Растителни млека, Рецепти

Домашно царевично мляко

Чаша с бяла течност до частично олющен клас царевица и разпръснати царевични зърна върху селска дървена повърхност.
maiz colore 2

От много, много време искахме да експериментираме с царевица. Нима тя не е толкова добро зърно? Имахме късмета да опитаме бяла, черна, червена и златна царевица, а лилавата и синята също са в списъка ни.
Също така ни беше много любопитно да видим как ще се получи приготвянето на мляко от царевица. В средата очаквахме да се получи сладко, кремообразно мляко, точно както се случва с другите зърнени култури. Това обаче не се получи. Домашно приготвеното царевично мляко, също като млякото от просо, е леко, рядко мляко с лека нотка сладост.

СЪСТАВКИ:

  • 100 г. царевица (използвахме жълта царевица, каквато се използва за приготвяне на пуканки)
  • 1 л. гореща вода
  • пръчица ванилия
  • щипка сол
vegan recipe of corn milk

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Накиснете зърната от царвица във вода за 24 часа.
  2. Изхвърлете водата от накисването и поставете зърната във филтъра на Vegan Milker с парченце ванилия и щипка сол.
  3. Напълнете съда с 200 мл гореща вода и пасирайте, като използвате най-силната скорост на ръчния си пасатор за 2-3 минути. Ще видите, че зърната не са напълно смлени, но това е нормално, защото соковете могат да се извлекат съвсем добре.
  4. Добавете останалата част от горещата вода и пасирайте отново, за да се смеси всичко заедно. Достатъчни са 10 секунди.
  5. Сега повдигнете филтъра и натиснете пулпата с буталото, за да изстискате и последните капки мляко.
  6. Загрейте на слаб – среден огън в продължение на 7 минути. В случай, че на повърхността има малко пяна, използвайте дървена лъжица, за да я отстраните.

СЪВЕТИ:

  • Полученото мляко е рядко и леко сладко. Можете да добавите екзотика, като замените ванилията с други подправки и добавите фурми, куркума, какао, кокосова захар и др.
  • Опитахме се да направим царевично брашно, но не мислим, че е възможно да го направим успешно без подходящ кухненски робот. Както и да е, можете да добавяте пулпата към супи и яхнии, както обикновено, макар че е най-добре да я оставите да се вари около 30 минути.
  • Можете да си купите органични царевични зърна в повечето магазини за здравословни храни, а е интересно да го купувате и от местните пазари, за да подкрепите местното земеделие.