Skip to content

Домашно овесено мляко: най-добрите рецепти и полезни съвети

Много хора са изненадани, когато за първи път приготвят овесено мляко с Vegan Milker. Домашно приготвеното мляко е по-гъсто от индустриалния вариант (този в картонените кутии от магазина), а когато го загреете, натуралният вариант става още по-гъст… “Защо се случва това? Правилно ли го правя?”, питат те. Отговорът е “да”. За да разберем по-добре какво се случва, отговаряме на следния въпрос:

Защо домашното овесено мляко се сгъстява?

Овесът, както и чиата и ленът, съдържат вид фибри, наречени слуз, които действат като естествен сгъстител. Слузта се активира чрез топлина и продължително накисване. В процеса на производство на промишлено растително мляко, когато напитката се подлага на процеса на пастьоризация, много хранителни вещества в семената изчезват или се трансформират.

В процеса на пастьоризация слузта в овеса разкъсва сложната си влакнеста захарна верига и се трансформира в прости захари, които познаваме като глюкоза. Поради тази причина индустриалното овесено мляко, освен че е много сладко, е загубило напълно сгъстяващата си способност, осигурена от естествените фибри.

Така или иначе, ако търсите по-лека текстура, много лесно можете да я получите.

Практически съвети за контролиране на вискозитета на овесеното мляко:

В основната рецепта за овесено мляко предлагаме да използвате 50 грама овесени ядки за един литър гореща вода с температура 60-70º (плюс ароматите: сол, фурми, канела, кокос, какао и др.)

Когато спазваме основните пропорции, получаваме пълномаслено мляко, по-гъсто от индустриалното, но то няма да се сгъсти прекомерно, когато го загреем за пиене.

Повечето хора се влюбват в тази рецепта и още повече в традиционния ѝ вариант с малко канела и лимонова кора, но ако търсите по-малко гъсто и по-течно или по-леко овесено мляко, обърнете внимание на идеите, които събираме благодарение на сътрудничеството на общността Vegan Milker.

Какво мога да направя, за да стане овесеното мляко по-течно?

  • Трик 1: Намалете температурата на обработка. Заменете горещата вода (60ºC) с топла вода (30ºC) или вода със стайна температура. Термичната промяна намалява активирането на слузта и ни позволява да получим по-леко мляко. Колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-течно ще бъде млякото.
    TWO OAT MILK BOTTLES ON A TABLE ONE OF THEM WITH OVIOUS SEDIMENTATION
  • Трик 2: Метод LawRight, намалете количеството на овеса: Тази наша сътрудничка, в търсене на идеалното овесено мляко, освен че използва натурална вода със стайна температура, ни предлага да намалим количеството овес до 40 г (3 лъжици) и да добавим 1 фурма без костилка, канела и сол. И в двата случая, колкото по-течно е полученото мляко, толкова по-очевидна е седиментацията. Ще видим, че след няколко минути овесените ядки отиват на дъното и се отделят, затова трябва да разклатите добре преди сервиране. При гореща вода с температура 60ºC обаче, когато фибрите се активират, се получава по-кремообразно мляко, което не се утаява толкова и остава по-свързано. Но не се притеснявайте, защото ние също имаме трик, с който да избегнете утаяването. Слънчогледовият лецитин е съставка, която открихме благодарение на Питър и която служи за подобряване на емулсията и удължава съхранението на млякото.
  • Трик 3: Метод на Питър Пайпър с естествен емулгатор: Предложението на Питър, след много опити за намиране на идеалното течно овесено мляко, е: 1) използвайте студена вода, 2) не накисвайте овеса, 3) не пасирайте сместа повече от 40 секунди и 4) добавете лъжица слънчогледов лецитин, за да се емулгира добре млякото и да не се утаява.

Ключът е да играете с температурата на водата и количеството на овесените ядки, докато намерите идеалната текстура за всеки вкус. Малките вариации дават много различни резултати.

Бих искал по-концентрирано мляко. Как да го получа?

Можем да добавим до 100 г овесени ядки на литър вода. Водата трябва да е със стайна температура, тъй като 100 г овес при нагряване може да създаде твърде голяма гъстота. По същата причина в този концентриран вариант трябва много да се внимава при загряването на млякото, за да не се превърне в пудинг.

