Skip to content

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за приготвяне на здравословна закуска. Макар най-популярни да са овесеното и бадемово, млякото от кашу също е вкусна опция, която си заслужава да опитате.

В статията ще разгледаме по-подробно млякото от кашу, как се приготвя и какви са ползите от консумацията му. Ще ви дадем и някои идеи за рецепти с това вкусно растително мляко, които са лесни за приготвяне у дома.

Мляко от кашу: ползи

Кашуто, известно и като индийски фъстък или индийско кашу, произхожда от Бразилия. То е популярна ядка, отглеждана в много държави. Изключително богато е на хранителни вещества като калций, магнезий, витамини, фибри, желязо и полезни мазнини. Поради това се препоръчва тази полезна ядка да присъства в менюто ви поне няколко пъти седмично. Освен хапване на кашу, добър вариант е да включите и мляко от кашу в менюто си, ако искате да разнообразите приема му.

Това растително мляко се приготвя много лесно, като са необходими само две съставки – кашу и вода. То има богата и кремообразна текстура и е пълно с витамини, минерали, полезни мазнини, протеин, както и други ценни съединения. Изключително полезно е за имунитета, здравето на сърцето, очите и кожата.

Готовите млека често са обогатени с витамини и минерали (витамин D, калций, витамин B и други), но за сметка на това осигуряват по-малко мазнини, протеини и фибри. Възможно е да съдържат и повече масла, консерванти и захари. Поради това домашно приготвените варианти на мляко от кашу са за предпочитане. Тъй като домашно приготвените млека от кашу не се прецеждат и нямат толкова голямо съотношение на вода към ядки, те съдържат повече фибри и магнезий.

В 100 грама печено кашу се съдържат около 250 мг магнезий.

Този жизненоважен за тялото минерал подпомага различни процеси, свързани с нервната система, сърцето, синтеза на ДНК и регулиране на кръвното налягане и глюкозата. За да може всички метаболитни процеси, в които този минерал участва, да протичат правилно, е необходимо непрекъснато снабдяване на тялото с него от хранителни източници. Това включва ядки, семена, пълнозърнести храни и други.

Освен магнезий, в млякото от кашу се съдържат и желязо, и здравословни полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Приемът на тези киселини може да редуцира риска от поява на сърдечни заболявания. Желязото, от друга страна, е важно за производството на хемоглобин, помагащ на червените кръвни клетки да пренасят кислород. Недостатъчни нива на желязо в организма биха могли да доведат до анемия и симптоми като умора, замаяност, задух, студени крайници и други. Млякото от кашу, което има високо съдържание на желязо, може да помогне за поддържане на адекватни нива от минерала и предотвратяване на поява на здравословни проблеми. Тъй като желязото се усвоява по-добре с източник на витамин C се препоръчва да се приема с източници на витамина. Например може да приготвите здравословно домашно смути с мляко от кашу и ягоди или други богати на витамин C плодове.

По-рано споменахме, че млякото от кашу може да помогне и за здравето на очите. Но как точно? Кашуто съдържа лутеин и зеаксантин – антиоксидантни съединения, предотвратяващи клетъчно увреждане от свободни радикали. Различни проучвания показват, че прием на тези антиоксиданти може да намали риска от поява на очни заболявания и да помогне за добро здраве на ретината. Следователно, добавяне на кашу или мляко от кашу към режима ви може да помогне за превенция на проблеми с очите.

Антиоксиданти, магнезий, протеини. Млякото от кашу обаче е богато и на още едно полезно за тялото и най-вече за имунитета вещество – цинк. Този минерал не само участва в създаваните от тялото имунни клетки, подпомагащи борбата с болести и инфекции, но има и подобно на антиоксидант действие, защото може да спре увреждането на клетките, предизвикано от поява на възпаление или заболяване в организма.

Макар тази растителна напитка да е чудесна веган алтернатива на млякото, важно е да се отбележи, че има по-малко калций, калий и протеин от краве млякото. Но благодарение на това, че не съдържа лактоза, млякото от кашу може да се консумира от хора, които не могат да приемат млечни продукти.

