Напоследък растителните млека са изключително популярен продукт, с който се замества краве млякото за приготвяне на напитки, смути или десерти.
Сред растителните млека има „звезди“, като бадемовото и овесеното, за които се говори постоянно. Макар млякото от слънчогледови семки да не е много известно, то определено си струва да се опита, заради многото предимства за организма.
В статията ще ви разкажем повече за млякото от слънчогледови семки, различните ползи от неговия прием и как да го приготвите лесно у дома.
Мляко от слънчогледови семки
Ядковото мляко от слънчоглед е слабо познато растително мляко, пълно с полезни вещества и с високо съдържание на протеин.
В него няма глутен и лактоза, което го прави чудесен избор за хора с лактозна непоносимост или алергия към ядки. Непоносимостта към лактоза (млечната захар, съдържаща се в мляко и млечни продукти) се изразява в стомашни проблеми, подуване, гадене след прием на продукти с нея. Тъй като голяма част от населението в световен план страда от такава непоносимост, е важно да има алтернативи, с които да се заменят млякото и млечните продукти, съдържащи лактоза.
Млякото от слънчогледови семки е едно от растителните млека с най-голямо съдържание на протеини. Чудесно допълва други растителни млека, които не са много богати на протеини. Освен това, с негова помощ могат да се допълнят млека, които не съдържат много полезни мазнини, като оризовото например, а крайната смес става по-кремообразна и приятна за консумация.
То може да е основна съставка във вкусни комбинации, като приготвената от нас млечна напитка с тиквени и слънчогледови семки. Тук може да прочетете лесната рецепта, в която съчетаваме двата вида семена.
Слънчогледови семки

Слънчогледът (Helianthus annuus) е популярно растение в много култури. Могат да се открият различни сортове – такива, отглеждани за семената, които се консумират, и такива, отглеждани за маслото. Има и сортове, отглеждани с основна цел декорация, които са подходящи за букети, аранжировки и цветни лехи.
В сърцевината на един слънчоглед са скрити около 2000 малки семенца, които имат високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини.
Дребните семки може да варират по цвят – да са бели, сиви, черни или дори обагрени в черно-бяло. Те са богати на полезни вещества като витамин Е, витамини от B групата, желязо, калций, калий, цинк, магнезий, селен и здравословни мазнини, които поддържат здравето на кожата, сърцето и имунната функция.
Витамин Е е силен антиоксидант, подпомагащ защитата на клетките от оксидативен стрес. Освен това, този витамин подхранва кожата, подпомага имунната система и оказва роля в поддържането на добро зрение.
Различните витамини от група B подпомагат енергийния метаболизъм, функциите на нервната система, както и синтеза на ДНК и червени кръвни телца.
Здравословните мазнини Омега-6 и Омега-3 са есенциални (незаменими) мазнини, т.е. тялото не може да ги произведе само, поради което трябва да се набавят от външен източник. Тези мазнини имат ключова роля за доброто функциониране на мозъчните функции, метаболизма и здравата кожа.
Мляко от слънчогледови семки – ползи
За разлика от бадемите, чието отглеждане оказва голямо влияние над природата, слънчогледите са устойчиви култури, изискващи по-малко вода и по-малко ресурси. Това прави млякото от слънчогледови семки екологичен вариант. Освен това приготвянето на мляко от слънчогледови семки у дома е бюджетно, тъй като слънчогледовите семки често са по-достъпни ценово от другите семена или ядки.
Млякото от слънчогледови семки е кремообразна, питателна и екологична алтернатива на краве млякото. Съдържащо основни хранителни вещества и лесно за приготвяне, то е отличен избор за вегани, хора с алергии към ядки или всеки, който иска да добави разнообразие към диетата си.
Освен разнообразяване на диетата, приемът на мляко от слънчогледови семки ще помогне за набавяне на част от полезните витамини от B група, витамин Е, добри мазнини и други важни за доброто функциониране на тялото вещества като калций и фосфор.
Калцият и фосфорът са важни за поддържането на здрави кости и зъби. Двата минерала работят отлично заедно и подпомагат различни физиологични процеси, енергийния метаболизъм и образуване на ДНК.
Смята се, че слънчогледовите семки имат роля за редуциране на рисковете от често срещани здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2.
Слънчогледови семки – калории
Може би смятате, че тъй като са богати на множество полезни за тялото вещества, слънчогледовите семки са и висококалорични. Ето и калориите, както и други вещества, които откриваме в 100 г сурови слънчогледови семки:
- 584 калории;
- 21 г белтъчини;
- 20 г въглехидрати;
- 9 г фибри;
- 52 г мазнини.
Сто грама сурови слънчогледови семки ще помогнат за набавяне и на 234% от препоръчителната дневна доза (ПДД) от Витамин Е, 192% ПДД Омега 6, 103% от ПДД витамин Б6, 96% ПДД Селен и 94% от ПДД Фосфор.
Мляко от слънчогледови семки – как да го приготвите лесно у дома с VeganMilker

Използването на VeganMilker опростява процеса и осигурява гладък и кремообразен резултат. Ще са ви необходими:
- 1 чаша сурови слънчогледови семки;
- 4 чаши вода;
- По избор: подсладители като фурми, мед, агаве; екстракт от ванилия; щипка сол.
Ето как да приготвите растителното мляко от слънчогледови семки в няколко лесни стъпки:
Накиснете семената: Поставете слънчогледовите семки във вода и ги накиснете за 6-8 часа (или за една нощ). Отцедете и изплакнете.
Пригответе VeganMilker: Поставете филтъра в контейнера и добавете накиснатите семена.
Смесете: Добавете водата и с помощта на пасатор смесете семената, докато сместа стане кремообразна.
Прецедете: Повдигнете филтъра и натиснете пулпата с помощта на инструмента за пресоване, за да извлечете всяка капка мляко.
Аромат (по избор): Добавете желания подсладител или аромати и разбъркайте отново за кратко.
Съхранение: Прехвърлете млякото в затворен съд и охладете. Сместа може да се запази свежа за 3-4 дни в плътно затворен съд в хладилник.
Съвети:
- Не изхвърляйте пулпата! Използвайте я за печива, смутита или като основа за веган кремообразен домашен пастет.
- Ако предпочитате по-рядка консистенция, коригирайте съотношението вода към семена.
- Направете кремообразното мляко точно по ваш вкус и експериментирайте със сладостта и консистенцията. Може да изпробвате и различни от ванилия аромати като какао, канела или дори малко куркума за разнообразие.
В заключение, млякото от слънчогледови семки е вкусно и универсално мляко на растителна основа, което е лесно да се направи у дома. Не съдържа лактоза и глутен, което го прави подходящо за хора с лактозна или глутенова непоносимост. То е чудесен начин да разнообразите менюто си, а и ще ви помогне да си набавите полезни вещества като например витамини от B групата, витамин Е, омега мазнини, желязо и други.
Открийте вдъхновение в нашата секция с рецепти и се насладете на домашно приготвени растителни млека, които са едновременно вкусни и полезни!