниско ниво на наситени мазнини. Някои проучвания показват, че може да помогне за поддържане на здравословни нива на холестерола, което е полезно за здравето на сърцето.
Богато на витамини и минерали: Бадемовото мляко често е обогатено с витамини и минерали, включително калций, витамин D и други. Тези хранителни вещества са от съществено значение за здравето на костите, имунната функция и здравето на кожата.
Може да подпомогне поддържане на здравословно тегло: Обикновено бадемови млека без добавена захар са нискокалорични, което помага за поддържането на калориен дефицит. Макар различни фактори да влияят на теглото на човек, калорийният дефицит е основен сред тях, когато се цели сваляне на тегло. Млякото от бадеми съдържа и мононенаситени мазнини, които също са свързвани с поддържане на здравословно тегло.
Как се прави домашно бадемово мляко
Приготвянето на бадемово мляко е изключително лесно. Необходими са ви само бадеми, които се смилат с вода. След това сместа се прецежда с помощта на тензух или марля за прецеждане, за да се отделят едрите частици смлени бадеми и да остане млечната кремообразна и пенеста течност.
В зависимост дали са използвани печени или сурови бадеми вкусът може леко да варира – може да е малко по-солен, горчив или сладък. Преди смилането на бадемите е препоръчително да ги накиснете във вода за няколко часа или една вечер, след което тази вода се изхвърля, ядките се изплакват, обелват (по желание) и могат да се използват за приготвяне на млякото от бадеми.
Домашното бадемово мляко не съдържа някои важни вещества, които в противен случай се набавят от млечните продукти. Затова повечето производители на ядкови млека ги обогатяват с витамини и минерали. По този начин хората, консумиращи този вид млека могат да си набавят важни за организма вещества. Важно е да се отбележи обаче, че дори и обогатени, ядковите млека не са еднакви по хранителна стойност с краве мляко.
Как да си направим бадемово мляко у дома с VeganMilker
Може да си приготвяте редовно бадемово мляко у дома с уред VeganMilker, който е специално предназначен за ядкови млека. Накисването и смесването на избраните от вас ядки става директно в уреда, а получаването на кремообразна и вкусна домашна ядкова смес е изключително бързо и лесно. Вие определяте и сладостта на напитката. Добавете подсладител като стевия или агаве, ванилия, а защо не и щипка сол, за да получите точния за вас вкус, на който да се насладите.
С такъв уред можете лесно да приготвите ценово достъпна алтернатива на ядковите млека, която е без добавени нежелани съставки, подходяща както за кафето и чая, така и за здравословна добавка в смутита.
Приготвянето на бадемово мляко у дома води до по-свеж и изцяло натурален продукт. Избирайки да го направите сами, вие избягвате добавки, консерванти, сгъстители и други пълнители, които обикновено се намират в купеното от магазина бадемово мляко.
Домашната версия също е много по-евтина, което я прави екологичен и рентабилен избор за тези, които я консумират често. Освен това можете да правите по-интересни вкусови комбинации и да добавяте съставки като какао на прах или подправки, за да създадете уникални вкусове.
Пример за интересен вариант на бадемово мляко е нашата рецепта за бадемово-оризово мляко с подправки, в която ви даваме и подробни насоки как да приготвите неустоимо ядково мляко с пикантен нюанс.
А ако се чудите какво да правите с пулпата, останала след приготвянето на млякото, то може да я включите към закуската си или да направите вкусни сурови бадемови бонбони или сладки печива.
В заключение…
Бадемовото мляко е популярно растително мляко, което е обичано заради кремообразната си текстура и финия орехов вкус. Приготвянето на бадемово мляко у дома е не само рентабилен вариант, но също така позволява персонализиране относно сладост, вкус и калории, както и избягване на прием на добавките, които се намират в купените от магазина версии.
С помощта на Vegan Milker може да приготвяте както бадемово мляко, така и голямо разнообразие от други растителни млека. Открийте вдъхновение какво да приготвите в нашата секция с рецепти, пълна с предложения за вкусни растителни изкушения!