С Veganmilker може да приготвя не само най-вкусните домашни млека за 5 минути, но и пробиотични кисели млека и сирена. В статията има една наистина полезна рецепта, включваща видео урок, наречена “веган кисело мляко и сирене от кашу“. Откакто открихме тази страхотна рецепта, експериментираме с много различни семена и ядки (слънчоглед, орехи, соя и т.н…), и макар, че някои от опитите се оказват напълно катастрофални, имаме някои наистина невероятни. Последният ни успех беше това вкусно пробиотично бадемово кисело мляко и бадемово сирене към него, и двете са превъзходни! Ето и рецептата:
Съставки:
- ½ литра ензимна вода
- 100 грама обелени бланширани бадеми
- Щипка сол
- 2 фурми без костилки
- малко лимонова кора
Инструкции за приготвяне на бадемово кисело мляко:
- Напълнете каната Veganmilker с ензимна вода.
- Поставете останалите съставки във филтъра и блендирайте за около 2 минути.
- Прецедете с буталото.
- Поставете това течно кисело мляко в бутилка или кристален буркан и го оставете да се охлади на стайна температура за около 10 минути. След това се покрива с капак и се охлажда в хладилника. Вече имате веган бадемово кисело мляко.
Имайте предвид, че поради липсата на сгъстители, в хладилника тя ще се отдели и ще изглежда малко странно, както е показано на снимката. Това не се отразява на качеството на киселото мляко, така че го разклатете добре и то е готово за пиене! Точно като “Актимел”, само че 100% натурално. Такъв чудесен домашен пробиотик, който е и вкусен.
Как да приготвите веганското бадемово сирене
Ще направим сиренето, като използваме остатъците от пулпата.
- Първо поставете пулпата в буркан и я покрийте с кухненска кърпа.
- Оставете го да се охлади на стайна температура (около 20ºC) за поне 12 часа, за да може да ферментира (ако живеете в по-топъл климат, 4-8 часа са достатъчни). Също така, ако забележите, че миризмата е твърде силна, можете да го държите в хладилника.
- След това махнете кухненската кърпа и смесете пулпата с чесън, сушени билки, подправки, малко олио, лимонов сок, лъжица тахан, хранителна мая или друга съставка, за която се сетите!
Този път опитахме две от тях, като и двете бяха изключително вкусни.
1-ва версия: веганско бадемово сирене с билки.
Смесете сиренето с една супена лъжица тахан, 1 супена лъжица хранителна мая, сока на ¼ лимон, малко нарязан магданоз и една нарязана скилидка чесън. Можете да използвате ръчен пасатор или да разбъркате на ръка, ако предпочитате.
2-ра версия: чесън с червен пипер, веганско бадемово сирене
Тази рецепта е проста: добавете към кашата сока от ¼ лимон, 2 скилидки чесън и една чаена лъжичка лют червен пипер.
Съвети и трикове:
• Киселото мляко ще издържи между 3 и 5 дни в хладилника, в зависимост от температурата.
•Киселото мляко вече е невероятно, както е приготвено по тази рецепта, но можете да добавите и малко плодове и да смесите всичко заедно, за да направите смути или ласи.
• Сиренето също ще издържи 3-5 дни, но можете да добавите лимон, сол, олио, подправки и/или тахан, за да издържи 7-10 дни.
• Покълналите ръжени семена могат да се консумират със салата, пюрета, супи или задушени ястия, но имайте предвид, че за да бъдат ефективни, е необходимо да се консумират поне 30 грама.
•Можете също така да оставите ръжените семена да се охладят в буркан (без вода) на стайна температура за един ден и след това да приготвите допълнителна ензимна вода с тях. При тази втора ферментация все още се получава чудесна вода, която може да се използва за приготвяне на кисело мляко, сирена и домашни пробиотични напитки.
•И накрая, но не на последно място, нека ви кажа, че ензимната вода може да се замразява. Тя трябва да бъде размразена на стайна температура, за да се направи някоя друга рецепта. В този случай ферментацията ще настъпи по-рано, а крайният продукт ще издържи до 2 дни в хладилника.
Ако харесвате този вид домашни рецепти за пробиотици, ще намерите много рецепти в раздела за кисело мляко и сирена в този блог.
Ще продължим да експериментираме за вас! Следващата ни мисия е да създадем страхотно кокосово кисело мляко и сирене!
Ако имате някакъв въпрос или информация, която искате да споделите, не се колебайте да се свържете с нас, за да можем всички да се учим! Наздраве!