Skip to content

Пудинг с орехово кисело мляко и веганско сирене

На първо място един важен съвет за вас. Трябва да сте внимателни, когато купувате белени орехи, защото понякога плащате добри пари за тях, но когато се приберете у дома и ги опитате, разбирате, че не са толкова пресни, колкото сте си мислели. Това се случва, защото орехите се развалят много бързо, когато са обелени, и не е лесно да се намерят пресни. Затова е по-добре да купувате орехи с черупката и да поискате да ги опитате, преди да ги купите. В днешно време можете да намерите и някои марки, които са опаковани във вакуум и това е отлична алтернатива, за да гарантирате свежестта на вашите орехи.

За да приготвим тази рецепта, обелихме няколко ореха от ореховото дърво, което расте в градината ни. Те са особено вкусни и е удоволствие да си направим кисело мляко и сирене с тях!

Повтаряме същия процес, който обяснихме в тази статия за това как да си направим веганско кисело мляко и сирене.

Но в този случай използваме 100 грама орехи вместо 100 грама кашу. Това е всичко!

След публикуването на рецептата за веган кисело мляко и сирене някои хора попитаха за текстурата на киселото мляко. Споменаха, че са свикнали да ядат гъсто кисело мляко, а в рецептата киселото мляко е по-течно, така че как можем да получим по-“кремообразно” пробиотично веганско кисело мляко?

А моят въпрос е.. как да получим кремообразно кисело мляко с непокътнати хранителни стойности? Не мога да го загрея, защото някои свойства ще се променят и повечето от витамините и ензимите ще загинат… Какво ще кажете за използването на семена от чиа за сгъстяване на киселото мляко на стайна температура? Да опитаме!

Получи се!!!

Затова правим нещо подобно на пудинг с кисело мляко, като избягваме процеса на загряване.

По-долу има всички инструкции, от които се нуждаете, за да приготвите вкусен орехов йогурт-пудинг и веганско сирене.

Съставки:

100 гр. орехи (можете да използвате повече, но не по-малко!)
1/2 литра ензимна вода (много важно; следвайте инструкциите от статията)
щипка сол

Стъпки

  1. Поставете филтрираната ензимна вода в каната на Veganmilker.
  2. Поставете орехите и солта във филтъра.
  3. Пасирайте в продължение на 1 минута.
  4. Оставете го да се накисне за 5 минути.
  5. Прецедете с помоща на буталото.
  6. Благодарение на пробиотичния ефект на ензимната вода течната част е “кисело мляко”, а останалата пулпа – веганско сирене..

В хладилника те издържат поне 3 дни.

Walnut yogurt pudding

Пудинг с орехово кисело мляко

Приготвяне на веганския пудинг с кисело мляко:

Обичам това течно кисело мляко в този му вид. Ароматът на орехите е фантастичен, така че не се нуждае от овкусяване! А сега нека видим как да приготвим пудинга.

Използвайте малко стъклено бурканче, напълнете ¼ от него със семена от чиа, а останалата част – с кисело мляко..

Разбъркайте добре и се уверете, че има консистентна текстура, като отстраните всички бучки.

Оставете я да престои около 30 минути на стайна температура, докато се сгъсти.

Сложете капака и го съхранявайте в хладилника.

Можете да я консумирате чиста или да добавите малко мармалад или плодове при сервиране.

Орехово прясно сирене

Веганско сирене с орехи:

Целулозата е веганско сирене. Можете да я съхранявате директно в хладилника, но е по-добре да следвате тези стъпки, за да подобрите процеса на ферментация.

Поставете пулпата в стъклен буркан и я покрийте с памучна или ленена кърпа.

Оставете я да престои 12 часа на стайна температура, за да ферментира (ако живеете в тропически климат, може би 8 часа са достатъчни!).

След като престои, махнете кърпата и подобрете текстурата и вкуса на сиренето, като го смесите с нарязан чесън, лъжица олио, подправки, няколко капки лимонов сок, лъжица тахан… каквото имате под ръка!

Но преди да го овкусите, моля, опитайте го! Може би ще ви хареса обикновеното орехово сирене, то е наистина вкусно!

Salad with flowers and walnut cheese

Салата с цветя и орехово сирене

Съвети и препоръки

Киселото мляко издържа между 3 и 5 дни в зависимост от температурата в хладилника. (По-ниска температура = по-дълъг срок на годност).

Сиренето издържа 3 дни, когато е чисто, но ако го смесите с лимонов сок, олио, сусамова паста, чесън… може да издържи до 5 дни.

Голяма прегръдка и благодарност за вашите предложения, които ни помогнаха да открием нови рецепти.

Наслаждавайте се с любов и здраве!


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5