Растително мляко от кашу: калории и странични ефекти

Кашуто и млякото, приготвяно от него, се счита за безопасно за консумация, но ако имате алергия към бадеми, лешници, бразилски орех или шамфъстък, е възможно кашуто също да предизвика алергична реакция. В редки случаи кашуто може да предизвика и подуване и запек. Поради високата калоричност (в 100 гр кашу се съдържат около 553 калории) е възможно прекомерна консумация да доведе и до наддаване на тегло.

Ядково мляко от кашу: защо да го изберете

Естествено без лактоза и подходящо за хора с проблеми с млечни продукти, млякото от кашу е много лесно допълнение към една здравословна диета. Може да се използва в смутита, печива или като добавка към студени или топли зърнени храни.

Чудесна добавка е към сосове или супи, за добавяне на допълнителна кремообразна текстура. Може дори да приготвите уникални домашни сладкиши, бонбони или сладолед с него, които са естествено без глутен, лактоза и животински продукти.

Ако се колебаете дали е подходящо за напитки, то може да превърне кафето, чая или дори горещия шоколад в по-кремообразно изкушение с лек ядков и сладък вкус.

Можете да закупите готово мляко от кашу, но недостатък е, че такъв тип продукти често са не само подсладени и следователно по-калорични, но е възможно и да съдържат овкусители, сгъстители и други не особено подходящи при стремеж за здравословен начин на живот добавки.

Как да си направим домашно мляко от кашу

Приготвянето на домашно мляко от кашу има много предимства. Първото е, че така контролирате изцяло съдържанието в напитката и може да избегнете нежелани вредни добавки. Второто – може вие да изберете дали да добавите подсладител и какъв да е той. Изборът зависи изцяло от вас и вашите вкусови предпочитания. Вариантите за натурални добавки са наистина много. За подслаждане добавете мед, сироп от агаве, кленов сироп, фурми или стевия. Може да добавите и какао, ванилия или щипка сол, за да достигнете идеалния за вас вкус, който да ви носи наслада.

Начин на приготвяне

За да приготвите мляко от кашу са ви необходими една чашка от ядките (около 120 грама). Накиснете кашуто във вода за около два часа или повече. След това изхвърлете водата, изплакнете и прехвърлете в блендер или в подходящ съд, в който да пасирате ядките и 3-4 чаши вода (около литър, в зависимост колко гъста смес искате да постигнете). Пасирате до гладка и кремообразна смес и имате прясно, домашно и здравословно мляко от кашу. Получената смес издържа от 3 до 5 дни в хладилника.

Може да си приготвяте мляко от кашу у дома с уред VeganMilker, който е специално предназначен за ядкови млека. Накисването и смесването с пасатор на избраните от вас ядки става директно в уреда, а получаването на кремообразна и вкусна домашна ядкова смес е изключително бързо и лесно. Един по интересен вариант на това растително мляко е нашата рецепта с кашу и листа от стевия. Можете да откриете рецептата и стъпки за приготвяне тук. Сигурни сме, че тази неустоима рецепта бързо ще стане любима във вашия дом.

В заключение…

С неговия леко сладък и ядков вкус и изключително кремообразна текстура, млякото от кашу е любима растителна напитка на много хора. То не съдържа лактоза и е пълно с полезни за организма протеини, витамини, минерали и ненаситени мазнини. Включването на кашу в диетата може да помогне за подобряване на здравето на сърцето и очите, както и за контрол на кръвното и кръвната захар.

Приготвянето у дома е не само рентабилен вариант, но също така позволява вие да определите сладост, вкус и калории, както и да избегнете прием на добавки, които често се откриват в предлаганите готови млека.

С помощта на Vegan Milker може да приготвяте както мляко от кашу, така и голямо разнообразие от други здравословни рецепти. Научете повече за ядковите млека от нашия блог или открийте вдъхновение какво да приготвите в нашата секция с рецепти, пълна с предложения за вкусни растителни изкушения!

Свързани рецепти

Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5
Sale!

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5
Sale!

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5
Sale!

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5
Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5