Съществуват няколко алтернативи за всички вкусове. Преди няколко години публикувахме статия, насърчаваща замяната на водата с чайове, осигуряващи на млякото лечебните свойства на интересни ароматни билки и специални вкусове.

Ние правим варианти, един ден с чай масала, друг ден с добавяне на слънчогледови семки, трети ден с чаена лъжичка сусам… както виждате, зависи от вкусовете на всеки един и от това какво ни се иска във всеки един момент. Препоръчваме ви да експериментирате, докато откриете своя любим вариант.

Нека продължим да изясняваме обичайните съмнения относно домашното овесено мляко:

Трябва ли да накиснем овесените ядки, преди да приготвим млякото?

Не е необходимо да накисвате овесените ядки, за да приготвите млякото. Накисването също спомага за активиране на слузта, но при овеса ефектът, който се получава по този начин, не е много значителен.

Може ли овесеното мляко да се приготви от сурови зърна?

Vegan recipe of oat milk with whole grain

Ако искате да опитате различни алтернативи, идеята за приготвяне на овесено мляко от сурово зърно може да ви се стори привлекателна. След няколко изпитания постигнахме рецепта, която е високо ценена от хората, които предпочитат да използват сурови семена. Резултатът е по-кремообразно и по-сладко мляко от това, получено от валцуван овес; може да се изненадате от резултата!

Може ли овесеното мляко да се затопля?

Разбира се, овесеното мляко и всички домашно приготвени растителни млека могат да се затоплят, но внимавайте как го правите, защото има малки детайли, които са от решаващо значение, за да се наслаждаваме на млякото в добро състояние.

Да загреем млякото в микровълновата печка или в традиционната тенджера, като трябва да избягваме то да заври. Това е много важно, защото когато овесеното мляко заври, слузта се активира, млякото ще се сгъсти много и ще загуби течната си структура, за да се превърне в крем или гъст сос. Това може да се направи умишлено в зависимост от кулинарната цел, която имаме предвид, но ако идеята е овесеното мляко да се пие, е препоръчително да се загрее на среден огън и да се разбърква добре, за да не залепнат фибрите за дъното.

Може ли да се готви с овесено мляко?

4 different dishes made with homemade oat milk: pudding, chocolate, custard and mushroom cream

Това е идеално мляко за кулинарна употреба. То може да се използва като съставка за тестени изделия, бисквити, както и всяко друго растително мляко.

Но за разлика от другите, което прави дефекта му ефект, слузта, съдържаща се в овесеното мляко, го прави идеално за приготвяне на бешамел, гъст шоколад, някои кремове или вегетариански пудинги.

Какво правим с пулпата?

Внимавайте да не забравите да използвате пулпата, тъй като тя може да се използва за приготвяне на различни ястия в здравословната кухня. Направихме обобщение на най-добрите рецепти в тази статия, озаглавена “Лесни рецепти за рециклиране на останалата пулпа от овесено мляко”.

Вече разполагате с това, което ви е необходимо, за да направите домашното си овесено мляко, освен здравословно, и привлекателно за небцето. Време е да експериментирате и да се насладите на новите текстури и вкусове. Наздраве!

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ x 100 мл x 250 мл  
Енергийна стойност 19,04 47,60 kcal
  79,99 199,97 kj
Мазнини 0,24 0,59 g
*от които наситени 0,04 0,11 g
Въглехидрати 3,83 9,58 g
*от които захари 1,46 3,66 g
Диетични фибри 0,73 1,84 g
Протеини 0,45 1,13 g
Сол 0,00 0,00 g
       
Витамини и минерали      
Калций 8,02 20,04 mg
Желязо 0,24 0,60 mg
Магнезий 4,38 10,95 mg
Фосфор 13,41 33,53 mg


Свързани рецепти

Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…
Овесено мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Овесено мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Една от най-популярните алтернативи на краве мляко в последно време е овесеното мляко. В случаите, когато е необходимо да се…
Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ползите от ядковите млека и как да ги включим в диетата си

Ядковите млека са идеалната млечна алтернатива, която е все по-предпочитана както за приготвяне на любимите лате и капучино, така и…

Нашите продукти

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

Original price was: 9.99 лв..Current price is: 8.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

Original price was: 22.99 лв..Current price is: 20.69 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪР MÜLSI

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 71.91 лв..

Книга “Растително мляко у дома” с над 70 рецепти

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 26.99 лв..
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 89.24 лв..
Оценено на 4.94 от 5